lefkada-news

Στη…μπούκα του Ιού του Δυτικού Νείλου και η Αιτωλοακαρναν ία;

Η έναρξη κρουσμάτων στην Καρδίτσα και η περσινή εμπειρία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην Καρδίτσα εντοπίστηκε σε ενήλικα σε περιοχή της Καρδίτσας, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών (Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ) ενημέρωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εργαστηριακή διάγνωση ενός περιστατικού ήπιας εγκεφαλίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ασθενής είναι άνδρας και νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.

Ο λόγος για τον οποίο εμείς στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον για την είδηση είναι ο εξής. Στην περσινή επιδημία που είχε τελικά 36 νεκρούς και κρούσματα με συμπτώματα ο ιός πέραν της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάστηκε μόνο στην Αιτωλοακαρνανία! Υπήρξε ένα περιστατικό και μάλιστα βαρύ και όπως μπορεί να δει κανείς στους χάρτες που υπάρχουν στη διεύθυνση http://www.keelpno.gr/images/stories/keelpno/ios_ditikou_neilou/ekthesi_epidimias_2010_revised.pdf (σημ: μπορείτε να τη βρείτε μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ) μπορεί τα 191 περιστατικά να μην είναι κάτι το εξωπραγματικό αλλά παρατηρούνται σε περιοχές με λιμναία ή ποτάμια οικοσυστήματα και για το λόγο αυτό ένας από τους χάρτες απεικονίζει και τα νερά της περιοχής μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιός μοιάζει με το Ιαπωνικό στέλεχος και μεταφέρεται και από το κοινό κουνούπι. Δεν πρέπει δηλαδή ο ιός να συγχέεται με την παρουσία του κουνουπιού- Τίγρης ή άλλων εξελικτικών ειδών. Η κύρια προέλευσή του όμως-γι’ αυτό και η παρατήρηση των υδάτινων συστημάτων- είναι τα πτηνά. Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε να πάρετε πολλές πληροφορίες για την επιδημία αυτή καθώς και να δείτε ότι πλην του νομού μας όλη η συγκέντρωση είναι στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία… Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα ρεπορτάζ που έχουν γίνει στην περιοχή μας(και από το agrinionews) σχετικά με την φετινή ανυπαρξία ψεκασμών για τα κουνούπια που έχει επιβαρύνει πολύ το οικοσύστημα. Οι αρχές πέρυσι με ανακοίνωσή τους όταν η επιδημία βρέθηκε στο αποκορύφωμά της έκανε λόγο για απομάκρυνση των στάσιμων νερών και προστασία από τα κουνούπια.

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών.  Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Οι αρχές λένε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι θα έχουμε κρούσματα και τα επόμενα έτη όπως και φέτος και πρέπει το φαινόμενο να παρατηρηθεί επιδημιολογικά. Πέρυσι, πάντως, συστηματική παρατήρηση υπήρξε μόνο στη Β. Ελλάδα και ειδικά στους ασθενείς από Θεσσαλονίκη.

Από τον άνθρωπο ο ιός δεν μεταδίδεται, ενώ τα χειρότερα συμπτώματά του είναι η εγκεφαλίτιδα, η άσηπτη μηνιγγίτιδα και η ο οξεία χαλαρή παράλυση τύπου πολιομυελίτιδας.
2011-07-29

agrinionews.gr

>