«Ξεπαγώνει» η ενεργειακή επένδυση στο Πλατυγιάλι;
Ρύθμιση του Υπουργού Περιβάλλοντος, για τις μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, πιθανόν να ξεμπλοκάρει την ενεργειακή επένδυση στον Αστακό.
Να θυμίσουμε πως το αρχικό εγχείρημα για το Παλατυγιάλι, προέβλεπε την δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG) και τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης LNG.
Συνεστήθη η κοινοπραξία Αstakos Ρower Ρlan Concorctium, που συμμετείχαν το Κατάρ (33,3%) η εξειδικευμένη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC των (παλαιστινιακής καταγωγής) Λιβανέζων Χασίμπ Σαμπάχ και Σαΐντ Κιουρί (33,3%) και η γερμανοελληνική Rosebud του Ι. Αντωνιάδη (33,3%).
Τελικά η επένδυση αποσύρθηκε λόγω εσωτερικών προβλημάτων που προέκυψαν αλλά και επειδή κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Η CCC είχε ζητήσει το LPG να δίνεται από το Κατάρ με έκπτωση 50% – 70%, ώστε να είναι βιώσιμη η επένδυση των 2,5 δις, όταν η συνήθης έκπτωση είναι στο 30% και το πλάνο είναι να βγουν τα κόστη μετά από 15 χρόνια.
Αυτά τα προβλήματα φαίνεται να λύνονται με την ρύθμιση Παπακωνσταντίνου για τις μονάδες Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπου έχουμε «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», καθώς εκτός από την Αλουμίνιον, μπορεί να εξυπηρετηθεί και ο Αστακός, που (σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο) θα έχει μία μονάδα 1.100 MW. Τώρα μάλιστα που οι μονάδες παραγωγής από ορυκτά καύσιμα (όπως το LPG) απολαμβάνουν προνόμια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. εγγυημένη τιμή για 25 χρόνια, πληρωμή μέσα από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ), το κέρδος είναι σίγουρο μετά την πρώτη πενταετία λειτουργίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του antinews
2011-08-02
agriniopress.gr