lefkada-news

Ατύχημα Ιερώνυμου σκίασε τον εορτασμό του Πολιούχου

Δυστυχώς o σημερινός εορτασμός του Πολιούχου της πόλης του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου επισκιάστηκε από ένα ατύχημα που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος . Ο Μακαριώτατος το απόγευμα, καθώς εισερχόταν στο Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, προκειμένου να xoροστατήσει στονΌρθρο  και τη Θεία Λειτουργία , προφανώς λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους (έβρεχε νωρίτερα) γλύστρισε και έπεσε.
Επικράτησε πανικός, ενώ άπαντες έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Αμέσως τον συνέδραμαν να καθίσει σε μια καρέκλα, ενώ μετά από λίγο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Εκεί διαπιστώθηκε, ότι ο κ. Ιερώνυμος υπέστη διπολικό  κάταγμα αριστερής κνήμης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, πρόκειται για πρόβλημα για το οποίο θα απαιτηθεί κάποια χειρουργική μικροεπέμβαση. Σημειωτέον, ότι πριν από δύο χρόνια ο Μακαριώτατος είχε πάθει ζημιά στο ίδιο πόδι αλλά σε διαφορετικό σημείο.

Το Νοσοκομείο τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα  , πρόεβη σε όλες τις δέουσες εξετάσεις ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε να μεταβεί στην Αθήνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο στο Νοσοκομείο έσπευσαν  εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου για να ενημερωθούν για την υγεία του. Παρά το ατύχημα πάντως ο Αρχιεπίσκοπος στο Νοσοκομείο παρέμεινε σε ιδιαίτερα καλή διάθεση  και χαρακτηριστικό είναι ότι δεχόταν με άνεση πολλές επισκέψεις.

Κατά τις 21:20  ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  μεταφέρθηκε στην 132 Σμηναρχία Μάχης του Αγρινίου από όπου κατά τις 22:00  ένα σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας τον παρέλαβε και τον μεταφέρει στο ΚΑΤ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως έπειτα από πολλά χρόνια, σχεδόν 50, Αρχιεπίσκοπος έδωσε το παρόν στο Αγρίνιο στις εορτές για τη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου. Πάντως η λιτανεία που ήταν προγραμματισμένη ακυρώθηκε τελικά, όχι λόγω του τραυματισμού, αλλά εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Αλλαγή σελίδας ζήτησε ο Ιερώνυμος στη σχέση Εκκλησίας –Κράτους

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και αντιμετωπίζουμε εχθρότητα»

Αν το μεγάλο νέο-δυστυχώς-τη επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Αγρίνιο δεν ήταν τελικά ο τραυματισμός του, σίγουρα τα φώτα της δημοσιότητας θα έπεφταν σε αυτά που είπε κατά τη διάρκεια της τελετής της αποδοχής του τίτλου του δημότη της πόλης. Κι αυτό γιατί ο Ιερώνυμος που είναι ένας ιεράρχης φημισμένος για τις προσπάθειές του να μην σπαταλιέται η Εκκλησία σε ρόλους που δεν της ταιριάζουν, έκανε μια αληθινή τομή στον λόγο του και εγκαινίασε πιθανότατα μια νέα εποχή στις σχέσεις της Εκκλησίας με το Ελληνικό κράτος.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την προσφώνηση του δημάρχου της πόλης το πρώτο πράγμα που κατέστησε σαφές είναι ότι εκλαμβάνει την συγκεκριμένη τελετή και την όλη κίνηση από πλευράς Αγρινίου, σαν μια καινούρια αρχή στις σχέσεις της κάθε τοπικής Εκκλησίας με την κάθε τοπική Αυτοδιοίκηση. Φάνηκε, δε, από το λόγω του ότι είχε προετοιμάσει καλά αυτά που θέλησε να πει καθώς ξεκίνησε τις αναφορές του με μια φιλοσοφική αναζήτηση σχετικά με το ποιος είναι πολίτης και ποιος πολιτεύεται, σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή των παραπάνω όρων.

Μέσω, λοιπόν, λογικών επαγωγών κατέληξε στο ότι τελικά «μπορεί η Πολιτεία να θέλει να περιοριστούμε στα του οίκου μας, αλλά εμάς ο οίκος μας είναι ο Άνθρωπος»! Και δεν σταμάτησε εκεί. Περιέγραψε πως τα σημερινά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας αλλά και της καταθλιπτικής εικόνας που αποκτά η ελληνική κοινωνία, φτάνουν μέχρι την Εκκλησία και ότι αυτή δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στις εκκλήσεις όσων ζητούν τη βοήθειά της. Και κάπου εκεί εξέφρασε ένα παράπονο αν όχι μια σαφή αποστροφή: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε είπε και βρίσκουμε μπροστά μας, όλο και συχνότερα, άρνηση και εχθρότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στις υπηρεσίες μας αντιμετωπίζουν, όχι απλά χωρίς σεβασμό, αλλά με περιφρόνηση»!

Αυτές οι φράσεις του Αρχιεπισκόπου ακούστηκαν πολύ δυνατά στην αίθουσα του δημοτικού Θεάτρου του Αγρινίου,  όπως δυνατά πρέπει να ακούστηκε και η παραβολή της σημερινής κατάστασης με την πορεία δύο μαθητών του Χριστού προς την Εμμαούς. Σύμφωνα με την βιβλική εκδοχή αυτής της ιστορίας δύο μαθητές του Χριστού –που αγνοούσαν την ανάστασή του-ρωτήθηκαν από έναν «άγνωστο» συνοδοιπόρο τους γιατί είναι έτσι σκυθρωποί και λυπημένοι και όταν απάντησαν ότι χάθηκε γι’ αυτούς η ελπίδα, καθώς σταυρώθηκε εκείνος που νόμιζαν ότι θα ήταν ο ελευθερωτής τους και ο συνοδοιπόρος αυτός( που η θεολογία θεωρεί ότι ήταν ο ίδιος ο Χριστός) τους υπέδειξε να γυρίσουν στη Γαλιλαία και τότε θα δουν αυτόν στον οποίο πίστεψαν.

Η αναφορά αυτή μάλιστα του Αρχιεπισκόπου επεξηγήθηκε διεξοδικά καθώς ουσιαστικά έκλεισε την ομιλία του με την παρότρυνση να γυρίσουμε όλοι εκεί από όπου φύγαμε, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για την σχέση με την Εκκλησία που «έκοψε» ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής Πολιτείας. Μόνο μετά από αυτή την αναφορά ο Ιερώνυμος ανέφερε πρώτη φορά τη λέξη «αισιοδοξία» που μπορεί να επανέλθει στη χώρα και στους πολίτες… Είναι σαφές ότι ο στόχος του ήταν να επαναπροσδιορίσει την συμπεριφορά του Ελληνικού Κράτους όχι όμως με τον γνωστό του μειλίχιο τρόπο αλλά με την σθεναρή έκφραση μιας απαίτησης για σεβασμό. Να σημειωθεί, δε, πως από την αρχή ξεκαθάρισε πως στον ρόλο της Εκκλησίας το μόνο που δεν περιλαμβάνεται είναι η νομή της εξουσίας και ποιος θα κυβερνά σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Δυστυχώς ο τραυματισμός του πέρα από μια άτυχη στιγμή για τον ίδιο αλλά και το Αγρίνιο, δεν επέτρεψε να βγουν και άλλες σημαντικές ειδήσεις που σήμερα θα συζητιόταν πάρα πολύ…

agrinionews.gr

>