Θεοδ. Γαλιατσάτος: Παραλάβαμε έναν οργανισμό ανήμπορο, βαριά άρρωστο και ημιθανή
Με έναν οργανισμό ανήμπορο, βαριά άρρωστο και ημιθανή, παρομοιάζει ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως εκείνος την παρέλαβε την 1η Σεπτέμβρη 2014, κατά την πρώτη λαϊκή συνέλευση της παράταξής του ΑΝΑΣΑ, που πραγματοποιήθηκε εχθές στην Κέρκυρα, σε ζωντανή αναμετάδοση από τοπική ιστοσελίδα της περιοχής.
Με "χτύπημα κάτω από τη ζώνη με το καλημέρα ", χαρακτηρίζει τη μεταφορά της αρμοδιότητας που αφορά στη συντήρηση της γέφυρας Λευκάδας , από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ χωρίς πόρους, δέκα πέντε ημέρες μετά τις εκλογές, κόστους 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Τέλος, ο νέος Περιφερειάρχης αναφέρεται και στις 90 μέρες της νέας Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα στις αλλαγές που σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πετύχει. Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Γαλιατσάτος, κάνει λόγο και για το μέλλον της Περιφέρειας μας, απαρριθμώντας έναν κατάλογο με προγραμματισμένους στόχους.
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ι.Ν., στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η κατάστασή της Περιφέρειάς μας, καθώς και τα χρέη που άφησε η παλιά Περιφερειακή Αρχή επί ηγεσίας Σπύρου.
Εισήγηση στην 1η Λαϊκή Συνέλευση
Στον μεγάλο αγώνα που δώσαμε με την παράταξη μας την ΑΝ.Α.Σ.Α πορευόμενοι προς τις εκλογές του Μαΐου 2014, ένα μήνυμα ήταν ίσως το πιο ισχυρό ,το πιο διακριτό στον πολιτικό μας λόγο, αυτό της διαφάνειας της δημοκρατίας της συλλογικότητας της συμμετοχής του λαού στην νέα πορεία της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.
Σήμερα η 1η Λαϊκή Συνέλευση είναι γεγονός.
«Ενώπιος ενωπίω» ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή με τους πολίτες και τις πολίτισσες της Κέρκυρας και του Ιονίου.
Για το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον της Περιφέρειας μας.
Η Περιφέρεια του παρελθόντος.
..............
Ποια ήταν η περιφέρεια την 1η Σεπτέμβρη 2014;
Ένας οργανισμός ανήμπορος, βαριά άρρωστος , ημιθανής!
Το αντιαυτοδιοικητικό θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» που στέρησε την ΠΙΝ από πόρους και αρμοδιότητες,
Τη μνημονιακή επιδρομή που στόχευσε στην απαξίωση και στην ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών της, η πολιτική και διοικητική απραξία και η πελατειακή λογική εξυπηρέτησης της προηγούμενης ηγεσίας , καθόρισαν την εικόνα αυτή.
Διοικητική υπηρεσιακή κατάσταση
Ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων παρουσίαζε την 1η Σεπτέμβρη έλλειμμα 84 θέσεων σε σχέση με τον εγκεκριμένο οργανισμό της ΠΙΝ.
01.01.2011 αριθμός υπηρετούντων..467
Μέσα στα τριάμισι χρόνια
01.09.2014 αριθμός υπηρετούντων..356
Η τεράστια αυτή απομείωση (-25%) αφορά κυρίως σε έμπειρα στελέχη με αντιληπτές τις αρνητικές συνέπειες.
Διαχείριση περιουσίας
Κτίρια σε εγκατάλειψη
Ολόκληρος στόλος μηχανικού εξοπλισμού σε αργία, σε διάλυση, σε παραχώρηση προς τρίτους με αδιευκρίνιστους όρους και άδηλο τέλος.
Αριθμός οχημάτων και μηχανημάτων 53 ,λειτουργούν και χρησιμοποιούνται 9!
Διαχείριση έργων
Απορρόφηση πιστώσεων στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) την 31.08.2014: 56% !
Την 31.12.2010 το ποσοστό αυτό ήταν 28%!
