Με απόφαση του ΣΤΕ κλείνει η μονάδα παραγωγής σκυροδέματος στο Βαθύ Μεγανησίου
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την ακύρωση όλων των αδειών του εργοστασίου παραγωγής σκυροδέματος στο Βαθύ . Το εργοστάσιο πρέπει να κλείσει και δεν μπορεί να εκδοθεί καμία νέα άδεια για την ίδια ιδιοκτησία, λόγω της ζώνης προστασίας των οικισμών των 800μ. H απόφαση έχει ήδη εκδοθεί από τον Μάιο του 2014, ενώ εμείς λάβαμε γνώση τον Σεπτέμβριο του 2014 ,όταν η απόφαση καθαρογράφτηκε.
Από τότε μέχρι σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν την απόφαση του ΣΤΕ και να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση για τη διακοπή της λειτουργίας του. Και ενώ εμείς θέλαμε να δείξουμε καλή θέληση , λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και αφήσαμε ένα χρονικό περιθώριο στον επιχειρηματία , οι αρμόδιες υπηρεσίες μη ικανοποιημένες από το δώρο των οκτώ χρόνων λειτουργίας , ετοίμαζουν και δεύτερη παράνομη άδεια , χωρίς φυσικά να ενημερώσουν κανένα από τους ενδιαφερόμενους.
Το μέγεθος των αποφάσεων αυτών των υπηρεσιών αγγίζει και κάποια οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η εταιρία μας κοινοποίησε με την αγωγή της ,ο μηνιαίος τζίρος της εταιρίας ανέρχονταν στα 50.000 ευρώ . Από το 2006 μέχρι σήμερα ,στους 96 μήνες της παράνομης, κατά το ΣΤΕ , λειτουργίας , φαντάζεστε το ποσό που έχει προσπορίσει με την ευγενική χορηγία των υπηρεσιών ! Αντίθετα οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό , για να αποδείξουν το παράνομο των πράξεων των υπηρεσιών .......
Μάλιστα φήμες λένε ότι κάποιοι από υπαλλήλους λειτούργησαν και ως σύμβουλοι της επιχείρησης , προτείνοντας στον επιχειρηματία και τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα , να πιέσει δηλαδή τον Δήμο να πάρει απόφαση μείωσης της ζώνης προστασίας των οικισμών.
Δηλαδή την χωροταξική και περιβαλλοντική πολιτική δεν ασκούν οι αρμόδιοι φορείς , αλλά οι επιχειρηματίες με βοηθούς κάποιους ένθερμους υπαλλήλους.
Η ΖΩΝΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Να θυμίσουμε εδώ ότι όπως είχαμε τονίσει η ζώνη είχε προταθεί από ευρύτατο τμήμα των κατοίκων, για να προστατέψει τους οικισμούς και να απομακρύνει οχλούσες χρήσεις από τμήματα που είναι σε γειτνίαση με τους οικισμούς και προτείνονται για ένταξη στο σχέδιο πόλης,
Μάλιστα είχε ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφεία και με δεδομένο ότι δεν είχε επιπτώσεις σε υπάρχουσες ΝΟΜΙΜΕΣ μονάδες , όπως οι ίδιοι διαβεβαίωναν ότι ήταν η δική τους επιχείρηση. Δεν τους φταίει λοιπόν η ζώνη αλλά οι παρανομίες στην έκδοση των αδειών τους και η λογική τους να συνεχίζουν (με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες σχέσεις με τις υπηρεσίες ,που τους έφεραν σε αυτή τη θέση )να κυνηγούν την εμμονή τους. Αποδεικνύεται επίσης οτι και η προσπάθεια συμβιβασμού με τους κατοίκους που έγινε πρίν το ΣΤΕ ήταν παραπλανητική και ορθά οι κάτοικοι την αρνήθηκαν.
Kαι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι σε τέτοιες εποχές , θα υπάρξει κάποιος εκλεγμένος ,που θα επαναφέρει ζήτημα για μέιωση της ζώνης προστασίας , για την λειτουργία μιας και μόνης μονάδας η οποία έχασε με απόφαση του ΣΤΕ τις άδειες .
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ
Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους κατοίκους του Βαθιού που είχαν εναντιωθεί στη κατασκευή του εργοστασίου στις παρυφές του χωριού. Ταυτόχρονα εξανεμίζει όλες τις συκοφαντίες που είχαν ακουστεί ,για όλους όσους είχαν εναντιωθεί στην κατασκευή του , περί προσωπικών διαφορών με τον ιδιοκτήτη και εξαγοράς των κατοίκων που είχαν διαμαρτυρηθεί , από άλλες επιχειρήσεις.
