lefkada-news

Μεγάλες αποκαλύψεις στα "Επίκαιρα"

τα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στο τεύχος 125, η Μαρία Λούκα και ο Γιάννης Συμεωνίδης αποκαλύπτουν και χαρτογραφούν το «κύκλωμα» των καρτέλ και των μεσαζόντων στη χώρα μας.

Από το εισαγωγικό εμπόριο μέχρι τα δημόσια έργα και από το λιανεμπόριο μέχρι τα καύσιμα, ολόκληρο το σύστημα της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στη δράση των καρτέλ και στους μεσάζοντες, που κερδοσκοπούν ασύστολα κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών και εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.

Δεν απαιτείται να έχει κανείς εξειδικευμένες γνώσεις μακροοικονομίας για να διαπιστώσει τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά. Αρκεί απλά μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.

Όταν η ύφεση αγγίζει το 6,8% και ο πληθωρισμός παραμένει στο 3,34% για το σύνολο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τότε η «καρτελοποίηση» της αγοράς και η υπονόμευση του ελεύθερου ανταγωνισμού είναι γεγονός. Την ώρα που μισθοί και συντάξεις καταβαραθρώνονται, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ανεβαίνουν, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτεται στην έρευνα των «Επικαίρων». 

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι μεσάζοντες και πώς λειτουργούν;

Πρόκειται για εκείνους που εκμεταλλεύονται την από τη «φύση» της, λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας μας, ολιγοπωλιακή διαμόρφωση της ελληνικής αγοράς προκειμένου να αποκομίζουν υπερκέρδη. Στους περισσότερους κλάδους, εξάλλου, βρίσκουμε δύο και τρεις μεσάζοντες, που κυριαρχούν εις βάρος των άλλων συναδέλφων τους, οι οποίοι συνεννοούνται μεταξύ τους και όχι βεβαίως υπό το φως της ημέρας.

Η απουσία, εξάλλου, ισχυρής και αυτόνομης ελληνικής βιομηχανίας, ικανής να δημιουργήσει υγιή ανταγωνισμό, έχει «απελευθερώσει» σε τέτοιο βαθμό τους «διαμεσολαβητές», έτσι ώστε ακόμη, για παράδειγμα, και οι τιμές ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ να βρίσκονται στον «ουρανό»…

Διαβάστε ακόμη στα «Επίκαιρα»:

- Τη συγκλονιστική αποκάλυψη με τα άκρως απόρρητα έγγραφα για τους αγνοούμενους της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974 στην έρευνα του Πέτρου Κασιμάτη.

- Την γεμάτη πολιτικές αλήθειες συνέντευξη της γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά ζητήματα.

- ο άρθρο του Σωτήρη Νίκα για τη «δυστυχή» κατάληξη των χρημάτων που θα πάρει η χώρα μας μετά τη νέα δανειακή σύμβαση.

- Το ρεπορτάζ του Άγγελου Μόσχοβα για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του νέου αρχηγού.

- Την ανησυχία των δανειστών μας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο άρθρο του Μανόλη Κοττάκη.

- Τα βασικά σημεία του νέου Πειθαρχικού Κώδικα των δημόσιων υπαλλήλων που οδηγεί κατευθείαν σε απολύσεις. 

2012-03-07

- Παλαιότερα Άρθρα

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

  • lefkada-news

>