Η ΠΙΝ εξακολουθεί να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.
Στην συμμετοχή της ΠΙΝ στα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας (interreg) ήταν ακόμη πιο αδύναμη και απαξιωτική για την δυνατότητα της να είναι αξιόπιστος εταίρος στις συνεργασίες αυτές με τις περιφέρειες της Ιταλίας και της Αλβανίας.
Από τα 33 προγράμματα που συμμετέχουμε , έχουν ολοκληρωθεί 4, σε 18 δεν έχει απορροφηθεί ούτε 1 ευρώ, σε 2 μας απέβαλλαν λόγω ..απραξίας!
Χρέη-απαιτήσεις υπέρ τρίτων
Από διαχείριση εταιρειών των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων
2,0 εκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένα χρέη,
9,25 εκατομμύρια ευρώ απαιτήσεις τρίτων με δέσμευση ποσών σε Τράπεζες και με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις
Εκκρεμεί η εξέταση της υπόθεσης ΕΤΙΝ και των δημιουργημένων υποχρεώσεων της.
Δεσμεύσεις λογαριασμών
Έχουν δεσμευτεί με δικαστικές αποφάσεις ποσά 1,64 εκατομμύρια ευρώ.
Κτυπήματα «κάτω απ την ζώνη» με το καλημέρα!
Συντήρηση γέφυρας Λευκάδας ,μας μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ χωρίς πόρους, δέκα πέντε ημέρες μετά τις εκλογές: 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου
Ακολούθησε ο κος Δένδιας (υπουργείο Ανάπτυξης) ζητώντας επιστροφή χρηματοδοτήσεων για έργα της περιόδου 2000-2006! 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου
Την σκυτάλη πήρε το υπουργείο Οικονομικών που μέσω της εφορίας Κέρκυρας παρακράτησε 416000 ευρώ ως δήθεν υποχρέωση της Περιφέρειας για φορολογικές παραβάσεις μιας εταιρείας-φάντασμα της περιόδου 2005/2006!
Οι 90 ημέρες της νέας Περιφερειακής Αρχής. Τι αλλάζει
.........................
Βήμα 1ο : ανοικτός διάλογος με τους εργαζόμενους και πρόσκληση για συλλογική προσπάθεια στην κατεύθυνση της αναταξης της Περιφέρειας.
Βήμα 2ο : ένταση στην χρήση νέων τεχνολογικών εφαρμογών για βελτίωση της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών.
Υποβλήθηκε ειδικό πρόγραμμα για χρηματοδότηση της ψηφιακής σύγκλισης ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.
Βήμα 3ο : εξονυχιστικός έλεγχος (15/9-15/11) για την κατάσταση των εκτελούμενων έργων ΕΣΠΑ ,τόσο των δήμων όσο και των Περιφερειακών ενοτήτων.
Στόχος η ομαλή τους εξέλιξη και η έγκαιρη και ποιοτική τους υλοποίηση. Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν σε τρίμηνους κύκλους. Ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο!
Βήμα 4ο :υποβολή του οικονομικού προϋπολογισμού για το 2015 με έμφαση στις δράσεις κοινωνική μέριμνας και αλληλεγγύης.
Το 40% της κρατικής χρηματοδότησης που θα λάβει η Περιφέρεια το 2015 θα χρησιμοποιηθεί για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των συμπολιτών που υποφέρουν.
Βήμα 5ο : υποβολή στην ευρωπαϊκή επιτροπή του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων του στην κατεύθυνση των πραγματικών αναγκών των πολιτών του Ιονίου.
Βήμα 6ο : ανοικτή πολιτική δράση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε-Δ.Ν.Τ-Ε.Κ.Τ και στις μνημονιακές πρακτικές που ακολουθούνται από την ελληνική κυβέρνηση.
Εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση των κοινόχρηστων πραγμάτων , εξώδικη επιστολή σε υπουργό Άμυνας για το ναυτικό οχυρό στον Ερημίτη.
Πανελλαδική κινητοποίηση για την αποτροπή της εκχώρησης των αεροδρομίων.