Σε αυτή τη πορεία των οκτώ χρόνων αντιμετωπίσαμε τις κλειστές πόρτες και τα κλειστά αυτιά της διοίκησης ,που στην αρχή αρνήθηκαν μέχρι και τα δημόσια έγγραφα να μας δώσουν και στη συνέχεια επιδεικτικά μας αγνόησαν , μη τηρώντας ούτε τη στοιχειώδη νομοθεσία ,την άρνηση της τότε πολιτικής ηγεσίας της περιφέρειας και του νομού να εφαρμόσει το νόμο ,αλλά και τα τοπικά δικαστήρια που απέδειξαν τη παντοδυναμία των γνωριμιών και δικαίωσαν τη παροιμία «πολύ κακό τα λίγα σπίτια».
Η όλη πορεία μας απέδειξε περίτρανα ότι η λειτουργία του δημόσιου φορέα είναι λειτουργία ενός μηχανισμού που πάει με δικά του τιμόνια . Δυστυχώς είτε λόγω διαφθοράς , είτε λόγω αδιαφορίας και έλλειψης γνώσης της νομοθεσίας , ένα τμήμα του μηχανισμού , έχει αμολητά τιμόνια γιατί δεν ελέγχθηκε ποτέ, γιατί εξυπηρέτησε τα ρουσφέτια των κατά καιρούς μαυρογιαλούρων και σε ανταμοιβή είχε και τα δικά του οφέλη .Το θλιβερό είναι ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και ότι με αφορμή κάποιους υπαλλήλους ,που είναι απαραίτητο να απομονωθούν , καταδικάζεται το σύνολο.
Επίσης φανερό είναι ότι ο έλεγχος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στο σύνολό της και σε κάθε της βαθμίδα ,αλλά απαιτείται και τακτικός δημόσιος έλεγχος όλων επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον ,χωρίς εξαιρέσεις και με αυστηρούς κανόνες , που θα ισχύουν για όλους.
Τέλος φαίνεται από όλη την πορεία ότι όλες οι περιβαλλοντικές αποφάσεις ,είτε από τους ιδιώτες ,είτε από τη διοίκηση, χρειάζονται την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση .
Δυστυχώς όμως η απόφαση αναδεικνύει , μετά από οκτώ χρόνια , τα ίδια προβλήματα που ως κοινωνία και ως δήμος δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε και θα είναι καθοριστικά για την πορεία του νησιού και την επιλογή του τύπου οικονομικής ανάπτυξης , ενώ θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για το έργο της νέας δημοτικής αρχής.
Η συνεχής συσσώρευση όλων των ειδών των χρήσεων στο οικισμό του Βαθιού και στις παρυφές του , επιβαρύνει την φυσιογνωμία του οικισμού , η εκτός σχεδίου ανεξέλεγκτη δόμηση , οι υπερβάσεις δόμησης και υψών , η ανυπαρξία οπουδήποτε σεβασμού στην παραδοσιακή τυπολογία των κτισμάτων και η έλλειψη οποιασδήποτε περιβαλλοντικής προστασίας , δημιουργούν έντονους κινδύνους για το μέλλον. Η ποιότητα των υποδομών είναι χαμηλή ενώ η ασφυξία πόρων δεν δίνουν την εικόνα ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Η φυσιογνωμία και το φυσικό κάλος του νησιού ,σε συνδυασμό με τις πιέσεις της ύφεσης έχουν φέρει το νησί στο στόχαστρο μεσιτών και εργολάβων ,με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του νησιού να αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προωθείται η υπερεκμετάλλευση γης ,προκειμένου να υπάρξουν τα μέγιστα οφέλη .
Η άμεση προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού θα προστατέψει περιοχές του νησιού ενώ θα ξεκαθαρίσει τις χρήσεις , μεταφέροντας τις οχλούσες χρήσεις σε μία περιοχή και δημιουργώντας σταθερό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές , αλλά με κανόνες τέτοιους που θα προσδίδουν φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά σε οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη.
Η δράση των συλλογικών ομάδων όπως αποδείχτηκε μπορεί να επιφέρει δικαίωση ,αρκεί να έχει αναφορά στα προβλήματα ,επιμονή ,θέληση και όραμα και να αμφισβητεί και όχι να διαπλέκεται με την κάθε φορά μορφή εξουσίας.
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ απαιτείται να προχωρήσουμε σαν κοινωνία σε μια ευρύτερη συζήτηση για την προστασία του νησιού, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό . Δυστυχώς , δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο....
Μάλαμας Σπύρος
Πάλμος Π Γεράσιμος
Πάλμου Ράνια
Πολίτης Διονύσης
12:48:01
2015-02-07