Ψηφίσμα Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για το ασφαλιστικό
Αποστολή ψηφίσματος Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την 2η συνεδρίασή του στις 30 Ιανουαρίου 2016 μετά από εκτενή διαλογική συζήτηση σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, κατέληξε κατά πλειοψηφία στο κάτωθι ψήφισμα:
«Πέντε χρόνια ύφεσης και σκληρών μνημονιακών πολιτικών έχουν, σε ό,τι αφορά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, βαρύτατες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Περικοπές συντάξεων κατά 50%, αύξηση ορίων ηλικίας, αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων, μεγάλο «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του PSI και της κακοδιαχείρισης.
Είναι εμφανές ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες περικοπές και νέες παρεμβάσεις δημιουργούν νέα βάρη και νέα αδιέξοδα. Οι συνεχείς περικοπές δεν οδήγησαν και δεν οδηγούν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, αντιθέτως οδηγούν στην πλήρη κατάρρευσή του. Δεν κινούνται στη λογική εξυγίανσης και βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αλλά στην εισπρακτική λογική εξοικονόμησης πόρων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δεν αντιμετωπίζουν τις παθογένειες του συστήματος, αλλά οδηγούν στην αναίρεση του δημόσιου, καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Δεν υπερασπίζονται την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης των γενεών, αλλά την λογική της, με ατομικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια «ανταποδοτικότητας».
Τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, αλλά ανάγονται σε βάθος δεκαετιών, με ευθύνη των κατά καιρούς κυβερνήσεων. Η αντιμετώπισή τους οφείλει να έχει αντίστοιχο βάθος σχεδιασμού, κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε, εκτιμάμε ότι δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Θίγουν λιγότερο ή περισσότερο όλα τα κοινωνικά στρώματα, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες... Οι κοινωνικές αντιδράσεις που συναντούν είναι εύλογες και δίκαιες.
Ο αναγκαίος διάλογος οφείλει να βασίζεται σε βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές:
- Καμία νέα περικοπή συντάξεων.
- Καμία νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
- Παραδοχή ότι το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι πρόβλημα παροχών αλλά πρόβλημα εσόδων, επομένως πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και για την είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών.
- Αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, προστασία τους από τον «τζόγο» του χρηματιστηρίου, των τραπεζών και της «αγοράς».
- Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, με δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.
- Διάθεση μέρους των δημόσιων εσόδων (π.χ. ενέργεια, ΦΠΑ και άλλες πηγές) για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
- Κανένας ανασφάλιστος. Διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων, με αντιμετώπιση της ανεργίας, ασφάλιση των ανέργων και των νόμιμα απασχολούμενων μεταναστών, αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.
- Κατοχύρωση κατώτατης σύνταξης στο ύψος τουλάχιστον του ελάχιστου ορίου διαβίωσης (όριο φτώχειας).
- Διατήρηση του ΕΚΑΣ.
- Διατήρηση των «τριών πυλώνων» της κοινωνικής ασφάλισης (τριμερής συμμετοχή), απόδοση των οφειλόμενων από το κράτος προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Κατοχύρωση του δημόσιου καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
- Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων οφείλει να είναι μια διαδικασία σε βάθος χρόνου, με τον αναγκαίο σχεδιασμό και διάλογο, όπως έγιναν μέχρι τώρα παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες.
Οι παραπάνω βασικές αρχές μπορούν να είναι οι βάσεις για έναν ευρύτατο κοινωνικό διάλογο για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, υγιές, κοινωνικά δίκαιο.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιπαραθέσει στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών μια σχεδιασμένη σε βάθος και με κοινωνική συναίνεση εθνική πολιτική για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Τα κοινωνικά στρώματα που αντιδρούν δεν είναι προνομιούχοι, υψηλοσυνταξιούχοι ή συντεχνίες. Είναι συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, αγρότες, που βιώνουν τις σκληρές συνέπειες πέντε χρόνων ύφεσης, λιτότητας και μνημονίων, που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους, που θέλουν να σταθούν όρθιοι, να δουν προοπτική, να δουν τις θυσίες τους να έχουν αποτέλεσμα και να μην χάνονται στο δίχως πάτο πηγάδι του δημόσιου χρέους, να μην οδηγούνται οι απώλειές τους στα ταμεία των δανειστών, να μην ζουν την ολοένα διευρυνόμενη κοινωνική ανισότητα και κοινωνική αδικία.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καλεί την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει ριζικά το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, θέτοντας τις βάσεις κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης για ένα υγιές, βιώσιμο, δίκαιο, καθολικό και κοινωνικό σύστημα ασφάλισης».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ TOY Π.Σ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΊΤΗΣ
08:24:40
2016-02-04