lefkada-news

Δεκάδες κιλά ασφράγιστα κρέατα στο Αγρίνιο

Αξιοσημείωτα αλλά και ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των έλεγχων του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών  σε σχέση με την αγορά κρέατος στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Γ" μέσα σε μια εβδομάδα έχουν δεσμευτεί και καταστραφεί δεκάδες κιλά κρέατος από τους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, παρουσία και κτηνιάτρων.

Οι παρατυπίες που διαπιστώνονται κυρίως αφορούν στον εντοπισμό ασφράγιστων κρεάτων και κατά δεύτερο λόγο  σε κρέατα κατεψυγμένα, που δεν εξακριβώνεται  ο χρόνος και η αιτία της κατάψυξης τους.

Σε μια πρώτη εξόρμηση των συνεργείων ελέγχου, πριν από μια εβδομάδα περίπου βρέθηκαν, δεσμεύτηκαν  και καταστράφηκαν πάνω από 100 κιλά κρέατος ενώ προχθές κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν άλλα 70 κιλά. Όπως παρατηρείται ειδικά το φαινόμενο των ασφράγιστων κρεάτων, έχει λάβει διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Πέρα από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία, υπάρχει σαφώς και η διάσταση της αισχροκέρδειας και του αθέμιτου ανταγωνισμού αφού η τιμή για παράδειγμα ενός αμνοεριφίου που δεν περνά από εγκεκριμένα σφαγεία, είναι περίπου κατά 17 ευρώ φθηνότερη! Αποτέλεσμα,  να έχει ξεσπάσει και μια υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ κρεοπωλών της περιοχής, αφού πολλά από τα ευρήματα των ελέγχων, οφείλονται σε καταγγελίες που έχουν κάνει κρεοπώλες κατά συναδέλφων τους.

Το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί οι παραπάνω παρατυπίες σε έξι καταστήματα εμπορίας-διάθεσης κρέατος στην περιοχή του Αγρινίου, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κρεοπωλών του Αγρινίου Β. Παπαθανάσης σε δηλώσεις του στο "Γ" επισημαίνει πως υπάρχουν μεν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά τις χαρακτηρίζει μεμονωμένες, ενώ παράλληλα καλεί τους καταναλωτές ειδικότερα να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, νε ελέγχουν τις σφραγίδες και την ποιότητα των κρεάτων και να καταγγέλλουν αμέσως όπου διαπιστώνουν τυχόν παρατυπίες. "Η αλήθεια είναι πως έχουμε ενημερωθεί για κάποιες τέτοιες περιπτώσεις. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού εάν ένας επαγγελματίας παίρνει το σφάγιο κατευθείαν από τον παραγωγό χωρίς να το περάσει από σφαγείο και χωρίς τιμολόγιο, γλιτώνει περίπου δυο ευρώ το κιλό. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό πλήττει και την εικόνα του κλάδου, που δεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές στην συντριπτική του πλειοψηφία." τονίζει ο κ. Παπαθανάσης.

Εφημερίδα "Γεγονός"

2013-03-13

agriniopress.gr

>