Ακόμη «μερικότερη» εκτροπή;
Στη λύση της μεταφοράς 110 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο (από 600) προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια έσχατη προσπάθεια να ξεπαγώσει τα μισοτελειωμένα έργα της εκτροπής του Αχελώου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real news, η μεγάλη μείωση στον όγκο των εκτρεπόμενων υδάτων, από τα 600 εκατ. κυβικά που προβλέπει ο ισχύων σχεδιασμός, φαντάζει ως το επικρατέστερο από τα σενάρια που εξετάζονται, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας μέσα στο 2012.
Η μεταφορά νερού από τον ποταμό της δυτικής Ελλάδας στη Θεσσαλία, η οποία -αν ποτέ ολοκληρωθεί- θα αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Ελλάδας, έχει μπλοκάρει εδώ και περίπου μία διετία, έπειτα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, με τη σειρά του, αναμένει την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η εισήγηση
Η εξέλιξη, η οποία έχει κάνει τους αξιωματούχους του υπουργείου Περιβάλλοντος να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, είναι η εισήγηση που έκανε η εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στα τέλη του Οκτωβρίου. «Η ανάγνωση της εισήγησης δείχνει ότι η εισαγγελέας δεν αντιτίθεται εξ αρχής στο έργο, απλώς μας ζητά να τεκμηριώσουμε τον τρόπο με τον οποίο η εκτροπή του Αχελώου θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Η άρδευση των καλλιεργειών περιλαμβάνεται στους λόγους δημοσίου συμφέροντος και γι’ αυτό θεωρούμε πως και η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα είναι αντίθετη στην υλοποίηση του έργου. Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. δεν λέει “όχι” στο έργο, μας ζητά, όμως, να την πείσουμε ότι το έργο θα είναι χρήσιμο», δήλωσε στη Real planet ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης.
Η τελική γνωμοδότηση από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου αναμένεται τον προσεχή Μάρτιο. Από εκεί και έπειτα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να κινηθεί για την προσαρμογή του σχεδίου της εκτροπής στους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπει η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σημαντικότερο βήμα αφορά την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων για τις υδατικές λεκάνες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας, κάτι που το υπουργείο προβλέπει ότι θα συμβεί μέχρι τα μισά του επόμενου έτους.
Ετσι, μέσα στην επόμενη χρονιά, οι συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα είναι έτοιμοι για να προωθήσουν ένα από τα σενάρια αξιοποίησης των έργων, τα οποία, εδώ και δεκαετίες, αποτελούν casus beli μεταξύ των αγροτών της Θεσσαλίας, των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας, των ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι μόνο...
Τα σχέδια
«Υπάρχουν τέσσερα με πέντε σενάρια που εξετάζουμε, για να δούμε τι θα γίνει τελικά με την εκτροπή του Αχελώου», αποκαλύπτει ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Αρχικά εξετάζουμε τη μείωση των υδάτων που θα μεταφερθούν, περίπου στα 110 κ.μ. ετησίως, από τα 600 που προβλέπονται σήμερα. Η μείωση, βέβαια, μπορεί να είναι και μικρότερη, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός η μεταφορά νερού να βασιστεί στον υπάρχοντα σχεδιασμό.
Από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μόνο του φράγματος της Μεσοχώρας, που θα παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια», λέει ο Ανδρ. Ανδρεαδάκης, ο οποίος τονίζει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τα διαχειριστικά σχέδια για τα τρία υδατικά διαμερίσματα της χώρας. «Τα σχέδια αυτά, βέβαια, θα έπρεπε να έχουν εκπονηθεί προτού ξεκινήσουν τα έργα. Μόνο έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για το περιβάλλον και την επάρκεια νερού που υπάρχει στα διαφορετικά υδατικά διαμερίσματα. Ο τρόπος με τον οποίο προχώρησαν τα έργα ήταν εκβιαστικός και οικονομικά μη βιώσιμος. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μη γνωρίζουμε καν πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα», καταλήγει ο ειδικός γραμματέας Υδάτων.
Οποιοδήποτε κι αν είναι το σενάριο που θα προωθηθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι η επανεκκίνηση των έργων θα ανάψει φωτιές σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Για τον Γιάννη Βαϊνά, πρώην νομάρχη και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, η διαβούλευση για τα υδατικά διαχειριστικά σχέδια, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μεθόδευση. «Πιστεύουμε ότι με τα σχέδια θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η εκτροπή είναι εφικτή. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη συνέχιση των έργων. Ακόμα και μόνο το φράγμα της Μεσοχώρας θα αλλάξει τις οικολογικές ισορροπίες στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, καθώς θα περιορίσει τις ποσότητες γλυκού νερού που φτάνουν εκεί, ενώ θα μειώσει την παραγωγή των τριών μικρότερων υδροηλεκτρικών φραγμάτων που λειτουργούν σήμερα λίγο νοτιότερα», αναφέρει ο Γ. Βαϊνάς, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων εναντίον της εκτροπής, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, τον δήμο Αγρινίου και το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας, οικολογικών οργανώσεων και άλλων παραγωγικών φορέων.
«Εκτροπή λογικής»
«Καλώ τους εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας σε διάλογο, πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για έργο-πνοή για τη Θεσσαλία αλλά και για την οικονομία της χώρας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. «Η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε νερό. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο νερό χρειάζονται οι αγροτικές καλλιέργειες, διότι αυτές μπορούν να αλλάξουν ανά τα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι, αν και το έργο σχεδιάστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πλέον η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι διαφορετική. Πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και να καταλάβουμε ότι δεν μιλούμε πλέον για εκτροπή του Αχελώου, αλλά για μεταφορά νερού», δηλώνει ο Κ. Αγοραστός. «Τι σημαίνει μεταφορά; Αν αρχίσουμε να παίζουμε με τις λέξεις, αυτό που θα έχουμε τελικά είναι εκτροπή της λογικής», απαντά ο Γ. Βαϊνάς.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
Realnews.gr
2011-12-13
agriniopress.gr