lefkada-news

Σε απόγνωση 2000 ψαράδες του Αμβρακικού

Η ρύπανση του κόλπου και τα νιτρικά οδηγούν σε οικολογική καταστροφή. Η «μάκα» που δημιουργήθηκε μπλέκεται στα δίχτυα φέρνοντας στην επιφάνεια αντί για ψάρια, ένα πράσινο… χαλί
Το «μαλλί της γριάς» πνίγει τον Αμβρακικό κόλπο. Η ρύπανση και το πλούσιο σε νιτρικά υπέδαφος οδήγησαν σε ευτροφισμό τα μακροφύκη και έκανε την εμφάνισή του το είδος που στους ψαράδες της περιοχής είναι γνωστό ως «μάκα».
«Τα γήπεδα των χωριών στην Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία γέμισαν δίχτυα, που φυσικά δεν παίζουν μπάλα, αλλά απλώθηκαν στις κερκίδες για να ξεραθεί η μάκα. Εχουμε μία εβδομάδα να βγούμε για ψάρεμα και αν αυτό συνεχιστεί, θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στο εισόδημά μας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αμβρακικού «Ηλέκτρα», Σωτήρης Παναγιώτου.

Τα μπουρίνια και οι καθημερινές τραμουντάνες (ο βοριάς που κατεβαίνει από τα βουνά) αναδεύουν τον βυθό, μεταβάλλουν τα ρεύματα και σηκώνουν τη «μάκα», η οποία μπλέκεται στα δίχτυα.

Ετσι όταν οι ψαράδες τα σηκώνουν, αντί για ψάρια βγάζουν στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες από το καταπράσινο… χαλί. Στη συνέχεια χρειάζονται τουλάχιστον 4 μέρες μέχρι να ξεραθεί η «μάκα» και να καθαρίσουν τα δίχτυα για να τα ξαναρίξουν στο νερό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ξανανεβάσουν το μακροφύκη.

«Είμαστε κοντά 2.000 ψαράδες στον Αμβρακικό και έχουμε μόλις 10 μέρες για να ψαρέψουμε γαρίδα, αφού από την 1η Ιουλίου σταματά η αλιευτική περίοδος. Η «μάκα» έγινε για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης μας.

Ο Αμβρακικός εκδικείται τον άνθρωπο που τον έχει ρυπάνει σε ανυπολόγιστο βαθμό», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

Ολες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Αμβρακικός κόλπος μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά σε νεκρή θάλασσα, καθώς κάτω από τα 30 μέτρα δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο και μετά τα 25 μέτρα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου.

Σχεδόν το 50% των 411 τετραγωνικών χιλιομέτρων του βυθού και το 28,5% του συνολικού όγκου του νερού βρίσκονται κάτω από ανοξικές συνθήκες και η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, καθώς και τα κτηνοτροφικά, πτηνοτροφικά και τυροκομικά απόβλητα μονάδων που λειτουργούν κοντά στις όχθες των δύο μεγάλων ποταμών, του Λούρου και του Αραχθου, δημιουργούν συνθήκες τεράστιας ρύπανσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι η μορφολογία του κόλπου είναι τέτοια που θεωρείται ως το μοναδικό φιορδ της Μεσογείου, εγκλωβίζει τη ρύπανση και μειώνει αισθητά το οξυγόνο.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ- ΕΘΝΟΣ

2011-06-21

>