lefkada-news

Τα πρώτα 10.000 στρέμμ. φτηνής γης

Ξεκίνησε χθες το φιλόδοξο πρόγραμμα διάθεσης φτηνής γης σε νέους -και όχι μόνον- αγρότες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, παρουσιάστηκε η έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης αγροτεμαχίων, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με γεωργία ή κτηνοτροφία, να εντοπίζουν και να αποκτούν αγροτεμάχια ανά την επικράτεια, μέσω διαδικασίας μοριοδότησης.

Στο σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που αναπτύσσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε ο υπουργός, «θα ενταχθούν σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και αυτό θα γίνει με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων κάθε Περιφέρειας». Τα πρώτα 833 τεμάχια γης ήδη αναρτήθηκαν στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων περίπου.

Οπως τονίστηκε, η διαθέσιμη γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες και πτυχιούχους Γεωργικής Σχολής με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα και με ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα. Το σύστημα μοριοδότησης αξιολογείται, μεταξύ άλλων, από το εμβαδόν του αγροτεμαχίου (όσο λιγότερα στρέμματα τόσο περισσότερα μόρια), το είδος των προϊόντων (προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς») κ.ά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα προηγηθεί -για ορισμένους νομούς της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει- η φωτομετρική διαδικασία και καταγραφή των διαθέσιμων αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν στην πορεία νομικά ή άλλης φύσης ζητήματα. Για τους ενδιαφερομένους, η διαδικασία ανεύρεσης του αγροτεμαχίου θα γίνεται κυρίως μέσω της υπηρεσίας Google Earth και μέσω ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe. gr), στην οποία, όπως υποστήριξαν οι δημιουργοί της, περιλαμβάνονται ένα προς ένα τα βήματα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει.

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου αρχείου, μέσω του οποίου θα γίνεται η ανάρτηση των διαθέσιμων τεμαχίων γης, όπου κι αν βρίσκονται» τόνισε ο υπουργός, που υποσχέθηκε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι νέες εγγραφές, αλλά και οι έλεγχοι της γης στους περισσότερους νομούς της χώρας. «Ξεκινήσαμε από τη Φλώρινα σήμερα (σ.σ. χθες) και προχωρούμε, πηγαίνοντας από Βορρά προς Νότο -ήδη δημοσιεύθηκαν τα διαθέσιμα τεμάχια γης σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και Θράκη και συνεχίζουμε... κατεβαίνοντας προς το Νότο» συμπλήρωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Οπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, θυμίζει -ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη ενός νέου αγρότη στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ- τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργεί, δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος -«αγρότης ή μη, δεν υπάρχουν περιορισμοί», τόνισε ο υπουργός- ένα λογαριασμό τον οποίο στη συνέχεια εμπλουτίζει με τα στοιχεία που επηρεάζουν τη μοριοδότησή του.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μίσθωσης για τα τρέχοντα αναρτημένα αγροτεμάχια ορίστηκε η 18η Νοεμβρίου.

**Στο περιθώριο (ή μάλλον προ της έναρξης της συνέντευξης Τύπου), ο κ. Σκανδαλίδης, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις εντός της κυβερνητικής παράταξης, τόνισε πως «τις θέσεις μου τις γνωρίζετε εδώ και καιρό».

enet.gr

2011-10-26

>