lefkada-news

Δραματική η μείωση της παραγωγής στο ελαιόλαδο

Πρωτοφανής μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, αναμένεται να καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του IOC για την εμπορική περίοδο 2013-2014, η παραγωγή  θα διαμορφωθεί στους 230.000 τόνους, με μείωση δηλαδή  της τάξης του 30% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια:

- το φαινόμενο της παρεννιαυτοφορίας, καθώς τα δέντρα είχαν “κουραστεί” από την προ διετίας παραγωγή ρεκόρ
- ο σχετικά ζεστός χειμώνας 2011/2012, που δεν επέτρεψε να συμπληρωθούν οι απαραίτητες ώρες ψύχους
- έκτακτα καιρικά φαινόμενα την εποχή της ανθοφορίας με νότιους ανέμους και μεταφορά σκόνης από την Αφρική, που δεν επέτρεψαν στα άνθη να δέσουν κανονικά σε καρπό (φαινόμενα σχινοκαρπίας, πτώσης των άνθεων και των καρπών)
- ελλιπείς καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδεμα, άρδευση, λίπανση), κυρίως από τους μη κατ” επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, λόγω των χαμηλών, ασύμφορων τιμών του ελαιολάδου που τους σπρώχνουν προς την εγκατάλειψη
- δακοπροσβολές με τις γνωστές επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Οι ελαιοπαραγωγοί θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, αφού από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση για ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, είτε αυτές αφορούν σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε σε λίγες βροχοπτώσεις, είτε σε ισχυρούς ανέμους.

Όπως αναφέρουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα και Λαρίσης Θωμάς Ψύρρας, οι ζημιές δεν αφορούν μόνο τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας. Επηρεάζονται ταυτόχρονα και οι τυποποιητές και ειδικά αυτοί που έχουν συμβόλαια εξαγωγής και χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες και ποιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Ο κίνδυνος είναι ορατός  να χαθούν μεγάλες αγορές που έχουν ανοίξει με μεγάλο κόπο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οφείλει να εξετάσει πώς και πότε θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις καταστροφές που έχει υποστεί η παραγωγή τους, αλλά και να προνοήσει ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ). Τα προγράμματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς και την βιωσιμότητά τους.

Όπως τονίζουν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., απαιτείται ευρύτερη αναθεώρηση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, που διέπει τον ΕΛΓΑ, με ένταξη ασφαλιστικών κινδύνων που σήμερα δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται.

agriniopress.gr

2013-11-22

>