lefkada-news

Xylella: το μικρόβιο που σκοτώνει τις ελιές

Νέα Aσθένεια που ξεραίνει τα Eλαιόδεντρα εμφανίστηκε στην Ιταλία !!!


Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στον τομέα του ελαιολάδου στην Ευρώπη από τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας από την οποία λέγεται ότι έχουν ήδη μολυνθεί δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα - πολλά από αυτά αιωνόβια- στην περιφέρεια της Πούλια, στην Ιταλία.

Οι επιστήμονες συνιστούν να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα άρρωστα δέντρα λόγω της "εξαιρετικά ταχείας εξάπλωσης" του βακτηρίου Xylella fastidiosa (Xf) , σύμφωνα με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Ραφαέλε Μπαλντασάρε, της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα επικίνδυνο παράγοντα που δεν είχε ποτέ εντοπιστεί στην Ευρώπη, αλλά ο οποίος, στην Αμερική και την Ασία, έχει προσβάλει διάφορα είδη φυτών, όπως αμπέλια και εσπεριδοειδή, με συνέπεια σημαντικές απώλειες για τον γεωργικό τομέα και την οικονομία».

Ο Μπαλντασάρε, σε μία ακόμη γραπτή του ερώτηση προς την Επιτροπή, που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες η «πολύ σοβαρή, μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια των φυτών» εξαπλώθηκε σε ελαιόδεντρα στην Απουλία και συγκεκριμένα στην επαρχία του Λέτσε.

«Η επιδημία, η οποία ξεραίνει τα δέντρα, έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων, προσβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Μετά από έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιούνται από όλες τις υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα, προέκυψε με αδιάσειστα στοιχεία ότι η μόλυνση προέρχεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Xylella fastidiosa» είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και συνέχισε:

«Η τεράστια έκταση των πιο πάνω περιοχών και ο αριθμός των επηρεαζόμενων δέντρων, για να μην αναφέρουμε την εξαιρετικά ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου, προκαλεί έντονη ανησυχία όχι μόνο για τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, αλλά γι` αυτό που θα μπορούσε να προκληθεί από την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το υπόλοιπο της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και άλλων καλλιεργειών στην Πούλια, την Ιταλία και την Ευρώπη».

Εκκληση για βοήθεια να αποκλειστούν οι πληγείσες περιοχές και να ξεριζωθούν τα δέντρα

«Εν όψει αυτής της επικίνδυνης, επιστημονικά αποδεδειγμένης επιδημίας, με μόνη συνιστώμενη πορεία δράσης την εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, για να διακριβώσει και να διενεργήσει ελέγχους σχετικά με την εν λόγω επιδημία, καθώς και -ως εκ τούτου-, ποια επιστημονική και τεχνική βοήθεια μπορεί να παρέξει για τη στήριξη των τοπικών θεσμών;
2. Τι οικονομικά μέτρα μπορούν να ληφθούν, με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από την πληγείσα περιοχή και το ξερίζωμα των πληγέντων δέντρων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του βακτηρίου;
3. Τι οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί σε παραγωγούς που τα δέντρα τους έχουν πληγεί από αυτή την εξαιρετικά σοβαρή λοίμωξη, η οποία προκαλεί τόσο μεγάλη οικονομική ζημία;

Σύμφωνα με τον ευρωμεσογειακό οργανισμό προστασίας των φυτών, η πρώτη φορά που η ίδια έλαβε γνώση της πιθανής παρουσίας του Xf στα ελαιόδεντρα στη Nότια Ιταλία, ήταν στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ένα μέλος της το κοινοποίησε στη σελίδα του στο Facebook.

Σε μια έκθεση υπό τον τίτλο "Πρώτη εμφάνιση της Xylella fastidiosa στην Ιταλία", ο πιο πάνω οργανισμός, ένας διακυβερνητικός φορέας, υπεύθυνος για την προστασία των φυτών στην Ευρώπη, αναφέρει ότι περίπου την ίδια χρονική στιγμή, ο Ιταλικός Εθνικός Οργανισμός Προστασίας Φυτών (NPPO) είχε στείλει πληροφορίες ότι παρατηρείται εμπλοκή της Xf στη παρατηρούμενη νόσο, σημειώνοντας ότι "εκτεταμένη ξήρανση των φύλλων και μαρασμός της ελιάς εξαπλώνεται ραγδαία στην περιοχή του Σαλέντο (περιφέρεια Πούλια)".

Ενώ οι αρχικές δοκιμές για Xf ήταν θετικές, "η NPPO τονίζει ότι αναμένεται ακόμα η οριστική ταυτοποίηση του βακτηρίου μέσω απομόνωσής του σε καθαρή εργαστηριακή καλλιέργεια, προκειμένου να γίνουν δοκιμές παθογένειας" σημειώνει η έκθεση του ευρωμεσογειακού οργανισμού προστασίας των φυτών.

paseges.gr


Η Ε.Ε. ανησυχεί και το... ερευνά

Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να συζητάνε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του βακτηρίου Xylella fastidiosa που νεκρώνει τα λιόδεντρα. Ωστόσο ως αυτή την ώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του βακτηρίου δεν έχει ληφθεί σε κοινοτικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Κάτι που πιθανότατα οφείλεται πως μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι πρόκειται για ένα τοπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνο οι ελαιώνες της Απουλίας στην Ιταλία. Όμως πρόσφατα το βακτήριο εντοπίστηκε και στη Γαλλία, μια χώρα που έχει αρκετά αυστηρούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέβεν Μίμιτσα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ουσιαστικά το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο μετάδοσης του βακτηρίου σε άλλες καλλιέργειες εσπεριδοειδών και αμπελιών και σε άλλες χώρες.

