lefkada-news

Στο Αγρίνιο η κεντρική καπναποθήκη της Philip Morris για όλη την Ευρώπη

Κάθε χρόνο 15.000 τόνοι καπνού θα ταξιδεύουν από την Αιτωλοακαρνανία σε όλη την Ευρώπη - Σαμαράς: Ισχυρότατη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, για να του ανακοινώσει τα σχέδια της μητρικής Philip Morris για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στο Αγρίνιο.

Ο διευθύνων συμβουλος της Παπαστράτος, η οποία ανήκει στην πολυεθνική Philip Morris, ανακοίνωσε ότι 15.000 τόνοι καπνού θα είναι αποθηκευμένοι στις αποθήκες της Παπαστράτος στην Αιτωλοακαρνανία και θα τροφοδοτούν όλη την Ευρώπη.

Η Philip Morris έχει αποφασίσει να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών για την επόμενη τριετία. Εκτιμάται ότι ετησίως θα διακινούνται περί τα 2.500 κοντέινερς, είτε μέσω του λιμανιού του Πειραιά είτε οδικώς, μέσω Ιταλίας.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν παρών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική επένδυση, που βοηθάει και στην εμπέδωση της ψυχολογίας ότι τα πάντα αλλάζουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προ εξαμήνου η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την πολυεθνική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Philip Morris αυξάνει τις προμήθειές της σε σχέση με την προηγούμενη τριετία κατά 20%.

«Αυτή η επέκταση των δραστηριοτήτων μαζί με αυτή την καινούργια επένδυση της Philip Morris αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί μια ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την οποία θεωρούμε, όπως καταλαβαίνετε, πολυσήμαντη» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή η επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει διεθνείς μεταφορές προϊόντων εντός Ελλάδος και υποστήριξη των εξαγωγών ενός πολύ ισχυρού κλάδου με μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

«Η Ελλάδα δεν σταματάει εδώ. Εμείς θα θελήσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για να κάνουμε την πατρίδα μας έναν υγιή επενδυτικό προορισμό με στέρεες νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, που είναι ο μεγάλος μας μόχθος και ο πόνος μας, πάντα προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, είπε ότι η συμφωνία που έγινε πριν έξι μήνες έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια, ενώ επ` αυτού ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυξάνεται η δραστηριότητα και αυτό είναι το σημαντικό για την οικονομία».

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Η συμφωνία που κάναμε 6 μήνες πριν, έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια. Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας συμφωνήσει να πάρει το 50% της ελληνικής παραγωγής σε ανατολικού τύπου καπνά, άμεσα είχε επίπτωση στους μεταποιητές φύλλων καπνού στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι μεταποιητές ότι έχουν σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων τους, οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας καπνού, προχώρησαν άμεσα σε  συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές. Δηλαδή βρήκαν μεγάλους παραγωγούς, βρήκαν ενώσεις και ομάδες παραγωγών, βρήκαν συνεταιρισμούς, έκαναν συμβολαιοποιημένη παραγωγή. Στις παραπάνω συνέργειες ήρθε η υποστήριξη της τράπεζας να παράσχει ρευστότητα σ` αυτή τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή και είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο που θέλουμε να προωθήσουμε».

Και συνέχισε: «Το μοντέλο μίας επιχειρηματικής γεωργίας που έχει σίγουρη την καλλιέργεια και σίγουρη τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και υποστηρίζει την εξωστρέφειά τους. Με τη συμφωνία που μόλις υπογράφηκε, η εταιρεία δείχνοντας και πάλι εμπιστοσύνη στον Έλληνα καπνοκαλλιεργητή και μεταποιητή, στη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της διαχείρισης του ΥπΑΑΤ και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφάσισε να κάνει την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Αγρίνιο, Κέντρο συλλογής, διακίνησης και διανομής (logistics) για ολόκληρη την Ευρώπη, με όλα τα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου, την ενίσχυση της απασχόλησης με ευρύτερες επεκτάσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της καπνοβιομηχανίας, Ν. Θεοφιλόπουλος, είπε ότι για τη Philip Morris η Ελλάδα είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά ανατολικού τύπου και πιστεύει πως με τις επενδύσεις της εταιρείας, που έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία «θα βοηθήσουμε και εμείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

2013-08-29

protothema.gr

>