lefkada-news

Tσούχτρες και μέδουσες και σε παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας

Μετά τον Κορινθιακό γέμισε και ο Πατραϊκός κόλπος από τσούχτρες και μέδουσες. Φυσικό επακόλουθο να γεμίσουν και οι παραλίες της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας.Εδώ και μέρες υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση μεδουσών στην παραλία  Κρυονερίου και χθες λουόμενη ανέβασε φωτογραφίες στο facebook  από την παραλία του Λούρου με μέδουσες. Σήμερα το πρωί οι λουόμενοι στην παραλία της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι αντίκρισαν  μέδουσες οι οποίες τους ανάγκασαν να μην κολυμπήσουν.

Medoyses_mesologgi_onairnews3

 

Medoyses_mesologgi_onairnews2_1

 

Medoyses_mesologgi_onairnews-338x600

 



Τι να κάνετε αν συναντήσετε μέδουσες ή τσούχτρες στο μπάνιο σας

Αν εκεί που κολυμπάτε αναγνωρίσετε την τσούχτρα Pelagia noctiluca, με το χαρακτηριστικό μοβ της χρώμα, θα πρέπει να απομακρυνθείτε προκειμένου να μην υποστείτε το τσίμπημά της. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι μέδουσες είναι ακίνδυνες και αν δεν σας ενοχλούν αισθητικά, μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα δίπλα τους. Επειδή, όμως, ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι έχετε απέναντί σας, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσετε να πιάσετε τη μέδουσα ή να την βγάλετε έξω, ενώ καλό είναι να απομακρύνετε και τα παιδιά που το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο.

1. Η σοβαρότητα του τσιμπήματος της τσούχτρας ποικίλλει

Η τσούχτρα που έρχεται σε επαφή με έναν άλλο οργανισμό, απελευθερώνει υγρό προκειμένου να προστατευτεί από τους εχθρούς της και να παραλύσει τη λεία της. Όταν, λοιπόν, έρχεται σε επαφή και με τον άνθρωπο, η τακτική της δεν αλλάζει. Συνήθως, το τσίμπημά της αποτελεί μια δυσάρεστη ενόχληση, προκαλώντας ερυθρότητα και κνησμό, ενώ σε περιπτώσεις αλλεργίας μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα.

2. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα

Τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα ποικίλλουν, επίσης, και μπορεί να κυμαίνονται από πόνο σαν κάψιμο που ενδέχεται να είναι έντονος και ερυθρότητα δέρματος (που είναι και τα πιο συνηθισμένα), μέχρι ναυτία, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, εμετό, δύσπνοια, διάρροια και πτώση της πίεσης.

3. Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα

Αρχικά πρέπει να ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό, αφαιρώντας έπειτα τα κολλημένα πλοκάμια και στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο σημείο του τσιμπήματος κρύες κομπρέσες ή πάγο. Μόλις ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εφαρμόσετε στην περιοχή μια κορτιζονούχο κρέμα, η οποία θα σας ανακουφίσει από το τσούξιμο και τη φαγούρα και θα περιορίσει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση, όπως αναφέρει ο παθολόγος κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας, σε σχετικό άρθρο στο Iatronet. Εναλλακτικά, για την αντιμετώπιση του τσουξίματος και της φαγούρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπρέσες με ξίδι και νερό. Ακόμη, τα αντισταμινικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείτε γιατρό, ειδικά αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε ένεση κορτιζόνης.

4. Τι να μην κάνετε μετά το τσίμπημα

Μην απομακρύνετε τα κολλημένα στο δέρμα σας πλοκάμια με γυμνό χέρι, καθώς έτσι μπορεί να μεταφέρετε τον ερεθισμό και στα χέρια σας. Πρέπει, επίσης, να μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση γλυκό νερό για να ξεπλύνετε την περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας. Τέλος, αποφύγετε να πιέσετε την πάσχουσα περιοχή με βρόμικα χέρια, μεταφέροντας μικρόβια στο σημείο του τσιμπήματος.

onairnews.gr  5/7/2017 11.35 μ.μ

>