Η Ιόνια έφερε δουλειά στους αρχαιολόγους
Ευρήματα που θέλουν προσοχή…
H ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στο Μεσολόγγι έχει περίπου δυο χρόνια που βρίσκεται σε ερευνητικό-ανασκαφικό οργασμό. Η χάραξη της Ιόνιας Οδού και όσα ήρθαν στην επιφάνεια σε συνδυασμό με έρευνες που μπήκαν στο πρόγραμμα έφεραν σύντομα πολύ έργο για επεξεργασία. Όπως μάλιστα μας λέει η κ. Ολυμπία Βικάτου, προϊστάμενος της υπηρεσίας, σε πολλές περιπτώσεις η δίψα του κόσμου, μέσω της δημοσιογραφίας, για να αποκαλυφτούν οι αρχαίοι θησαυροί μπορεί ακόμη και προβλήματα να δημιουργήσει. «Η περίπτωση της πρόσφατης αποκάλυψης ταφικών συνόλων στην περιοχή της Στράτου, κάτω από τη γέφυρα, μας έχει κάνει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να έχουν το νου μας. Καταλαβαίνετε γιατί… Πάντως αναμένεται να έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες σε δύο εβδομάδες περίπου ώστε να μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα» μας εξηγεί η κ. Βικάτου.
Η ίδια έχει φροντίσει να γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία δύο χρόνια και παράλληλα μια φορά το χρόνο να ανακοινώνεται η δράση του προηγούμενου έτους. Παρατηρεί όμως μια δυσκολία στο να βρεθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο νομό στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις καθώς, όπως αναφέρει, έχουν γίνει εκδηλώσεις σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο και δεν έχει κανείς αντίρρηση να γίνουν και στο Αγρίνιο, αλλά δεν είχαν την προσέλευση που θα ανέμενε κανείς, ειδικά από τα ΜΜΕ. Τα ευρήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω ήρθαν στο φως μετά από «δοκιμαστικές τομές», όπως λέγονται, που αποκάλυψαν αρχαία.
Τα σπουδαιότερα ευρήματα και το Καινούργιο
Στο νομό γενικότερα οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν σημαντικά ταφικά και οικιστικά ευρήματα τα σπουδαιότερα από τα οποία είναι στη Μακύνεια, την Καλυδόνα, την Αρχαία Αλίκυρνα (Άγιο Θωμά Μεσολογγίου) αλλά και την περιοχή που βρίσκεται η Knauf. Σημαντικά ευρήματα υπήρξαν όμως και στο Καινούργιο με οικιστικά κατάλοιπα της ρωμαϊκής-ελληνιστικής εποχής που θεωρούνται αξιόλογα. Η έρευνα αυτή έμενε σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης προσωπικού μέχρι που ο δήμος Αγρινίου διέθεσε εργάτες για τις ανασκαφές και συνεχίστηκε κανονικά η διαδικασία, με αποτελέσματα που σύντομα θα ανακοινωθούν.
Απρόσμενα όμως ήταν τα ευρήματα στο πλαίσιο κατασκευής της Ιονίας οδού, στο βόρειο αυτό τμήμα της. Βορειότερα της Αμφιλοχίας, σε υψόμετρο 293 μ. στην ανατολική ακτή του Αμβρακικού κόλπου, νότια της πόλης του Μενιδίου, στη θέση «Παλιοκούλια-Πλακωτή», όπου ερευνήθηκε «μονόχωρο κτήριο ορθογώνιας κάτοψης με σωζόμενες διαστάσεις 8×6 μ.». Το κτήριο έχει θεμελιωθεί επάνω στον φυσικό βράχο, από τον οποίο έχουν κατασκευαστεί και οι δόμοι των τοίχων. Είναι χτισμένο σύμφωνα με το ισόδομο σύστημα τοιχοποιίας και έχει προσανατολισμό Β-Ν. Η διατήρησή του είναι εξαιρετικά αποσπασματική. Έχει διατηρηθεί η δυτική πλευρά του, με δύο σειρές δόμων, και η νότια, καθώς και τμήμα της βόρειας, ενώ εξαιρετικά αποσπασματική είναι η διατήρηση της ανατολικής. Η ανεύρεση αρκετών ειδωλίων και μικκύλων αγγείων δεν αφήνει αμφιβολία ότι πρόκειται για μικρό ιερό, άγνωστης
μέχρι στιγμής θεότητας. Ο εντοπισμός του ιερού αυτού υπήρξε απρόσμενος, καθώς βρίσκεται σε αρκετά δύσβατο ορεινό σημείο, πάνω από το δρόμο που οδηγεί από την Αμφιλοχία στο Μενίδι. Τοπογραφικά εντάσσεται στη χώρα των Αμφιλόχων που είχαν ως πρωτεύουσά τους το Αμφιλοχικό Άργος, η θέση του οποίου έχει ταυτιστεί με τα ερείπια οχυρωμένης πόλης λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του ιερού και σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα παράλια του Αμβρακικού κόλπου. Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σε διάφορες θέσεις οικιστικά κατάλοιπα, λείψανα οχυρώσεων, αλλά και μεμονωμένων πύργων.
Όπως, ανέφερε η κ. Βικάτου, για διάφορους λόγους δεν έγινε η παρουσίαση για τις δράσεις της Εφορείας για το 2011, οπότε τώρα πρέπει να βρεθεί ημερομηνία στην αρχή του νέου έτους για να παρουσιαστούν τα ευρήματα του 2012. Το site της ΛΣΤ΄ Εφορείας αναφέρει ότι «αρμοδιότητα της Εφορείας ανάγεται σε όλα τα θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και την έκθεσή τους στα Μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών, στον χώρο ευθύνης της, που ανήκουν στο κράτος, καθώς και με την εν γένει μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων»
2012-11-28
agrinionews.gr