"Ανάκριση" Υπουργών
Ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων βουλευτών Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, με κορυφαίους Υπουργούς.
Φλέγοντα ζητήματα για την Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλ/νία συζητήθηκαν χθες κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι τέσσερεις βουλευτές Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ και ο Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, , με τους συναδέλφους τους της Αχαΐας και της Ηλείας, με Υπουργούς της κυβέρνησης, για την εξέταση ζωτικής σημασίας ζητημάτων της περιφέρειας και της Αιτωλ/νίας.
Παρών στις συναντήσεις, που συνολικά διήρκησαν οκτώ ώρες (!) ήταν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
Συναντήσεις έγιναν με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών Δημ. Ρέππα, Περιφερειακής Ανάπτυξης , Μιχ. Χρυσοχοϊδη, μαζί με τους αναπληρωτές και Υφυπουργούς των Υπουργείων καθώς και με τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης , και Υγείας κ. Κουτσούκο και Τιμοσίδη αντίστοιχα.
Όπως ήταν φυσιολογικό το μείζον ζήτημα της Ιόνιας και της Ολυμπίας οδού, τέθηκε με έμφαση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και των τριών νομών. Εκεί, βουλευτές έθεσαν ακόμη και θέμα για την κυβέρνηση, εάν δεν απεμπλακούν τα προβλήματα και τα έργα «παγώσουν». Υπουργός και Υφυπουργοί, τόνισαν πως το Υπουργείο έχει λύσει τα τεχνικά θέματα που το αφορούσαν.
Για την Ιόνια οδό ειδικότερα, οι ερμηνείες των απαντήσεων του Υπουργού διίστανται, μιας και από πληροφορίες, άλλοι θεωρούν πως δεν ήταν και τόσο καλά τα νέα, για τη συνέχιση του έργου, ενώ από άλλους κρίνονται ως θετικά.
Θετική ασφαλώς εξέλιξη, είναι η συμφωνία που επετεύχθη για την δημιουργία σήραγγας τελικά στην Κλόκοβα. Η διάνοιξη θα επιβαρύνει τελικά τον προϋπολογισμό του έργου κατά 20 εκατομ. ευρώ, ενώ οι αρχικές απαιτήσεις ήταν πολύ υψηλότερες. Το έργο θα πάει με ανάθεση, στον παραχωρησιούχο και θα περάσει από την βουλή για έγκριση. Το σημαντικότερο θέμα είχε να κάνει με την συνολική εκτέλεση του έργου, αφού όπως είναι γνωστό προσκρούει στην απροθυμία Τραπεζών να το χρηματοδοτήσουν.
Ο κ. Ρέππας κατά πληροφορίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για επανέναρξη των εργασιών και συνέχιση για όλο το 2011, μέσα από το πακέτο των 30 δις. που χορηγείται στις Τράπεζες και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό των Οικονομικών. Για την συνέχιση του έργου και το 2012, εξετάζεται μια συνολική λύση, μέσα από την τιτλοποίηση εσόδων από τα διόδια, μια νέα πολιτική για τα διόδια που θα αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Ζήτημα υπάρχει όμως με την χρηματοδότηση από της Τράπεζες του εξωτερικού, που είναι επιφυλακτικές γενικώς για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Στον κ. Ρέππα ακόμη τέθηκε το θέμα του φράγματος των Αχυρών, όπου αφέθηκαν αιχμές για τους χειρισμούς στο θέμα του αναδασμού, ενώ συζητήθηκε και το έργο της διώρυγας του Αχελώου. Όπως είναι γνωστό, λόγω κρίσης τα έργα αυτά έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης. Συζητήθηκε τέλος και το θέμα του 4ου ορόφου για το νέο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Με την Τίνα Μπιρμπίλη, τον αναπληρωτή Υπουργό και τους Υφυπουργούς, τέθηκε κυρίως το θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπου η Υπουργός ανακοίνωσε πως μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξουν ακόμη 270 εγκρίσεις. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της αναβάθμισης – επέκτασης του δικτύου της ΔΕΗ. Σημαντικό ακόμη είναι το γεγονός ότι ενδέχεται η Αιτωλ/νία να πάρει ποσοστό από το «έλλειμμα» που ενδεχομένως παρατηρηθεί σε άλλους νομούς από αιτήσεις ΑΠΕ, που η διαδικασία έγκρισής τους, ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.
Στην κ. Μπιρμπίλη, τόσο από βουλευτές όσο και από τον κ. Κατσιφάρα τέθηκε το θέμα των αντισταθμιστικών από την ΔΕΗ για την λειτουργία των φραγμάτων, και κατά πληροφορίες η Υπουργός το είδε θετικά. Ακόμη τέθηκε και αυτό της εκτροπής του Ευήνου και συνδυάστηκε με ανακοινώσεις που ενδεχομένως να γίνουν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που αναμένεται στην περιοχή της Ναυπάκτου (σ.σ. δείτε σχετικό ρεπορτάζ)
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουτσούκος, απάντησε για την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών στην Αιτωλ/νία, και είπε πως αυτό εξαρτάται από την περιοχή που το έχει κατοχυρώσει, ενώ υπήρχαν και έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση εκφόρτωσης της Αιγυπτιακής πατάτας και σε άλλα λιμάνια, εκτός αυτών των Πατρών και του Πλατυγιαλιού. Επίσης συζητήθηκαν τα ζητήματα του φράγματος των Αχυρών και της διώρυγας Αχελώου.
Στον κ. Τιμοσίδη, τέθηκε το θέμα του τετάρτου ορόφου του νέου νοσοκομείου Αγρινίου και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα κατάργησης ή υποβάθμισης του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όμως προχωρά τη διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» στην Υγεία και δεν αποκλείεται να προωθηθεί μια λύση λειτουργίας των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου με ενιαία διοίκηση και συμπληρωματικά το ένα με το άλλο.
Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις χαμηλές απορροφήσεις που παρατηρούνται στην Δυτική Ελλάδα. Τονίστηκε πως απαιτείται η ωρίμανση έργων και δράσεων και η παρακίνηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, ώστε να μην πάνε χαμένες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
agriniopress.gr