lefkada-news

Το ΣΑΛΠΙΣΜΑ της “ΗΜΕΡΑΣ” ξύπνησε τα Ιόνια

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις, εντός και εκτός Κέρκυρας, για τα πεπραγμένα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων αναφορικά με τις επιχορηγήσεις σε Σωματεία και Φυσικά Πρόσωπα που κατά σύμπτωση έχουν τις ρίζες τους στο νησί των Φαιάκων, μετά την παρουσίαση των αποκαλύψεων του Περιφερειακού Συμβούλου Μάκη Φόρτε, από την εφημερίδα μας.
Οι απλόχερες οικονομικές ενέσεις από τον κ. Σπύρου με απ’ ευθείας αναθέσεις και η για ακόμη μία φορά επιβεβαίωση της ύπαρξης Περιφέρειας Κέρκυρας και “λοιπών” Ιονίων Νήσων, φούντωσαν το χορό των καταγγελιών.

Οι επικοινωνιακές φιέστες και ο ρόλος της ΕΤΙΝ
Στα όσα προ ημερών αναφέραμε για τις “γκρίζες” ζώνες της Περιφέρειας έρχεται τώρα να προστεθεί η καταγγελία του επικεφαλής της “ΑΝΑΣΑ”, περιφερειακού συμβούλου Θοδωρή Γαλιατσάτου περί διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε επικοινωνιακές τουριστικές φιέστες. Καταγγέλλοντας “την παραβίαση εκ μέρους της Περιφέρειας σειράς κανόνων και κανονισμών κατά την ανάληψη της προεδρίας της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων (ΕΤΙΝ) από τον περιφερειάρχη κ. Σπύρου, χωρίς ποτέ να λάβουν απάντηση”, ο κ. Γαλιατσάτος, “ζήτησε την διοργάνωση ειδικής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αντικείμενο τον καθορισμό της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας και της συνακόλουθης τουριστικής προβολής, χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί”.

Δείπνο μέσω… ΕΣΠΑ
Μάλιστα, μετά την, προ ημερών, δημοσιοποίηση στοιχείων από τον κ. Φόρτε, που δεν διαψεύστηκαν, και τα οποία περιγράφουν διαδικασίες εκχώρησης δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις και αναφέρονται στην τουριστική προβολή, ο κ. Γαλιατσάτος αποκαλύπτει ως κορυφαίο παράδειγμα τη παράθεση δείπνου εκ μέρους του Περιφερειάρχη στους περιφερειακούς συμβούλους, την παραμονή της εκλογής του νέου προεδρείου στις 12 Ιανουαρίου 2013, με πιστώσεις του… ΕΣΠΑ!

Απαράδεκτο ολίσθημα
“Το ολίσθημα είναι βαρύτατο, σε μια εποχή που οι πολίτες φορολογούνται σκληρά και ανελέητα, σε μια εποχή που κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ έπρεπε να κατευθύνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προϋποθέσεων ανάκαμψης”, επισημαίνει ο κ. Γαλιατσάτος προκαλώντας τον κ. Σπύρου να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Όσο για τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ ζητά να περάσει στην ευθύνη διαπαραταξιακής επιτροπής, μιας και “η διασπάθιση δημόσιων πολύτιμων πόρων για επικοινωνιακές πολιτικές της διοίκησης της Περιφέρειας είναι απαράδεκτη πολιτικά, νομικά και κοινωνικά. Και άμεσα πρέπει να σταματήσει”

Αντιδράσεις εντός Κέρκυρας
Θλίψη, οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τέτοιων αποκαλυπτικών στοιχείων σχετικά με “προκλητικά επιλεκτικές επιχορηγήσεις σε (πολιτιστικά) σωματεία και εκδηλώσεις ακόμη και φυσικών προσώπων… στο όνομα της τουριστικής προβολής…”, πράξη που αφορά κατά κύριο λόγο Αποδέκτες εν Κερκύρα, σε ποσοστό 84% επί του συνόλου, το οποίο μεταφράζεται σε ποσό 202.634,97€ και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του “ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ” Πέτρο Αυγερινό. Και τούτο, επειδή “τόσο το νησί της Κέρκυρας και η πόλη της, αρέσκονται να τρώνε τις σάρκες τους αναλωνόμενοι σε φήμες και σε διαδόσεις, όσο και διότι η πράξη αυτή του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, στο βαθμό βέβαια που αληθεύουν οι καταγγελίες, προσβάλλει βάναυσα το σύνολο των Κερκυραίων, εφόσον δείχνει να υποτιμά με πρωτοφανή και ανήκουστο τρόπο το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν όλων ανεξαιρέτως των πολιτιστικών φορέων της Κέρκυρας, διαχωρίζοντας μέσα από αδιαφανείς και εν κρυπτώ “διαδικασίες” τους εν λόγω φορείς και τα πολιτιστικά σωματεία σε αρεστά και μη, με αποτέλεσμα να υποτιμά ουσιαστικά τη νοημοσύνη μας”

