lefkada-news

Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων με Διεθνή Διαγωνισμό

Σύσκεψη για την προώθηση λύσεων σε ζητήματα διαχείρισης

Συνεχίζει να προβληματίζει ο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Όχι από ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση διαχείρισης των απορριμμάτων

Την κοινή τους θέληση να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης η Περιφερειακή Αρχή και οι Δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη - που έγινε στην Περιφέρεια - παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φ. Φίλιος, Ζίτσας Δ. Ρογκότης, Κόνιτσας Π. Γαργάλας, Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης και οι Αντιδήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Στ. Γκορτζής και Δωδώνης Χριστ. Κολιγιώτης.

Κατά τη διάρκειά της, έγινε εκτενής αναφορά στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, στα συμπληρωματικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου, στους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από την Επιστημονική Επιτροπή που έχει οριστεί με απόφαση του Περιφερειάρχη και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μελλοντικά η υπερσυγκέντρωση βρόχινων νερών στο κύτταρο του ΧΥΤΑ.

-Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να λυθούν όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ώστε, εκτός των άλλων, να αποφευχθούν μελλοντικά πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους δημότες. Πρόσθεσε ακόμη, ότι χάρη στη συνεργασία Περιφέρειας και ΟΤΑ,  αντιμετωπίζονται ζητήματα που προκύπτουν τόσο στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, όσο και στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, για τον οποίο όπως είπε, η Περιφέρεια – παρά το γεγονός ότι δεν  είναι υποχρέωσή της- θα χρηματοδοτήσει με 177.000 ευρώ έργο βελτίωσης της λειτουργίας του.

-Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος, τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Δήμων, ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να δοθούν οι λύσεις που χρειάζονται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και εν γένει της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος όλων είναι κατανεμημένος και χαρακτήρισε  σημαντικό γεγονός το ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επιβολή προστίμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

-Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν,  ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των στραγγιδίων του κυττάρου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, και κατά συνέπεια στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων εντός αυτού, για να αποφευχθούν προβλήματα κατά τον επόμενο χειμώνα. Στο σημείο αυτό, επεσήμανε τη σημαντική υποστήριξη στην κατεύθυνση αυτή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του Φορέα λόγω έλλειψης προσωπικού.

-Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ζήτησε να υποβληθούν τεχνικές εισηγήσεις από τον ΦΟΔΣΑ, προσθέτοντας  ότι προωθείται η κατασκευή νέου «φρυδιού» πάνω από το κύτταρο και η τοποθέτηση αποστραγγιστικών σωλήνων προκειμένου να συλλέγονται τα όμβρια ύδατα, ενώ εξετάζεται και η τοποθέτηση δεξαμενών για αποθήκευση στραγγισμάτων σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

-Την πάγια θέση του Δήμου Β. Τζουμέρκων για το ΧΥΤΑ μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Στ. Γκορτζής, ενώ τις απόψεις τους εξέθεσαν και άλλοι παριστάμενοι δήμαρχοι.

Τέλος συμφωνήθηκε σε επόμενη σύσκεψη να εξεταστούν οι προτάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες και δράσεις.

Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου- Διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού

Ένα ακόμη βήμα για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο έγινε, καθώς  η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού.

Το συγκεκριμένο έργο θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και λόγω της πολυπλοκότητας που διακρίνει τις συμβάσεις σύμπραξης, προωθείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η Α΄ φάση της προκήρυξης θα έχει στόχο την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων και στη Β΄ φάση της διαδικαστικής διαδικασίας θα γίνει η επιλογή του ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.


Κ.Ο. Β.Δ. Ελλάδας του ΚΚΕ

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων

Παρέμβαση κάνει η Κομματική Οργάνωση Β.Δ. Ελλάδας του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με τον περιφερειάρχες και τους δημάρχους Ηπείρου και Ιονίων νήσων, ξεκίνησε τις μέρες αυτές  στην Ήπειρο και την Κέρκυρα, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, τη  διαδικασία για την ολοκληρωτική εκχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, 150 χιλ. τόνων για την Ήπειρο και 87 χιλ. τόνων για την Κέρκυρα σύμμεικτων(ανάμεικτων) απορριμμάτων το χρόνο.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και των διαγωνισμών ανάθεσης, ένα "φιλέτο" 210 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 2,1 δισ. ευρώ για την 27ετή λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα.

Με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στη περιοχή μας και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, καθώς ανάλογες επιλογές βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιφέρειες και νομούς της χώρας.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι την χρονιά που μας πέρασε  επανειλημμένα έφεραν θέμα σε σχέση με την λειτουργία του ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Το ίδιο έκαναν και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στα Γιάννενα  και στο Δήμο Τζουμέρκων για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, στην Ηγουμενίτσα και στο δήμο Σουλίου για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου κ.α.

Αποκάλυψαν, επίσης, την προσπάθειά τους να αποκρύψουν το πραγματικό κόστος του όλου εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα φορτωθεί αυτούσιο η λαϊκή οικογένεια.

 

 

>