lefkada-news

Ξανά στο τραπέζι του διαλόγου η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μεσολογγίου με νησιά του Ιονίου

Εκτενής συζήτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου με τα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του υπουργείου Ναυτιλίας. Αναφορικά με το θέμα, αναπτύχθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορταζ του ithacanews.gr, από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της γραμμής, καθότι μετά την κατασκευή και λειτουργία της Ιονίας Οδού το εμπόριο της Β. Ελλάδος μεταφέρεται νότια και ειδικά προς τα νησιά του Ιονίου που τυγχάνουν ολοένα και μεγαλύτερης προσέλευσης τουριστών. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η ακτοπλοϊκή αυτή σύνδεση τόσο για τον εμπορικό όσο και για τον τουριστικό τομέα. Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι έχει εγκριθεί ήδη το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ για τη διάνοιξη του διαύλου στο λιμάνι του Μεσολογγίου, εξαλείφοντας έτσι όποιο πρακτικό πρόβλημα στεκόταν τροχοπέδη για τη δημιουργία της γραμμής μέχρι σήμερα.

Για το λόγο αυτό προτάθηκε στον κ. Τεμπονέρα να υπάρξει επιδότηση της γραμμής, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για την υλοποίησή της και για τα πρώτα στάδια λειτουργίας της. Ο κ. Τεμπονέρας ενημέρωσε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση του υπουργείου επί του θέματος και ότι θα πρέπει να βρεθεί ενδιαφερόμενη ναυτιλιακή εταιρεία ώστε να υπάρξει άμεση επιδότηση και φυσικά αντίστοιχο ενδιαφέρον από φορείς των νησιών Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιος Τεμπονέρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Β. Σπυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου και μέλος της διοίκησης της ΕΣΕΕ Κω/νος Πασιόπουλος και η Π. Μελαχρή, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Υπενθυμίζεται πως την εκ νέου διερεύνηση των προϋποθέσεων και συνθηκών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, κατά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες, είχε ως στόχο η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου της Ιεράς Πόλης. Αφορμή στάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Ιονίων Νήσων, ενώ στη συνάντηση τότε πήρε μέρος και η Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Δώρα Ταμαρέση, η οποία εξέφρασε τη θετική άποψη του φορέα του εκπροσωπεί. Εκείνα που προτάθηκαν ως πλεονεκτήματα ήταν αφενός πως το Μεσολόγγι βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από τη Β. Ελλάδα σε σχέση με την Κυλλήνη και αφετέρου η ελαχιστοποίηση των φθορών που υφίστανται τα αυτοκίνητα λόγω των λιγότερων χιλιομέτρων που θα διανύουν. Σε ότι, δε, αφορά στη μείωση του κόστους πρόσθεσαν το γεγονός ότι μικρότερη απόσταση απαιτεί λιγότερα καύσιμα, απαλλαγή από τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και ειδικά για τα φορτηγά μείωση εργατοωρών των οδηγών.
Πέραν από την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τις απαραίτητες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς, διαπιστώθηκε η ανάγκη για νέα μελέτη βιωσιμότητας που αναγνωρίζει τα νέα δεδομένα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

22/12/2018 10.00

>