Τα χρήματα που δεν πήραν
Ο κ. Αυγερινός ζήτησε τη δημοσίευση του πλήρους καταλόγου με τους εν λόγω αποδέκτες, ώστε να πληροφορηθεί και ο τελευταίος Κερκυραίος πολίτης ποιοι κρύβονται πίσω από μια τέτοια, σκανδαλώδη για ευνομούμενο Κράτος και ευνομούμενη Πολιτεία, συμπεριφορά -αν έχουν έστω και την παραμικρή αξία πλέον αυτές οι έννοιες- διότι, εν τέλει, ποιος επιχορηγεί ποιόν και με ποια κριτήρια;
Σε ό,τι αφορά το “Θέατρο του Ιονίου” ξεκαθαρίζει ότι “με αίτησή μας προς το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σκούρτη (ως επί κεφαλής της επιτροπής Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού) ζητήσαμε το ποσόν των, περίπου, 2000 Ε για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του θιάσου μας στη Ζάκυνθο, με σκοπό την πραγματοποίηση εκεί δυο παραστάσεων με το έργο του Κων/νου Θεοτόκη “Ζωές των άλλων”, τέλη Απριλίου του 2011. Όχι μόνον δεν χρηματοδοτηθήκαμε, αλλά ούτε καν μας απάντησαν εγγράφως, ως εκ του νόμου όφειλαν. Εμείς ωστόσο πραγματοποιήσαμε τις παραστάσεις με δικά μας έξοδα”.

Δακτυλοδεικτούμενοι οι Κερκυραίοι
Ο Καλλιτέχνικός Διευθυντής του “Θεάτρου του Ιονίου” θεωρεί “στο βαθμό που αληθεύουν, προκλητικές και απαράδεκτες τις συμπεριφορές που προσβάλουν ευθέως την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Αξιοπρέπεια των Κερκυραίων, παρέχοντας άλλοθι και αφορμή προς περαιτέρω χειραγώγηση, σε μια εποχή που η χώρα μας έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο και που οι “φίλοι” και “συνεταίροι” εξ Εσπερίας δεν χάνουν την ευκαιρία να μας δείχνουν όλους συλλήβδην με το δάχτυλο”.

“Απαντήστε ή παραιτηθείτε”
Τέλος, ο κ. Αυγερινός στην επιστολή του, καλεί τον περιφερειάρχη “ως έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στον τόπο του και στον θεσμικό του ρόλο, να δώσει άμεσα ικανοποιητικές εξηγήσεις για τα όσα του καταλογίζει ο κ. Φόρτες, ειδάλλως, οφείλει να παραιτηθεί. Διότι, εκτός όλων των άλλων, τέτοιου είδους ενέργειες, απειλούν να τινάξουν στον αέρα, την ούτως ή άλλως εύθραυστη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.
Τον πληροφορεί μάλιστα, ότι “στην γηραιά “Αγγλικανία”, υπουργοί παραιτούνται για πολύ μικρότερα ποσά. Απαιτείται επίσης, παρέμβαση Εισαγγελέα καθώς και των οικονομικών υπηρεσιών της ταπεινής μας Μπανανίας προς περαιτέρω διερεύνηση, για το πώς διανεμήθηκαν και καταναλώθηκαν αυτά τα ποσά”.

Και στη Θεσσαλονίκη
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο Περιφερειάρχης συνεχίζει απτόητος τις απευθείας αναθέσεις για τη φουκαριάρα την προβολή των Επτανήσων στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 26 Ιανουαρίου 2013, στις οποίες θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Προς το σκοπό αυτό ο κ. Σπύρου ανέθεσε μόλις πριν από τρεις ημέρες “στην εταιρεία “Ε. Τσιτσεκίδου και Σία Ο.Ε.” – Σαλόνι Δεξιώσεων “Έρως” την παροχή γεύματος για εκατό (100) άτομα έναντι του ποσού των 20 ευρώ ανά άτομο συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η δαπάνη για τα ανωτέρω ανέρχεται στο ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το συνολικό κόστος της συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Ο ανάδοχος οφείλει να προσκομίσει στην επιτροπή παραλαβής όλα τα αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με την υλοποίηση της παραπάνω δράσης, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, φωτογραφικό υλικό των δράσεων. Το προβλεπόμενο ποσό των 2.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%) θα βαρύνει τις πιστώσεις του έργου με τίτλο “Τουριστική Προβολή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2013” και το υποέργο 10 “Συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων”.
Το κερασάκι στην “τούρτα” των επιχορηγήσεων αποτελεί η είδηση ότι ενώ προτάσσεται η προβολή των Επτανήσων επι της ουσίας ικανοποιεί αίτημα του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων Κέρκυρας Β. Ελλάδας με την επωνυμία “Οι Φαίακες”.

2013-01-25

imerazante.gr

- Παλαιότερα Άρθρα

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

>