lefkada-news

Υποβιβάζονται όλα τα Τελωνεία σε επίπεδο Ηπείρου - Λευκάδας και Κέρκυρας

Η εξοικονόμηση 450.000 ευρώ το χρόνο, η χασούρα 10 εκατομμύρια!

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Πέτρος Λυκίδης

Μετά την μείωση δαπανών ύψους 10.000 ευρώ το χρόνο που «επιτυγχάνεται» για το λειτουργικό κόστος του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού, από την απόφαση να μην κινούνται πλέον τα ασθενοφόρα νύχτες, Κυριακές και αργίες, άλλα 125 ευρώ το μήνα θα εξοικονομήσει και το υπουργείο Οικονομικών από την υποβάθμιση του Τελωνείου Άρτας, και συνολικά 450.000 ευρώ το χρόνο από την υποβάθμιση όλων των Τελωνείων της χώρας και την κατάργηση των ΣΔΟΕ.

«Δεν υπολογίζεται τι θα χάσει το κράτος από μια τέτοια απόφαση» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου - Κέρκυρας – Λευκάδας, Πέτρος Λυκίδης, όταν σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες «περισσότερο θα ζημιώσουν παρά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη που όλοι διατείνονται».

«Υποβιβάζονται όλα τα Τελωνεία σε επίπεδο Ηπείρου - Λευκάδας και Κέρκυρας ενώ καταργούνται και οι υπηρεσίες ΣΔΟΕ σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα. Σας λέω το εξής απλό για να καταλάβετε πόσο πρόχειρά αν όχι στο γόνατο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Από την υποβάθμιση του Τελωνείου Άρτας θα κερδίσει μηνιαίως το κράτος 125 ευρώ, όταν συνολικά θα χάσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ  το χρόνο, μόνο από το συγκεκριμένο Τελωνείο.

Ταυτόχρονα θα ανασταλεί η πολύ έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή κυρίως σε προϊόντα πρωτογενούς τομέα. Μόνο το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου από την Άρτα έγιναν 110 εξαγωγές προς τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε το σοβαρότατο πλήγμα στης εξαγωγική δραστηριότητα αφού οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές θα πρέπει να υποστούν το κόστος μεταφοράς σε άλλο Τελωνείο, δηλαδή αυξάνονται οι ανελαστικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις τη στιγμή όλοι –όπως ανέφερε- τα τελευταία χρόνια μιλούν για ανταγωνιστικότητα προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αναπτυχθεί οικονομικά.

«Δεν ακούμε τίποτε άλλο από ανταγωνιστικότητα - ανταγωνιστικότητα-ανταγωνιστικότητα! Φτάσαμε σε μισθούς Βουλγαρίας και Κίνας για να είμαστε ανταγωνιστικοί και ταυτόχρονα μειώνουν τις υποδομές στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις σοβαρές εναλλακτικές που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο αν πράγματι και με σοβαρότητα αντιμετώπιζε το ζήτημα της  εξοικονόμησης χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ενοίκια που πληρώνει το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών, λέγοντας: «Δεν θα μπορούσε να αναζητήσει κάποιο άλλο δημόσιο χώρο για να στεγάσει το Τελωνείο; Ξέρετε πόσα θα εξοικονομούσε μηνιαίως για το Τελωνείο Άρτας;  1.800 ευρώ! Πού τα 1.800 και πού τα 125 ευρώ μηνιαίως που θα κερδίσει με την απόφασή του για υποβάθμιση…».

Επιπλέον ο κ. Λυκίδης αναφέρθηκε και στην αντίστοιχη υποβάθμιση του Τελωνείου στο νομό Ιωαννίνων από την οποία όπως είπε εξοικονομούνται 750 ευρώ το μήνα για το ελληνικό δημόσιο, ενώ και εκεί το αντίστοιχο ποσό από την μεταφορά του Τελωνείου σε άλλο χώρο –ο οποίος υπάρχει – θα ήταν 2.500 ευρώ το μήνα.

Σε ερώτησή μας διευκρίνισε ότι στο σχέδιο που υπάρχει αναφέρεται κάθε προτεινόμενη απόφαση υποβάθμισης και στο τέλος το ποσό εξοικονόμησης. Εκεί λοιπόν υπάρχει το ποσό των 125 ευρώ το μήνα για το Τελωνείο Άρτας και των 750 ευρώ για την υποβίβαση του Τελωνείου Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχα ποσά αφορούν τις εξοικονομήσεις και για τις υποβαθμίσεις συνολικά όλων των αντίστοιχων υπηρεσιών της χώρας με συνολικό οικονομικό κέδρος 450.000 ευρώ το χρόνο.

«Δεν υπολογίζουν τι θα χάσουν από αυτές τις αποφάσεις», είπε ο ίδιος αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η απόφαση για το κλείσιμο του ΣΔΟΕ Κέρκυρας θα στοιχίσει τουλάχιστον 15.000 ευρώ το χρόνο, καθώς με βάση τα στοιχεία για το 2012 η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε βεβαιώσει παραβάσεις ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ χθες η Ομοσπονδία με αφορμή τις προτεινόμενες αποφάσεις για υποβιβασμό όλων των Τελωνείων της χώρας, πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχε και ο κ. Λυκίδης, απ’ όπου μας μετέφερε την πρόθεση της Ομοσπονδίας να προχωρήσει ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «Αποτελεί ήδη πρόταση της Ομοσπονδίας προς την Γενική Συνέλευση» διευκρίνισε, ενώ παράλληλα επρόκειτο να συζητηθούν και σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

2013-01-28

ixotisartas.gr
                

>