Το θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος των ΧΑΔΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στο κοινοβούλιο
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Ερώτηση προς τον υπουργό εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότητσης απεύθυνε ο βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.» Νίκος Ι. Νικολόπουλος με θέμα την «Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των ΧΑΔΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων»
Δείτε την επιστολή που ακολουθει
Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, επανειλημμένως, έχουμε ανακινήσει το θέμα της μη ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, που εδώ και χρόνια ταλανίζει τον Πύργο και την Τρίπολη, ενώ σε λίγο το ζήτημα θα χτυπήσει την πόρτα της Πάτρας και πολλών άλλων πόλεων. Όπως αναφέρει ενδεικτικά η ιστοσελίδα διαδικτύου «thebest.gr» σε δημοσίευμά της, την ώρα που στην Ηλεία ακόμα αναζητούνται λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ψάχνουν λύσεις για να αποφύγουμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας, επειδή δεν φροντίσαμε να κλείσουμε τις ανοιχτές χωματερές, στις οποίες αποθέταμε τα σκουπίδια μας. Οι καταδικαστικές αποφάσεις έχουν επιβληθεί από το 2005(!) και τα πρόστιμα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται στις 2-6-2015!
Η δεκαετία που μεσολάβησε από την ώρα της καταδίκης της χώρας μας ως σήμερα, αποδείχθηκε μη επαρκής χρόνος για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς εκείνους, που θα απέτρεπαν την καταβολή των προστίμων, λύνοντας, ταυτόχρονα, το θέμα της διαχείρισης με μεθόδους σύγχρονες, που εφαρμόζονται, δεκαετίες τώρα, στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να λύσει το «γρίφο» της διαχείρισης των απορριμμάτων και ταυτόχρονα, να αποτρέψει την συνέχιση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και να αποκαταστήσει όσους είναι ανενεργοί, με στόχο να μειώσει τα ποσά, τα οποία θα πρέπει να καταβάλλουμε, ως πρόστιμο. Και σε αυτή την προσπάθεια, προφανώς, θέλει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους άμεσα εμπλεκόμενους ΟΤΑ και υπηρεσίες, χωρίς την ενεργή συμβολή των οποίων, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει οποιαδήποτε απόφαση.
Τέλη Μαϊου, όπως γνωρίζουμε, ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας και των Ιόνιων Νησιών, καθώς και οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας, δεκατρείς από τις δυο Περιφέρειες, προς τους οποίους έχει κοινοποιηθεί η σχετική πρόσκληση, με σκοπό τη σύσκεψη για την εξεύρεση λύσης, όπως εξ’ άλλου, έχει δηλωθεί επίσημα.
Ο κύριος στόχος της ως άνω σύσκεψης είναι να κλείσουν οι ενεργοί Χ.Α.Δ.Α και να αποκατασταθούν ενεργοί και ανενεργοί Χ.Α.Δ.Α, ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα, που έχουν ήδη επιβληθεί στη χώρα μας, με την απόφαση 2/12/2014 - υπόθεση C-378/13, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και που θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται στις 2-6-2015, ύστερα από την καταδίκη της χώρας μας, τον Οκτώβριο του 2005.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «ασκήσεις επί χάρτου», σε ότι αφορά τις ανοιχτές πληγές της Ηλείας. Το πρόβλημα, που έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί δεκαετίες πριν ή θα λυθεί τώρα (και οι ΧΑΔΑ δεν αποτελούν αποδεκτή λύση) ή διαφορετικά, θα κληθούν οι ΟΤΑ του εκάστοτε νομού και κατ΄ επέκταση, οι πολίτες τούτου του τόπου, να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τους τσέπη και «να πληρώσουν τα σπασμένα» μιας αδιέξοδης και ανεύθυνης, όπως αποδεικνύεται, πολιτικής, που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για την διαχείριση των απορριμμάτων, που παράγουμε ως κοινωνία. Και σαν να μην είναι αρκετός ο εφιάλτης που βιώνει ο κόσμος επί μήνες με τα σκουπίδια στους δρόμους, ακόμα και η ενδιάμεση λύση, που προσφάτως αποφασίστηκε από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, φαίνεται να τορπιλίζεται εκ των έσω, πριν καν κατατεθεί επίσημα ως σχέδιο προς υλοποίηση στο υπ. Εσωτερικών.
Συνοψίζοντας, ας αναλογιστούμε το ιστορικό της όλης υπόθεσης: Τον Οκτώβριο του 2005, η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Με δεδομένους 1128 ενεργούς ΧΑΔΑ εντός της επικράτειας, δόθηκε προθεσμία για την αποκατάστασή τους, έως το τέλος του 2008.
Τον Απρίλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία για επιβολή χρηματικών κυρώσεων και τον Ιούνιο του 2013, ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας, λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005. Είχαν απομείνει 396 ΧΑΔΑ (90 ενεργοί και 306 ανενεργοί) από τους 3.036 ΧΑΔΑ, που καταγράφτηκαν διαχρονικά.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον Ιούνιο του 2014 και επειδή είχαν ήδη αποκατασταθεί πλήρως, στο μεταξύ, 103 ΧΑΔΑ, τη μέρα της εκδίκασης υπήρχαν συνολικά 293 ΧΑΔΑ (70 ενεργοί και 223 ανενεργοί). Στην σχετική απόφαση 2/12/2014 επί της υπόθεσης C-378/13, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται συνολικά δώδεκα (12) Χ.Α.Δ.Α, από τους οποίους οι δυο (2) έχουν αποκατασταθεί. Από τους υπόλοιπους δέκα (10) Χ.Α.Δ.Α, οι πέντε (5) είναι ενεργοί και οι πέντε (5) ανενεργοί. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρονται συνολικά δέκα (10) Χ.Α.Δ.Α, από τους οποίους, οι τρεις (3) έχουν αποκατασταθεί. Από τους υπόλοιπους επτά (7) Χ.Α.Δ.Α, οι τρεις (3) είναι ενεργοί και οι τέσσερεις (4) είναι ανενεργοί.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ορθή διαχείριση των αστικών αποβλήτων, με δεδομένη την ως άνω καταδίκη από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της διάθεσης των εν λόγω σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης αυτών;
Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
2015-05-28