lefkada-news

"Βροχή" τα λουκέτα στην αγορά του Αγρινίου

Απελπισία προκαλούν τα όσα έδειξε η καταμέτρηση των κλειστών καταστημάτων που έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης του Αγρινίου

Η οικονομική κατρακύλα, η έλλειψη ρευστότητας και η συνεχιζόμενη ύφεση βαθαίνουν την  πληγή στην αγορά του Αγρινίου. Η εικόνα γνωστή σε όλους, τα λουκέτα σωρηδόν μπαίνουν, ακόμη και επιχειρήσεις πολλών ετών , και από αυτές που αποτελούσαν σήματα κατατεθέντα της πόλης, πλέον λυγίζουν.

Για να εξακριβωθεί το μέγεθος του προβλήματος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ορίστηκε πρόσφατα  μια ομάδα μελών του, που μέτρησαν έναν προς έναν όχι μόνο τους κεντρικότερους εμπορικούς δρόμους  αλλά και παράπλευρους. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας με την ίδια καταμέτρηση πριν από δύο χρόνια, έδειξε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Στην καταμέτρηση υπολογίστηκαν ως κλειστά και τα καταστήματα που άλλαξαν οδό, αλλά αυτό δεν αλλάξει κάτι στο αποτέλεσμα καθώς τα ίδια  καταμετρήθηκαν ως ανοιχτά στη νέα διεύθυνση στέγασής τους.

Ο κ. Πάνος Μπεσίνης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αγρινίου, αφού διαπίστωσε πως οι πρόσφατες εκπτώσεις Φεβρουαρίου έκλεισαν με πτώση του τζίρου στο 10 με 20% αλλά και -σε σύγκριση με πριν από κάποια χρόνια- με πτώση στα κέρδη που αγγίζει το 100% (!), δηλώνει τώρα στο «Γεγονός» σχετικά με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των κλειστών καταστημάτων της πόλης που ολοκληρώθηκε πριν από μόλις μια εβδομάδα: «Η εικόνα στην αγορά είναι η χειρότερη δυνατή. Ξέραμε τι συμβαίνει, δεν φανταζόμασταν όμως ότι έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τα κλειστά καταστήματα που καταγράψαμε το 2011,θα δούμε τα όσα είδαμε».

Ο κ. Μπεσίνης, αναφέρει ορισμένες μόνο από τις κεντρικές οδούς και την εικόνα που παρουσιάζουν. Ενδεικτικά, από τα όσα μας είπε, αναφέρουμε: Στην οδό Παπαστράτου το 2011 είχαν καταγραφεί 14 κλειστά μαγαζιά, αριθμός όχι μικρός  αλλά όχι και τρομακτικός, συγκριτικά με τις 32 κλειστές επιχειρήσεις που καταγράφτηκαν στην ίδια οδό πριν από μία εβδομάδα! Παρομοίως, στην οδό Σουλίου από τις 10 κλειστές επιχειρήσεις του ’11 τώρα καταμετρούνται 26, στην Σπύρου Τσικνιά από 3  τώρα 10, στην Σταίκου από 6 σε 13, στην Γρίβα από 1 το 2011  τώρα καταγράφονται  9 κλειστές. Στις οδούς Μπαϊμπά και Παναγοπούλου από τα 5 κλειστά καταστήματα της προηγούμενης καταμέτρησης τώρα σημειώνονται 11 και πάει λέγοντας…

«Μιλάμε για αύξηση των κλειστών μαγαζιών περίπου στο 50%. Η σύγκριση για τον διευρυμένο εμπορικό δακτύλιο ανήλθε στο 46,5% ενώ στο στενό εμπορικό κέντρο στο 60%! Και το ακόμα πιο λυπηρό είναι πως, σε συζητήσεις μεταξύ των μελών του εμπορικού συλλόγου που καταμετρούσαν και καταστηματαρχών στις οδούς αυτές, αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως η απογοήτευση των εμπόρων υποδηλώνει την τάση τους να κλείσουν και εκείνοι. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δεν θα αντέξουν όχι τον επόμενο χρόνο, αλλά ούτε τους επόμενους μήνες να παραμείνουν ανοιχτοί» σχολιάζει στο «Γ» ο κ. Μπεσίνης.

Παράλληλα με το συνεχές κλείσιμο των καταστημάτων, οι έμποροι εξακολουθούν να  προσπαθούν, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, να πετύχουν μείωση του δυσβάσταχτου κόστους του ενοικίου των μαγαζιών τους με κάθε τρόπο. Οι δικαστικές προσφυγές για μείωση του ενοικίου έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η επιμονή των ιδιοκτητών να μην μειώσουν το ενοίκιο και η αποτυχία εξωδικαστικής συμφωνίας με τους μαγαζάτορες λόγω της αμετακίνητης στάσης των τελευταίων, οδηγεί πολλές περιπτώσεις στο δικαστήριο. Σχετικά με το φαινόμενο, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου αναφέρει: «Ήδη η αγορά και το ενοικιοστάσιο στο κέντρο ήταν υπερεκτιμημένα. Η ευθύνη βαραίνει και εμάς τους εμπόρους που για να πετύχουμε την κεντρικότερη τοποθεσία για την επιχείρησή μας, ενδίδοντας σε έναν φαύλο ανταγωνισμό μεταξύ μας, δεχόμασταν ως φυσιολογικά τα ποσά ενοικίων των 5.000 ευρώ τον μήνα, ποσά εξωπραγματικά σε σχέση με την οικονομική δύναμη της αγοράς της πόλης που γινόντουσαν δεκτά από εμάς τους εμπόρους, λόγω των υπέρμετρων προσδοκιών μας για  κέρδη…»

Ζαρκαβέλη Μαρίνα από την εφημερίδα "Γεγονός"

2013-04-05

agriniopress.gr

>