lefkada-news

Αφιέρωμα στη Λευκάδα και στον Λευκάδιο Χερν στην εκπομπή Μένουμε Ελλάδα (VIDEO)

Με αφορμή το νεοσύστατο ιστορικό κέντρο του εθνικού συγγραφέα-λαογράφου της Ιαπωνίας Λευκάδιου Χερν στη Λευκάδα, η ταξιδιωτική εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα», φιλοξένησε δύο σπουδαίες προσωπικότητες στο χώρο του πολιτισμού, τους οποίους συνδέει η αγάπη τους για τη Λευκάδα και για τον άνθρωπο που διέδωσε όλη την κουλτούρα της Ιαπωνίας στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή τον Λευκάδιο Χερν.

Πρόκειται για το συλλέκτη έργων τέχνης  και δωρητή συλλογής για το κέντρο του Λευκάδιου Χερν κ. Τάκη Ευσταθίου και την επιμελήτρια του ιστορικού κέντρου του Λευκάδιου Χερν Μαρία Γενιτσαρίου.

Η κα Γενιτσαρίου, εξιστόρησε, συνοπτικά τη βιογραφία του Λευκάδιου Χερν, ενώ ανέφερε μερικές από τις ομοιότητες των πολιτισμών των δύο χωρών.« Ο Λευκάδιος είναι ο μόνος ο οποίος συνδέει απόλυτα την αρχαία Ελλάδα με την αρχαία Ιαπωνία», είπε χαρακτηριστικά η κα Γενιτσαρίου, προσθέτοντας πως «έχουνε ένα κοινό οι δύο πολιτισμοί. Την λατρεία των μικρών πραγμάτων. Είμαστε οι μόνοι πολιτισμοί που αγαπούμε πολύ τα μικρά πράγματα. δηλαδή η μικρή επιγραμματική ποίηση των Ιαπώνων και η δική μας αρχαία επιγραμματική ποίηση στην ουσία έχει να κάνει με αυτήν την περιγραφή των ασήμαντων μικρών πραγμάτων που στην ουσία αποτελεί την καθημερινή ζωή. Τζιτζίκια, λουλούδια, φύλλα, αυτά είναι συνδετικός κρίκος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευσταθίου, που είναι ο εκπρόσωπος της οικογένειας στην Ελλάδα, μίλησε στη συνέχεια για τη δωρεά του, η οποία αποτελείται κυρίως από σπάνιες εκδόσεις  βιβλίων, όπως είπε ο ίδιος.

Στο μουσείο πραγματοποιούνται συμπόσια με θέμα τον Λευκάδιο, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ εκτίθενται σπάνια προσωπικά αντικείμενα (όπως η προσωπική του πένα ) και συλλογές του συγγραφέα. Ο κ. Ευσταθίου, μάλιστα πληροφόρησε πως τρία από τα βιβλία του, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από την κα Τέτη Σώλου και κυκλοφορούν στο βιβλιωπολείο "Λεμόνι".  Στις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο αφιέρωμα στον Λευκάδιο, με αφορμή την επέτειο των γεννεθλίων του, ανέφερε η κα Γενιτσαρίου.

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής από το 44ο λεπτό  σε αυτόν τον σύνδεσμο

Το «Μένουμε Ελλάδα»,  είναι καθημερινή ζωντανή εκπομπή που προβάλλει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και στηρίζει την Περιφέρεια και τα ελληνικά προϊόντα,  και προβάλλεται κάθε μεσημέρι (Δευτέρα έως Παρασκευή) στη 13.00.

- Παλαιότερα Άρθρα

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

>