Απόκρουση της διείσδυσης των γερμανικών ιδιωτικών συμφερόντων στα Ιόνια νησιά.
Άρνηση της εφαρμογής της ψευτοαξιολόγησης του Μητσοτάκη και της τρόικα.
Βήμα 7ο : εξυγίανση κάθε πτυχής μη χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και των δημοσίων υποθέσεων γενικότερα και απόδοση ευθυνών σε διοικητικό και δικαστικό επίπεδο
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς το μέλλον
....................
Άξονας 1ος : ολοκληρωμένη διοικητική αναδιάρθρωση με τεχνολογική αναβάθμιση.
Στόχος η αντιστοίχιση διοικητικής δομής και επιπέδου παροχής υπηρεσιών με τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών.
Εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης ,τέλος του 2015.
Άξονας 2ος : αναπτυξιακός σχεδιασμός. Εκπόνηση 5ετούς στρατηγικού σχεδίου, ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού, αναθεώρηση περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.
Καθοριστικός ο ρόλος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και αναντικατάστατος ο ρόλος των Λαϊκών Συνελεύσεων στην διαδικασία του σχεδιασμού.
Εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης τέλος Ιουνίου 2015.
Άξονας 3ος : προώθηση της συνοχής.
Στο οικονομικό πεδίο με συνέργειες πρωτογενούς/δευτερογενούς τομέα και τουριστική προβολή κοινού τουριστικού προϊόντος,
στον χώρο του πολιτισμού/αθλητισμού, στο πεδίο της συγκοινωνίας με συνδυαστική παρουσία υδροπλάνων/αεροπλάνων/ακτοπλοΐας,στον διοικητικό τομέα δημιουργία Ιόνιων περιφερειακών δομών,στον χώρο της επιστήμης/έρευνας σε συνέργειες με Ιόνιο πανεπιστήμιο-ΤΕΙ Ιονίων- ΚΙΕ Εύδοξος.
Εκτιμώμενος χρόνος εξέλιξης δράσεων μέχρι τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.
Άξονας 4ος : θεσμική κατοχύρωση και προστασία.
Ουσιαστική προώθηση για εναρμόνιση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ ,αναζήτηση νομικής δικαστικής διεκδίκησης των οφειλομένων και παρανόμως κατακρατηθέντων κατά το χρονικό διάστημα 2011-2015 50 εκατομμυρίων ευρώ από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Εκτιμώμενος χρόνος δράσεων μέχρι τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.
Άξονας 5ος : χρηματοδότηση έργων και δράσεων επ ωφελεία των πολιτών. Αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 για
α. ένταση των δράσεων κοινωνικής μέριμνας/αλληλεγγύης για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας
β. προώθηση απαραίτητων έργων υποδομής σε κάθε νησί
γ. στήριξη έργων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
δ. στήριξη δημιουργίας υποδομών παιδείας και υγείας
ε. αναζήτηση πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων ( εδαφική συνεργασία με Ιταλία/Αλβανία, μεταφορικά δίκτυα).
Εκτιμώμενος χρόνος δράσεων μέχρι το τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.
Άξονας 6ος : εκπόνηση ειδικού προγράμματος πολιτικής προστασίας με έμφαση στην αντισεισμική προστασία («αντισεισμικό ισοδύναμο» ).
Εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της διπλής νησιωτικότητας των μικρών νησιών της Περιφέρειας και της σεισμοπαθούς περιοχής της Παλικής Κεφαλονιάς.
Εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης μέχρι τέλος Αυγούστου 2015.
Άξονας 7ος : πολιτική δράση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση με κατάργηση του «Καλλικράτη».
Συνέχιση της πολιτικής παρέμβασης για την προστασία του δημόσιου χώρου και των κοινόχρηστων πραγμάτων στην Περιφέρεια Ιονίου, καθολική στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων ,των ανέργων , των νέων ,των μικρομεσαίων επαγγελματιών βιοτεχνών και αγροτών ,των συνταξιούχων για τα δικαιώματα στην μόρφωση την δουλειά και την ζωή.
Κέρκυρα 3/12/2014