Νέος φόρος στα αγροτεμάχια σφίγγει τον κλοιό
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών προ των πυλών είναι ένας νέος φόρος που θα αφορά στα αγροτεμάχια(είτε αυτά καλλιεργούνται είτε όχι!) και θα λειτουργεί συμψηφιστικά, μάλλον μέσω της ΔΕΗ, με το φόρο της δομημένης επιφάνειας.
Είναι όμως απορίας άξιο τι ακριβώς θέλει να πετύχει το υπουργείο με κάτι τέτοιο σε ένα νομό σαν τον δικό μας όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι έχει μερικά από τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα. Υπό την έννοια ότι το λογικό θα ήταν να υπάρξουν νόμοι που θα ευνοήσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα. Κι όμως μεσίτες, αγρότες και πολίτες που θέλουν άμεσα ρευστό τραβούν όλοι μαζί τα μαλλιά τους. Κι αυτό γιατί: α)γεωτρήσεις και οικήματα μέσα σε αγροτεμάχια φορολογούνται ή θα φορολογηθούν β)η παραγωγή φέτος δεν πήγε καθόου καλά. Ήδη στα καλαμπόκια λόγω ζέστης και έλλειψης νερού είναι ζήτημα αν βγήκαν 800 κιλά στο στρέμμα(στην καλύτερη περίπτωση 1000 κιλά, όταν άλλες χρονιές έβγαιναν 1200 κιλά εύκολα) και γ) οι..έχοντες αγροτεμάχια είτε καλλιεργούν είτε όχι πληρώνουν για τα «ποτιστικά» από 6, 9 ή ακόμη και 12 ευρώ το στρέμμα και τώρα καλούνται να βάλουν άλλο ένα χρονιαίο χαράτσι στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει σκέψη για απαλλαγή από το φόρο μόνο για όσους έχουν αποκλειστικό επάγγελμα την αγροτική παραγωγή, άρα δεν είναι ο στόχος ο επαγγελματίες αγρότες, αλλά οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι, που σήμερα απαλλάσσονται από το ΦΑΠ. Η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους και του ΦΑΠ με έναν νέο ενιαίο φόρο θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για το ΦΑΠ, με συνέπεια κάθε ιδιοκτήτης να φορολογείται από το πρώτο ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας που κατέχει.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν δυο πράγματα: α) περισσότερους που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και άρα μείωση εσόδων και β) δυσκολία στην οικονομική κινητικότητα και στην ένεση ρευστού για όσους αναζητούν αγοραστές. Άρα και από την καπιταλιστική πλευρά να το δει κανείς πάλι η εξίσωση δεν βγαίνει. Εκτός από μια περίπτωση. Οι επιτελείς να θεωρούν ότι έτσι, μακροπρόθεσσμα θα πέσουν οι τιμές, γιατί οικόπεδα,αγροτικές εκτάσεις και οικοδομή έχουν πάρει τιμή-φούσκα που πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Όποιος έχει ένα κτήμα και το αγόρασε στις αρχές του ’90 βλέπει ότι σταδιακά εκεί που οι αντικειμενικές το εμφάνιζαν σε πενταπλάσια και περισσότερο αξία πριν από 2-3 χρόνια τώρα πλησιάζει στην τιμή αγοράς του. Μόνο που έτσι δεν διασφαλίζεται ότι θα πέσουν και οι τιμές των προϊόντων στα επίπεδα που ήταν πριν 20 χρόνια…
Γ.Σ./agrinionews.gr