lefkada-news

Ενημέρωση ΠΑΣΕΓΕΣ στις ελαιοκομικές Ενώσεις

Ενημέρωση στις ελαιοκομικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών – μέλη της, παρέχει η ΠΑΣΕΓΕΣ, σχετικά με την ιδιωτική αποθεματοποίηση, έπειτα από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανφέρει το αρμόδιο στέλεχος, κ. Θ. Βλουτής, «Σας διαβιβάζουμε συνημμένα Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την έγκριση από την Διαχειριστική Επιτροπή ανοίγματος της Ιδιωτικής  Αποθεματοποίησης ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με δύο λόγια τι είναι η Ιδιωτική Αποθεματοποίηση:

Εάν οι τιμές παραγωγού πέσουν για δύο συνεχόμενες εβδομάδες κάτω από τα όρια που αναφέρονται στον σχετικό Καν. της Ε.Ε.  δηλαδή :

Για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλότερες από 1,779 €/κιλό.

Για το παρθένο χαμηλότερες από 1,710 €/κιλό.

Για το λαμπάντε χαμηλότερες από 1,524€/κιλό.

Το Κράτος μέλος μπορεί να  ζητήσει από την Ε.Ε. για μια συγκεκριμένη ποσότητα και για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την υλοποίηση Αποθεματοποίησης.

Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε. αυτή προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό και αναθέτει  στον μειοδότη την  υλοποίηση του μέτρου καταβάλλοντάς του το αντίστοιχο τίμημα.

Στην προκειμένη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα αποθεματοποίησης συνολικής ποσότητας 100 χιλ. τόνων παρθένου ελαιόλαδου,  για όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε.

Η πρώτη μερική δημοπρασία αρχίζει στις 19 Οκτωβρίου και λήγει στις 25 Οκτωβρίου 2011 και η δεύτερη αρχίζει στις  26 Οκτωβρίου 2011 και λήγει στις 8 Νοεμβρίου 2011.

Η περίοδος αποθεματοποίησης θα είναι για 180 ημέρες (6 μήνες) και η ελάχιστη ποσότητα με την οποία μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι 50τον.

Για κάθε προσφορά θα κατατεθεί εγγύηση ίση με το ποσό των €50 ανά τόνο.

«Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων του τομέα αρμοδιότητάς σας», καταλήγει ο κ. Βλουτής.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ παρακολουθεί στενά το ζήτημα και θα αναρτήσει στο paseges.gr το σχετικό Κανονισμό αμέσως μόλις δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

paseges.gr

2011-10-20

>