Λάνθιμος και Λαρς Φον Τρίερ σκηνοθετούν το τέλος της Κάλλας
Στην υπερπαραγωγή της Μαρίνα Αμπράμοβιτς Λάνθιμος και Λαρς Φον Τρίερ σκηνοθετούν το τέλος της Κάλλας
Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ
Ο Γιώργος Λάνθιμος θα είναι τελικά ένας από τους διεθνούς φήμης δημιουργούς που θα σκηνοθετήσουν τη φιλόδοξη υπερπαραγωγή «Οι Επτά Θάνατοι της Μαρίνα Αμπράμοβιτς» με ηρωίδα τη Μαρία Κάλλας.
Τη σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο θα ενσαρκώσει στο πανί η προκλητική Σέρβα εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η οποία θα επικεντρωθεί στο τέλος της ζωής της ντίβας.
Ο σκηνοθέτης του «Κυνόδοντα» θα είναι ο μόνος Ελληνας σκηνοθέτης που συμμετέχει στο πρότζεκτ. Και θα έχει καλή παρέα: Ρομάν Πολάνσκι, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Λαρς Φον Τρίερ, Γουές Αντερσον και Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου. Η ταινία θα είναι δομημένη σε επτά κινηματογραφικά «κεφάλαια» με θέμα τις τελευταίες στιγμές των θρυλικών ηρωίδων της όπερας που ερμήνευσε η ντίβα στη διάρκεια της καριέρας της: Μήδεια, Τόσκα, Νόρμα, Μαντάμ Μπάτερφλαϊ, Τραβιάτα, Δυσδαιμόνα. Ηρωίδες που πέθαναν από έρωτα, δηλαδή. Οι σπουδαίοι αυτοί σκηνοθέτες θα αναλάβουν τη σκηνοθεσία καθενός από τους επτά «θανάτους» της ταινίας. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το έβδομο όνομα που θα συμπληρώσει το team των δημιουργών. Καθεμία από τις επτά ενότητες φαίνεται πως θα έχει διαφορετικό σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας, σκηνογράφο και ενδυματολόγο.
Ομως οι ειδήσεις δεν σταματούν εδώ. Τα κοστούμια θα υπογράψουν μεγάλα ονόματα της υψηλής ραπτικής: Ζιβανσί/Ρικάρντο Τίσι, Καρλ Λάγκερφελντ, Αζεντίν Αλαϊά, Γιότζι Γιαμαμότο, Junya Watanabe/Comme des Garcons, Maison Martin Margiela, Ραφ Σίμονς. Οι παραγωγοί, σε αίτημά τους προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου, ζητούν η ταινία να τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και να υπάρξει συνεργασία και κάθε δυνατή βοήθεια, καθώς επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γύρισμα σε επτά από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας: Ολυμπία, Επίδαυρο, Δελφούς, Αρχαία Μεσσήνη, Δήλο, Μυκήνες, Δωδώνη - ενώ υπάρχει ως σκέψη και η Ακρόπολη ή η Σπάρτη.
Γιώργος Λάνθιμος ένας από τους δημιουργούς που θα σκηνοθετήσουν την υπερπαραγωγή «Οι Επτά Θάνατοι της Μαρίνα Αμπράμοβιτς» Γιώργος Λάνθιμος ένας από τους δημιουργούς που θα σκηνοθετήσουν την υπερπαραγωγή «Οι Επτά Θάνατοι της Μαρίνα Αμπράμοβιτς» Η κ. Γκερέκου πριν από λίγες μόνο μέρες ανακοίνωσε στον Τύπο την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να διευκολύνει τις ξένες παραγωγές που έρχονται στην Ελλάδα μέσω μιας κοινής υπουργικής απόφασης που θα απλουστεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τους αρχαιολογικούς χώρους. Και υποσχέθηκε οικονομικά κίνητρα στις ξένες παραγωγές που θα προβάλλουν τη χώρα. Ισως να μην είναι λοιπόν τυχαίο που το αίτημα των παραγωγών της φιλόδοξης ταινίας κατέφθασε αυτές τις μέρες στο υπουργείο. Οι παραγωγοί ζητούν τη δημιουργική συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση του ΥΠΠΟΑ, το οποίο, όπως μαθαίνουμε, ήδη μελετά το θέμα. Αλλά θα μας φαινόταν παρανοϊκό να μην «αγκαλιάσουν» μια ταινία για την Κάλλας - πόσω μάλλον με τέτοιους συντελεστές.
Η παραγωγή είναι της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πάνθεον ενώ, όπως σημειώνεται, η ταινία εκτός από τις κινηματογραφικές αίθουσες θα προβληθεί σε κορυφαία μουσεία και ινστιτούτα του κόσμου. Χρέη παραγωγού έχει αναλάβει ο επί 25 χρόνια εκπρόσωπος της Αμπράμοβιτς στην Ελλάδα και γνωστός γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα το 2015. Στο πλευρό του η Σωζήτα Γκουντούνα.
Η προβοκατόρισσα περφόρμερ Αμπράμοβιτς, γνωστή για τις εικαστικές (και όχι μόνο) ακρότητές της, φέρεται να θαυμάζει ιδιαίτερα την Ελληνίδα σοπράνο και τη χώρα μας. Οπως ανέφερε πριν από μερικούς μήνες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, «η Κάλλας έχει πει πως, όταν ερμηνεύεις ένα ρόλο, πρέπει να έχεις ένα μέρος του εγκεφάλου σου υπό απόλυτο έλεγχο και το άλλο απολύτως ελεύθερο. Αυτή η φράση της μου άνοιξε ένα ολόκληρο σύμπαν και είπα, ναι, θέλω να κάνω κάτι που να αφορά την Κάλλας».
Συνεχίζουμε ωστόσο να απορούμε που στον τίτλο της ταινίας δεν φιγουράρει το όνομα της Κάλλας, αλλά της ερμηνεύτριας: δηλαδή της Αμπράμοβιτς...
Το μόνο σίγουρο είναι πως η εν λόγω παραγωγή θα αποτελέσει ένα καλό crash test για το κατά πόσον μπορούμε τελικά σε αυτήν τη χώρα να ξεπεράσουμε τις κάθε λογής «αγκυλώσεις» και να προσφέρουμε ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας σε ένα αποτέλεσμα που θα εκτοξεύσει διεθνώς τη χώρα μας.
enet.gr
2014-10-10