Σ. Σκιαδαρέσης: Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας απαιτεί υψηλές ταχύτητες...
Δ.Τ. Επιμελητηρίου Λευκάδας
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης: ‘’ Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας απαιτεί υψηλές ταχύτητες- Πως μπορεί να αποτελέσει προορισμό για την κρουαζιέρα η Λευκάδα.’’
Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών του Συνεδρίου με θέμα «Ελληνικό CLUSTER κρουαζιέρας: Η επόμενη μέρα», που διοργανώθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, υπό την αιγίδα της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.
Ο κ. Σκιαδαρέσης τόνισε ότι το 2017, στη χώρα μας, καταγράφηκε πτώση 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και αντίστοιχη πτώση της τάξης του 11% στον αριθμό των επιβατών.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα για την κρουαζιέρα αλλά και στις προοπτικές που υπάρχουν, ο κ.Σκιαδαρέσης ανέφερε ότι η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για την κρουαζιέρα δείχνει το δρόμο. Ο δρόμος αυτός είναι η παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας, με μακροχρόνιες συμβάσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν τις υποδομές.
Έδωσε έμφαση στη δημιουργία και ανάπτυξη των των home ports, τονίζοντας:
‘’ Σήμερα οι επιβιβάσεις ή οι αποβιβάσεις home-porting σε ελληνικά λιμάνια είναι πολύ λίγες, μόλις 450.000, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στο συγκεκριμένο τομέα. Home port σημαίνει διασύνδεση με το δίκτυο των αεροπορικών μεταφορών, σημαίνει υπηρεσίες διαχείρισης αποσκευών, σημαίνει διασύνδεση με την ταξιδιωτική εμπειρία στην πόλη ή στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το λιμάνι αφετηρίας ή αποβίβασης.
Στη Βαρκελώνη που αποτελεί εμβληματικό home port, υπολογίζεται ότι κάθε κρουαζιερόπλοιο που φεύγει από το λιμάνι της ή φθάνει σε αυτό δημιουργεί έσοδα της τάξης των 2,5 εκ.ευρώ στην τοπική οικονομία.
Πέρα βεβαίως από τα έμμεσα οφέλη που είναι η λειτουργία και άλλων κλάδων της οικονομίας αλλά και η αύξηση της απασχόλησης.’’
Επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη που αποβιβάζεται σε ένα ελληνικό νησί αφού η ολιγόωρη παραμονή πρέπει να συνδέεται με ταχεία εξυπηρέτηση, παροχή χρηστικής πληροφορίας αλλά και δυνατότητα επίσκεψης σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και σημεία ενδιαφέροντος με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.
Έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι κερδίζει έδαφος, ως καύσιμο και κινητήρια δύναμη στα πλοία, το υγροποιημένο αέριο το γνωστό LNG, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από νεότευκτα κρουαζιερόπλοια. Αυτό σημαίνει ότι τα λιμάνια μας θα πρέπει να έχουν τις ανάλογες εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ενταχθούν ελληνικά λιμάνια στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών τη δημιουργία εγκαταστάσεων για ανεφοδιασμό πλοίων που κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο .
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για να αποτελέσει η Λευκάδα τουριστικό προορισμό με την αξιοποίηση ενός νέου προϊόντος της κρουαζιέρας του short cruising, δηλαδή μιας μικρότερης σε διάρκεια κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά για τους επιβάτες που αποβιβάζονται σε ένα ελληνικό home port. Για παράδειγμα με την Κέρκυρα, ως home port, οι επιβάτες μιας κρουαζιέρας θα μπορούν να κάνουν μια μονοήμερη ή διήμερη κρουαζιέρα στα άλλα νησιά του Ιονίου, στη Λευκάδα, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, με ένα μικρότερο πλοίο αλλά και αυτή η μικρής διάρκειας κρουαζιέρα θα εντάσσεται στο ίδιο τουριστικό πακέτο.