Ζητούμενο η προστασία
Ο Επίτροπος συμφώνησε ότι πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά μέτρα κατά τη μεταφορά δένδρων εκτός Ιταλίας και τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την εξόντωση του μικροβίου στις περιοχές όπου έχουν μολυνθεί καλλιέργειες.

Τέλος, ο Επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την έρευνα για την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης του βακτηρίου και των συμπτωμάτων που προκαλεί και μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και θα εξετάσει όλα τα πιθανά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποζημιώσει τους αγρότες που έχουν πληγεί.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από το βακτήριο και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών από το μικρόβιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων στα σύνορα και μέτρων για τη διακίνηση του φυτικού και πολλαπλασιαστικού υλικού και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Επιπλέον, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, όπως η Κέρκυρα με ελαιόδεντρα 600 ή και περισσότερων ετών, και συνεπώς, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

emprosnet.gr

Σε επιφυλακή η Αν. Μακεδονία λόγω του παθογόνου βακτηρίου ``Xylella Fastidiosa``

Μεταδίδεται με τζιτζίκια αλλά και με το κλάδεμα και προσβάλει ελιές και αμυγδαλιές

Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν δειγματοληψίες σε επίφοβες καλλιέργειες (ξενιστές), στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την πρόληψη και την προστασία των καλλιεργειών από το παθογόνο βακτήριο Xylella Fastidiosa, το οποίο προσβάλλει σημαντικές καλλιέργειες για την περιοχή, όπως το αμπέλι, η ελιά και η αμυγδαλιά.

Η ένταξη του παθογόνου βακτηρίου στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, από φέτος, αποτελεί μία "ασπίδα" προστασίας μεγάλου μέρους καλλιεργειών στην ΠΑΜΘ, το οποίο κατέχουν οι ελαιοκαλλιέργειες και οι αμπελοκαλλιέργειες (οι δύο αυτές καλλιέργειες εντάσσονται στον μακρύ κατάλογο των ξενιστών του βακτηρίου και κυριότερος ξενιστής του είναι η άμπελος).

Σύμφωνα με όσα επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Παπαδόπουλος, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η μεθοδολογία και τον Ιούνιο, λογικά, θα ξεκινήσουν οι δειγματοληψίες.

"Οι ελιές της Θάσου (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ), όπως και η σουλτανίνα στην Καβάλα (η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση καλλιέργεια σουλτανίνας στην Ελλάδα) κατέχουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο των καλλιεργειών στην Περιφέρεια" είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπογράμμισε δε, ότι, η κινητοποίηση για την πρόληψη είναι αναγκαία, καθώς - όπως είπε - το παθογόνο βακτήριο δεν θεραπεύεται. "Είναι ένα δύσκολο βακτήριο, δεν υπάρχει θεραπεία, νεκρώνεται το φυτό, επομένως πρέπει να πάμε σε αντικατάστασή του" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία προβλέπει ότι, θα παίρνονται δείγματα κλαδιών ελιάς, αμυγδαλιάς και πικροδάφνης από περιοχές της ΠΑΜΘ σε ετήσια βάση, για τη διαπίστωση της τυχόν παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου και την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα και με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη του βακτηρίου αυτού στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, η πρώτη και μοναδική αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του έχει καταγραφεί στην επαρχία Λέτσε της Περιφέρειας Απουλίας της Ιταλίας, από το 2013, σε αρκετά φυτικά είδη, με συμπτώματα ξηράνσεων στα φύλλα και ταχύτατης αποπληξίας κατά τις θερμές περιόδους του έτους. Είναι και η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η ασθένεια σε ελαιόδεντρα («σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς»).

Πέρα από την "κλασική" μέθοδο πρόληψης η οποία συνίσταται κυρίως στο να υπάρχει υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό (τα νέα φυτά που θα φυτευτούν να έχουν πιστοποιητικό φυτοϋγείας), οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και στην απολύμανση των μηχανημάτων (όπως αυτών του κλαδέματος).

"Το βακτήριο μεταδίδεται με τα έντομα (οι φορείς του βακτηρίου ανήκουν σε δύο οικογένειες των Ημιπτέρων (Cicadellidae και Cercopidae) που κοινώς αποκαλούνται «τζιτζικάκια»), αλλά και με το κλάδεμα και έτσι αν υπάρχει ένα παθογόνο σε ένα δέντρο, τότε, πολύ εύκολα μεταδίδεται", σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εκτός των προαναφερθέντων τρόπων, το ασβέστωμα των δέντρων που ήταν μια συνηθισμένη επιλογή στο παρελθόν, μπορεί να είναι πρόχειρη, όμως, είναι αποτελεσματική λύση. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, "πολλά είδη εντόμων διαχειμάζουν ανάμεσα στα σχισίματα που έχουν οι κορμοί των δέντρων, με το ασβέστωμα καίγονται".

e-typos.com

00:42:25

2015-05-17

>