lefkada-news

Τεράστιο ενδιαφέρον για την στέβια

Ουσιαστική ενημέρωση αλλά και ειδήσεις είχε η ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Αγρινίου για την στέβια στην Ελλάδα και τις προοπτικές καλλιέργειας της στην Αιτωλ/νία. Εκατοντάδες αγρότες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου

Τεράστιο ενδιαφέρον επέδειξαν εκατοντάδες αγρότες από όλο το εύρος του δήμου Αγρινίου για την ημερίδα «Η στέβια στην Ελλάδα – τεχνικές παραγωγής- δυναμική της καλλιέργειας- οικονομικότητα» που σημειώθηκε στο επιμελητήριο Αιτωλ/νιας από το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Αγρινίου. Αισιόδοξοι για την προοπτική του προϊόντος δήλωσαν τόσο ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς.

Στην προοπτική όμως αυτή φαίνεται πως πιστεύουν και εκατοντάδες αγρότες, μιας και όλα δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να γίνει ένα προϊόν που θα προσδώσει σημαντικό εισόδημα σε όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με την παραγωγή της. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ημερίδας διαδραμάτισε και η κινητοποίηση που έκανε όλες τις προηγούμενες ημέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τζαμαλής.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου είπε πως ο δήμος θα συμβάλλει στην διαβούλευση για το προϊόν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την δυνατότητα για την στήριξη της παραγωγής του. Από εκεί και πέρα τόνισε χρειάζεται και η στήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η συγκεκριμένη καλλιέργεια δείχνει πως μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Από την πλευρά του ο δήμος, τόνισε ο κ. Μοσχολιός, θα βοηθήσει με τις υπηρεσίες του  και θα συνεργαστεί με τους φορείς που πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως η ΕΑΣ, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο κτλ.

Ο κ.  Θ. Κουτσουπιάς είπε πως η Ένωση από την αρχή πίστεψε στις αναδιαρθρώσεις και έτσι συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με την πειραματική καλλιέργεια της στέβια. Αυτή οι  πειραματικοί αγροί έχουν δείξει πως η καλλιέργεια ταιριάζει στον νομό. Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσουπιάς βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία εργοστασίου της στέβια στον νομό και ειδικότερα στο δήμο Αγρινίου. Ήδη σε επίπεδο σε ΕΕ «τρέχει» πρόγραμμα για την δημιουργία ενός εργοστασίου ανά χώρα. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ η Αιτωλ/νία έχει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα, ώστε αυτό το εργοστάσιο για την Ελλάδα να δημιουργηθεί στον νομό.

Γι΄ αυτόν τον σκοπό δεν αποκλείεται να παραχωρηθεί και συγκεκριμένα δημοτική έκταση, ενώ εκτός των άλλων προβλέπεται και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που τονίστηκε ακόμη στην ημερίδα είναι και ο πόλεμος, που υφίσταται η στέβια από το μονοπώλιο της ζάχαρης. Εκφράστηκε όμως η αισιοδοξία πως αν όλα πάνε καλά θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής προϊόντος μέσα στο 2014.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης οι Λόλας Πέτρος Καθηγητής, Σχολή Γεωπονικών  Επιστημών, Παν/μιο Θεσσαλίας με θέμα «καλλιέργεια -Έρευνα στην Ελλάδα-προοπτική», ο Ταραντίλης Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής Ενόργανης Χημικής  Ανάλυσης Φυτικών Προϊόντων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «στέβια μια φυσική, γλυκιά λύση ως υποκατάστατο της ζάχαρης», ο Σουίπας Σπυρίδων Γεωπόνος, Υποψ. Διδάκτορας, Σχολή  Γεωπονικών  Επιστημών, Παν/μιο Θεσσαλίας, με θέμα «οικονομικότητα καλλιέργειας στέβιας  στην Ελλάδα», ο Ντζάνης Ηλίας Γεωπόνος πρώην  προϊστάμενος Κ.Σ.Ε.Α. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με θέμα «μέθοδοι  παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στέβιας», η Καραπαπά Βασιλική Γεωπόνος Φυτοπαθολόγος Ph.D.  Δ/νση Τοπικής Οικονομικής  Ανάπτυξης Τμήμα  Αγροτικής Παραγωγής  Δήμου Αγρινίου, με θέμα «μέθοδοι  παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στέβιας, ο Στέβια, ένα φυτό χωρίς εχθρούς και ασθένειες;» .

2012-02-12

agriniopress.gr

>