Συνάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του Κυνηγετικού Συλλόγου
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ -ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Συνάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του Κυνηγετικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας. Στη συνάντηση κατατέθηκαν εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου οι ανησυχίες τους για τις προθέσεις της κυβέρνησης ενόψει του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι. Αναλύθηκαν ιδιαίτερα τα επιχειρήματα που προβάλλονται από την επίσημη ενημέρωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Από μεριάς της Νομαρχιακής Επιτροπής ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις θέσεις του κόμματος τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι υποτιθέμενες προθέσεις της Κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα κομματικών σκοπιμοτήτων.
Ξεκαθαρίσαμε ότι ο Υπουργός εφαρμόζει τη πολιτική της κυβέρνησης.
Σ΄ ένα εθνικό διάλογο και ειδικότερα όταν αφορά θέματα φύσης και περιβάλλοντος είναι λογικό να συμμετέχουν οι πάντες και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Εκφράστηκαν ανησυχίες για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το κυνήγι, μόνο που η αρχή αυτών των ανησυχιών συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου του 2015, εν μέσω της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαίες οι επισκέψεις και τα ανάλογα δελτία τύπου με ημερομηνία 20-1-2015 σε συλλόγους κυνηγών, πολιτευτάδων προβαίνοντας μάλιστα στις απαραίτητες δηλώσεις με αφορμή την καλλιεργούμενη από τους ίδιους ανησυχία των κυνηγών κι εξυπηρετώντας βέβαια προσωπικές και κομματικές εκλογικές σκοπιμότητες.
Η ΚΣΕ επικαλείται σε μία ολόκληρη ανακοίνωση προς κυνηγετικούς συλλόγους μία προς μία τις προθέσεις του Υπουργείου για τον αφανισμό των κυνηγών.
Κι επειδή το ψέμα και η κινδυνολογία έχουν κοντά πόδια ενώ από τη μία η ΚΣΕ δεν κατάλαβε καμία πρόταση του Υπουργείου για εθνικό διάλογο, ανίχνευσε κι ερμήνευσε κατά το δοκούν προθέσεις κινδυνολογώντας ασύστολα, αναρτήθηκαν από μέλη της αλλά και στον τύπο, οι άξονες του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι και οι προτάσεις του Γ. Τσιρώνη όπως και ενδεικτικά θέματα υποβολής προτάσεων.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Ι. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι (όπως άδειες θήρας, εγγραφή σε σωματείο, έλεγχος, εκπαίδευση κυνηγών, δικαιώματα κυνηγού και σωματείου κτλ)
ΙΙ. Το οικονομικό πλαίσιο γύρω από την άσκηση του κυνηγιού (συνδρομές, διάθεση εσόδων κ.λπ)
ΙΙΙ. Θηροφύλαξη και ο έλεγχος της λαθροθηρίας (ιδιωτικοί φύλακες θήρας, κυνηγετική παραβατικότητα κ.λ.π.)
IV. Το διαχειριστικό πλαίσιο άσκησης θήρας (ενδιαίτημα και πληθυσμοί θηρεύσιμων ειδών, όρια κάρπωσης, περιοχές άσκησης θήρας και εκγύμνασης σκύλων, κριτήρια καθορισμού κυνηγετικής περιόδου κλπ).
Μείωση των κυνηγετικών περιόδων και αύξηση των απαγορευμένων περιοχών. Μα αυτό είναι κάτι που πάντα ρυθμιζόταν, κάθε χρόνο, από το κράτος, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Ας θυμηθούμε ότι<< για το 2015-2016 το Υπουργείο δεσμεύτηκε, πριν την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής, να υπάρξει συνάντηση διαβούλευση με τους κυνηγετικούς συλλόγους.>> (Κυνηγετικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης)
Κατάργηση της θηροφυλακής. Όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ενσωματώνεται σε ένα ενιαίο φορέα προστασίας της φύσης, κάτι που συνιστά μια σημαντική αναβάθμιση. Όλοι παραδέχονται την ανάγκη για πάταξη της λαθροθηρίας που παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και του Δασαρχείου παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για την άγρια πανίδα. Και βέβαια όταν μιλάμε για λαθροθήρες μιλάμε για παράνομες και ενίοτε εγκληματικές πράξεις. Συνταγματικά η αντιμετώπιση είναι αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους και η ομοσπονδιακή θηροφυλακή μόνο ως κρατικός φορέας μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικότερα και στα πλαίσια του νόμου το έργο της.
<< Το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να εξυπηρετηθεί πρωτίστως από δομές της πολιτείας, εφόσον το κυνήγι αποτελεί μορφή εκμετάλλευσης ενός δημόσιου φυσικού πόρου... Για την φύλαξη και ειδικότερα για την θηροφυλακή προτείνεται... να ενταχθεί η θηροφυλακή σε έναν ενιαίο φορέα φύλαξης της φύσης. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ανά Διεύθυνση Δασών σε επίπεδο Νομού Τμήματα Φύλαξης στα οποία θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες φύλαξης που σήμερα είναι διαχυμένες σε Δασική Υπηρεσία, φορέας διαχείρισης και κυνηγετικές οργανώσεις... Σε αυτό το μοντέλο η θηροφυλακή θα πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά της- τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο...>> (Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, ΣΥΡΙΖΑ 16-3-2016 ).
Κατάργηση του ρόλου των κυνηγετικών συλλόγων. Αποκύημα της φαντασίας. Η κυβέρνηση θεωρεί τους κυνηγετικούς συλλόγους συνεργάτες στη προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας και της φύσης γενικότερα. Άλλωστε όπως μας πληροφορεί η Γ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με τα ανάλογα έγγραφα 1- 7/4/2015 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος τους ζήτησε να συνδράμουν στη πάταξη της λαθροθηρίας στη Ζάκυνθο. Αυτό δεν απηχεί τις προθέσεις της κυβέρνησης;
Απαγόρευση του κυνηγιού. Πάλι καλά που δεν ανίχνευσαν και φυλάκιση των κυνηγών.
Η συμβολή των κυνηγών στον εθνικό διάλογο είναι απαραίτητη και καθοριστική για την επιτυχία του .
«Αναγνωρίζουμε τους κυνηγητικούς συλλόγους και την προσφορά τους και θέλουμε να υπερασπιστούμε την κυνηγητική δραστηριότητα, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και οι ευρωπαϊκές οδηγίες». «Δεσμευόμαστε ότι σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους θα επιδιώξουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, με στόχο τόσο τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας όσο και της προστασίας της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας»
(Α. ΤΣΙΠΡΑΣ προς την ΚΣΕ 12-1-2015)
28-3-2015
ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
23:03:46
2016-03-28