lefkada-news

Πολλά ερωτηματικά για πιθανό κρούσμα Δάγγειου πυρετού στο Αγρίνιο

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αιτωλ/νίας, μετά την ανακοίνωση πως πιθανώς ο θάνατος ενός 84χρονου από το Αγρίνιο, να σχετίζεται με τον εκριζωμένο εδώ και δεκαετίες Δάγγειο πυρετό.  Πάντως εκφράζονται και επιφυλάξεις

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 84χρονος, κάτοικος Αγρινίου, έχασε τη ζωή του στις 30 Αυγούστου από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ νοσηλευόμενος σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Πατρών

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δάγγειου πυρετού.

Ο Δάγγειος πυρετός είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-28. Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.

Το ενδεχόμενο να υπάρχει κρούσμα του συγκεκριμένου πυρετού, από κουνούπι που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Ελλάδα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Επιστήμονες στην περιοχή, αμφισβητούν  την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας πως έγινε βιαστικά, χωρίς να ληφθούν υπόψη κάποια συμπτώματα που παρουσίαζε ο ηλικιωμένος.

Από εκεί και πέρα αυτό αναμένεται να αποδειχθεί ενώ στις τοπικές υπηρεσίες, έχουν δοθεί ήδη συγκεκριμένες οδηγίες, αφού πρώτα απ’όλα θα πρέπει να δημιουργηθούν  παγίδες  για να βρεθεί το κουνούπι που μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια. Πάντως η επιστημονική κοινότητα, φαίνεται προς το παρόν, μάλλον αιφνιδιασμένη  σχετικά με την ανακοίνωση και εκφράζεται σοβαρή επιφύλαξη

Ο Δάγγειος πυρετός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και  άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στην χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

agriniopress.gr

2012-09-04

>