lefkada-news

Κ.Ο Λευκάδας : Να καταργηθεί η Τράπεζα θεμάτων

Οι φετινοί μαθητές της Α΄ Λυκείου έφτασαν στις εξετάσεις μετά από μία χρονιά με μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς, μέσα από ένα μαραθώνιο, κυριολεκτικά, για την κάλυψη της εξεταστέας ύλης μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς φυσικά δυνατότητα να την αφομοιώσουν ή να καλύψουν κενά.

Η «τράπεζα θεμάτων» άνοιξε μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων και περιλάμβανε συνολικά πάνω από 9.000 θέματα! Κάνοντας πρακτικά, αδύνατο για τους μαθητές της φετινής Α` Λυκείου να προετοιμαστούν πάνω σε αυτά. Υπήρξε προχειρότητα και σοβαρά λάθη στα θέματα. Χαρακτηριστικά περίπου 130 από τα θέματα των Γενικών Λυκείων έχουν αποσυρθεί από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η «τράπεζα».  Ο τεράστιος αριθμός των μετεξεταστέων μαθητών της Α΄ Λυκείου σε όλη την Ελλάδα, το 30% των μαθητών στη Λευκάδα, μετά την εφαρμογή της "Τράπεζας Θεμάτων" επιβεβαιώνει στην πράξη πως ο νόμος για το "Νέο Λύκειο" επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το πολυδιαφημιζόμενο «νέο Λύκειο» γίνεται όλο και πιο ταξικό, με εξεταστικές διαδικασίες τύπου πανελλαδικών, αποθαρρύνοντας μαθητές από τα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν σε αυτό, σπρώχνοντάς τους στην κατάρτιση και τη μαθητεία, στο μεροκάματο από τα 15, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση. Κάτι που στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να εξασφαλίζεται για όλα τα παιδιά.

Η «τράπεζα θεμάτων» δεν είναι ξεκομμένη από το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών. Η “τράπεζα” δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα εντείνει τις ταξικές διαφορές, βγάζει στην επιφάνεια όλες τις αμαρτίες του εκπαιδευτικού συστήματος διαχρονικά ΚΑΙ υποβαθμίζει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Το να μπορούν να εξετάζονται στα ίδια θέματα οι μαθητές ενός ακριβού ιδιωτικού σχολείου με τους μαθητές ενός σχολείου σε χωριό ή νησί, που τη μισή χρονιά δεν είχαν καθηγητές σε βασικά μαθήματα, δεν συνιστά ισότητα και αναβάθμιση των σχολείων. Γιατί, πολύ απλά, οι μαθητές δεν έχουν τις ίδιες αφετηρίες, δεν έχουν διδαχθεί τα ίδια πράγματα και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να καλύψουν κενά και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους με τους μαθητές από πιο εύπορες οικογένειες.

Η τραγική κατάσταση στην εκπαίδευση μας αφορά όλους. Γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, όλους. Αφορά πρώτα και κύρια τη λαϊκή οικογένεια, που βλέπει να υποβαθμίζεται συνεχώς η μόρφωση των παιδιών της, που καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Λύση στα προβλήματα της εκπαίδευσης, στη σχολική διαρροή, αλλά και στο εξεταστικό μπορεί να έρθει μόνο με τη δημιουργία ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου γενικής μόρφωσης, που θα μορφώνει και θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή έως την ενηλικίωσή του, ώστε να μπορεί "ελεύθερα", δηλαδή με κριτικό πνεύμα και γνώση των ενδιαφερόντων του, να επιλέξει αν θα συνεχίσει στην ανώτατη ή στην επαγγελματική εκπαίδευση ή αν άμεσα θα εργαστεί.

Με τη συγκρότηση συστήματος δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής μόρφωσης μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση με κατάργηση των φτηνών υποκατάστατων της κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ κλπ.) Με αναδιαμόρφωση πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, χωρίς διάσπαση των προπτυχιακών σπουδών σε κύκλους, “σύντομους” ή δήθεν “μεταπτυχιακούς”, και κατηγοριοποίηση, πολυτυπία των ιδρυμάτων.

Όμως η λύση στο εκπαιδευτικό πρόβλημα, σε όλες τις βαθμίδες και το εύρος του, απαιτεί ριζικές αλλαγές και στην κοινωνία. Έτσι που η κοινωνία να θέλει και να μπορεί να εξασφαλίζει σε ΟΛΟΥΣ τους νέους ανθρώπους τη γνώση και την κρίση, για να μη γίνουν οι δούλοι του 21ου αιώνα, αλλά άνθρωποι ελεύθεροι, συνειδητοί δημιουργοί...

Αυτές οι αλλαγές, βέβαια, έρχονται σε σύγκρουση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που μπορεί να διαφωνούν σε πολλά, συμφωνούν στο κύριο (γι’ αυτούς) ότι η "αειφόρος" κερδοφορία τους έρχεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών και νεανικών δικαιωμάτων.

Καλούμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10 Ιούλη,  στις 11.00, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απαιτούμε τώρα:
• Να καταργηθεί η "Τράπεζα Θεμάτων". Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
• Οι μετεξεταστέοι μαθητές να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβρη αποκλειστικά με ευθύνη των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου.
• Να μην ληφθεί υπόψη για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, ο βαθμός που διαμορφώθηκε με την "Τράπεζα Θεμάτων" ούτε για τις προαγωγικές (δηλαδή μόνο οι ερωτήσεις του εκπαιδευτικού να ληφθούν υπόψη για την προαγωγή), ούτε για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (καθηγητές, βιβλία, δωρεάν μεταφορά, σίτιση) ώστε να στηριχτούν οι μαθητές και οι οικογένειες τους.

2014-07-09

 

>