lefkada-news

Αγωνία των κατοίκων του Αθαμανίου για την διεκδίκηση του Πράσινου Χωριού

Χρ. Χασιάκος: «Προσπαθούμε να αξιολογηθούμε σωστά»

Μπορεί μεν για το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου να καταγράφεται θετική εξέλιξη ως προς την παραμονή του και λειτουργία του, όμως η αγωνία των κατοίκων του Αθαμανίου που ζητούν διαρκώς ενημέρωση, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Περιφέρειας Ηπείρου που έχουν καταθέσει την πρόταση για το Αθαμάνιο, και των υπολοίπων φορέων σε επίπεδο Άρτας και Ηπείρου εξακολουθεί για την έκβαση της διεκδίκησης του Πράσινου Χωριού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα δημιουργίας πιλοτικών ενεργειακών χωριών και νησιών που φαίνεται να «κουρεύεται» σε ότι αφορά τον αρχικό προϋπολογισμό και τον αριθμό των πράσινων χωριών κάτι που έχει θορυβήσει όχι μόνο την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων αφού η πρόταση που κατατέθηκε προς αξιολόγηση αφορά στο Αθαμάνιο.

-Ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος εισπράττει με τις ερωτήσεις που δέχεται από τους πολίτες την αγωνία τους για την περίπτωση να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την περιοχή, κάτι που όπως δήλωσε απασχολεί και τον ίδιο γι’ αυτό σε συνεργασία, όπως δήλωσε, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και την Περιφέρεια Ηπείρου ασκούνται πιέσεις για αξιολόγηση με βάση τις αρχικές προϋποθέσεις του προγράμματος.

Πάντως ο κ. Χασιάκος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος κάτι που δεν έκρυψε κιόλας όταν του μεταφέραμε σχετικό ερώτημα.  «Θα ξέρετε ήδη ότι ο φάκελος για το «πράσινο χωριό» που υποβλήθηκε για το Αθαμάνιο έχει περάσει στην τελική δωδεκάδα και αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική έκβαση. Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Εμείς προσπαθούμε και με τους βουλευτές του νομού και με άλλες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει να αξιολογηθούμε σωστά. Δεν θέλουμε δηλαδή να αξιολογηθούμε με άλλα κριτήρια παρά με αυτά που είχε η αρχική διακήρυξη»

«Την προσπάθεια αυτή δεν την κάνουμε μόνο εμείς αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία σε συνεργασία με μας κατέθεσε το σχετικό φάκελο», δήλωσε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων προσθέτοντας πως «η πρόταση για το Αθαμάνιο στο πρόγραμμα υποβλήθηκε από κοινού με την Περιφέρεια Ηπείρου και ο αγώνας γίνεται από κοινού με την Περιφέρεια Ηπείρου, ελπίζοντας ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα».

Να τηρήσουν τα κριτήρια

Ο κ. Χασιάκος πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει από την περασμένη εβδομάδα κάτι νεότερο, όμως δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι μετά το έγγραφο που έστειλε η κ. Καλογιάννη προς την Επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των προτάσεων, θα την λάβουν υπόψη -την επιστολή αυτή- και θα τηρήσουν τα κριτήρια τα οποία είχαν ανακοινώσει με την προκήρυξη του διαγωνισμού και βάση αυτών θα κριθεί και ο δικός μας φάκελος».

Σε ερώτησή μας για το αν και κατά πόσο υπάρχει πράγματι περιθώριο ακόμη και δικαστικής προσφυγής της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου για την μεταβολή των δεδομένων σε ότι αφορά το πρόγραμμα και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο κ. Χασιάκος είπε: «Αυτό είναι νωρίς να το πούμε. Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει, είναι αν αποτύχει σε πρώτο στάδιο να κάνουμε αίτηση επαναξιολόγησης και από κει και μετά να δούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δηλαδή σε αυτή τη φάση, αν ο φάκελός μας δεν κριθεί και δεν έρθει πρώτος εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε επαναξιολόγηση του φακέλου και από κει και πέρα βλέπουμε. Δεν μπορούμε να πάμε σε δικαστική συνδρομή κατευθείαν».

Ο κ. Χασιάκος όταν ρωτήθηκε να είναι αισιόδοξος για την έκβαση αυτής της υπόθεσης δήλωσε: «Δεν θα το έλεγε τόσο εύκολα», ενώ αναφορικά με τις δεσμεύσεις που υπήρχαν στο παρελθόν για την δημιουργία του Ενεργειακού «πράσινου χωριού» στο Αθαμάνιο, επεσήμανε: «Όταν είχε ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα είχε δεσμευτεί το υπουργείο το ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι το ορεινό χωριό που θα πάρει αυτά τα χρήματα θα ήταν το Αθαμάνιο. Από κει και πέρα όμως διαμαρτυρήθηκαν κι άλλα χωριά στην Ελλάδα και είπαν ότι θα πρέπει να κατατεθούν φάκελοι και να αξιολογηθούν οι προτάσεις. Τα χρήματα αυτά είναι από το ΕΣΠΑ και όπως καταλαβαίνετε και αυτή η πρόταση είχε κάποιο έρεισμα και το υπουργείο την ακολούθησε. Το να μπούνε δηλαδή και άλλες προτάσεις».

Και δεύτερη επιστολή προς το υπουργείο

Στο μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την αρμόδια για το θέμα αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, μας αναφέρθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη καθώς στην αρχική επιστολή της Περιφέρειας το υπουργείο έχει αποστείλει μια πρώτη απάντηση όμως καθώς αυτή έχει κριθεί σχετικά γενική έχει ακολουθήσει νεότερη επιστολή της Περιφέρειας Ηπείρου προς το υπουργείο προκειμένου να δοθούν πιο αναλυτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις για το ζήτημα που αφορά στην αξιολόγηση των προτάσεων με βάση τα αρχικά κριτήρια του προγράμματος.

Πλέον αναμένεται η συνέχεια της αλληλογραφίας δηλαδή η απάντηση του υπουργείου στην δεύτερη κατά σειρά επιστολή της Περιφέρειας. «Δεν υπάρχει κάτι νεότερο» εξήγησε η κ. Καλογιάννη, εν αναμονή των απαντήσεων του υπουργείου στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει η Περιφέρεια.

2013-03-22

ixotisarts.gr

>