Ανακοίνωση για τη ψηφοφορία για την Οικονομική Επιτροπή
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Α. ΛΕΥΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
Στη διαδικασία για την εκλογή Προεδρείου του νεοκλεγέντος Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, όπως αναλυτικά τεκμηρίωσε ο Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Παράταξής μας Γιώργος Καλούδης, ψηφίσαμε λευκό, διότι:
-Υπήρχε η αρνητική εμπειρία από τους δύο προηγούμενους Προέδρους που καταπάτησαν τα νομικά δικαιώματα της μειοψηφίας,
-Δεν προηγήθηκε προγραμματική ομιλία του υποψηφίου και τελικά εκλεγέντος Προέδρου σχετικά με τη πολιτική που θα ακολουθήσει ειδικά όσον αφορά τα νομικά, δηλ. τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
- Δεν προηγήθηκε καμμία πρόσκληση του νεοεκλεγέντος Περιφεριάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαλιατσάτου στους επικεφαλής των παρατάξεων και δεν υπήρξε καμμία συνεννόηση ή έστω ανταλλαγή απόψεων για τη σύνθεση των νέων οργάνων.
Β. ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ για την επιλογή μας αυτή ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ ΤΡΙΣ....όταν ήλθε η ώρα για τη ψηφοφορία για την Οικονομική Επιτροπή.
Η Οικονομική Επιτροπή είναι το σημαντικότερο όργανο της Περιφέρειας, στην ουσία είναι ανώτερο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο διότι εκεί αποφασίζονται το 90% των οικονομικών θεμάτων της Περιφέρειας, εκεί γίνονται οι προκηρύξεις, εκεί οι απ΄ευθείας αναθέσεις, εκεί αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση με τη βιομηχανία κατεπειγόντων θεμάτων. ( και για απευθείας αναθέσεις.)
Η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής είναι 6μελής,(συν ο Περιφερειάρχης) προερχόμενη κατά 4 μέλη από τη κυβερνώσα- πλειοψηφήσασα στον 2ο Γύρο Παράταξη και από 2 συμβούλους από το σύνολο των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Από μόνη της, με βάση το νόμο Γ. Παπανδρέου- Ραγκούση και των βουλευτών που τον ψήφισαν (μεταξύ αυτών και η κ. Γκερέκου-Βοσκοπούλου) αλλά και όσων των άφησαν ανέπαφων, η σύνθεση είναι αντιδημοκρατική και ευνοεί την αδιαφάνεια, τον δικομματισμό και τον στραγγαλισμό των μικρότερων παρατάξεων και ειδικά των ανεξάρτητων μέσω του επιδιωκόμενου αποκλεισμού τους, αφού αποκλείει τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τη συμμετοχή τους για να ασκήσουν τον επιβαλλόμενο έλεγχο.
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει και να ενημερώνει τον λαό της Επτανήσου.
Τον Γενάρη 2011 και τον Γενάρη 2013, αμέσως μετά την εκλογή προεδρείου έγινε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής απευθείας από το Περιφερειακό Συμβούλιο με υποβολή τους απευθείας στο όργανο. Ο νόμος είναι καθαρός και ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει αυτή τη διαδικασία και ουδείς την αμφισβήτησε. Για την εκλογή κάθε μέλους της Οικονομικής Επιτροπής απαιτούνταν 21 ψήφοι, και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν αρκετές επαναληπτικές ψηφοφορίες.
και ενώ ο Νόμος είναι ο ίδιος,
και ενώ ο Νόμος δεν έχει αλλάξει, και άρα η εκλογή Οικονομικής Επιτροπής έπρεπε να γίνει με τον ίδιο τρόπο, ξαφνικά, μόλις ήλθε η στιγμή της υποβολής υποψηφιοτήτων, η κυβερνώσα πλειοψηφία του κ.Γαλιατσάτου συνεπικουρούμενη από τον κ.Σπύρου πέταξε ότι δεν θα γίνει έτσι η διαδικασία, διότι... (άκουσον-άκουσον) ... «έχει αλλάξει ο νόμος με εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου» και θα πρέπει να συνεδριάσουν μαζί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να προτείνουν τους 2 που θα ψηφίσει μέρος της πλειοψηφίας ! ! ! δηλ. η απόλυτη μεθόδευση και υποταγή !
Η εγκύκλιος είχε σταλεί από 28 Αυγούστου με την εντολή να κοινοποιηθεί στους Επικεφαλής των Παρατάξεων, και ούτε ο κ.Σπύρου που ήταν Περιφερειάρχης τότε ούτε ο κ. Γαλιατσάτος που ανέλαβε την 1-9-14 και ήταν στα πράγματα τις επόμενες 7 ημέρες μας ενημέρωσαν ποτέ.
Ακόμα και την ώρα της συζήτησης της πρότασής μας για αναβολή δεν τη φωτοτύπησαν καν να μας τη δώσουν για να τη ξέρουμε και να την αποδομήσουμε πλήρως. Μία σκόπιμη, δόλια μεθόδευση που ευνοεί τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία στον α΄γύρο μαζί είχαν λάβει το 20%+20%=40% των ψήφων.
Το μέγα θέμα δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε τη δημοκρατική, δηλ, φασιστική, εκτροπή νόμος να αλλάζει με εγκύκλιο υπουργού. Γιαυτό αντισταθήκαμε.
Το δεύτερο θέμα δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε τη δεύτερη αντιδημοκρατική εκτροπή να απαγορεύουν σε έναν Σύμβουλο, απλό ή Επικεφαλής Παράταξης να θέσει υποψηφιότητα για μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.
Και για αυτόν τον λόγο αντισταθήκαμε.
Τρίτο θέμα δημοκρατίας είναι και η ίδια η φύση του νόμου που αποκλείει (χάριν του στενού κομματικού συμφέροντος των εκάστοτε κυβερνώντων), σε όλες τις παρατάξεις να εκπροσωπούνται εκεί που λαμβάνονται οι οικονομικές αποφάσεις.
Σε αντίθεση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κερκυραίων εκλέκτηκαν και εκπροσωπούνται όλες οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης:
«Χάρης Μάστορας (παράταξη Χαραλάμπους); 46 ψήφοι
Μερόπη Υδραίου: 45 ψήφοι
Φανή Τσιμπούλη (παράταξη Υδραίου): 45 ψήφοι
Γιάννης Τρεπεκλής: 42 ψήφοι»
Αλλά τις Περιφέρειες,μ τόσο η Νέα Δημοκρατία και το ψευτοΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τις θέλουν κομματικά εξαρτήματα και φρικτά χειραγωγούμενά τους, στο στενό κλειστό σύστημα εξουσίας τους.
Εκατό χρόνια πίσω από την Ευρώπη είναι οι κοτζαμπάσηδες και μυαλό δεν θέλουν να βάλουν !
2014-09-11