lefkada-news

Καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκισης με αναστολή ο δάσκαλος


Με δυο χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε χθες στα δικαστήρια της Άρτας ο δάσκαλος του 8ου Δημοτικού Σχολείου, που ένα μήνα νωρίτερα του ασκήθηκε μήνυση από γονείς 8χρονου μαθητή γιατί όπως είχε σημειωθεί στο κατηγορητήριο έδωσε εντολή σε μαθητές του ίδιου σχολείου να χτυπήσουν συμμαθητή τους προκειμένου να τον εμποδίσουν να βγει από την αίθουσα και να τον επαναφέρουν στην τάξη.

Με τις κατηγορίες παράνομης κατακράτησης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της έργω εξύβρισης, σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέως, ο δάσκαλος καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες μετά από αναβολή που είχε πάρει πριν ένα μήνα περίπου με πρόταση της υπεράσπισης, λόγω αλλαγής δικηγόρου. Αποτέλεσε ωστόσο μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα την τοπική κοινωνία και έγινε θέμα πανελλαδικά μετά την αυτόφωρη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί προς τον κατηγορούμενο. Θυμίζουμε ότι η μητέρα του 8χρονου μαθητή όταν πήγε μετά την τελευταία ώρα μαθήματος να πάρει το γιο της από το σχολείο τον βρήκε κλαμένο, οπότε και σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, αλλά και την εξιστόρηση της υπόθεσης χθες στις δικαστικές αίθουσες, της ανέφερε πως τον χτύπησαν συμμαθητές του αλλά με εντολή του δασκάλου του. Η ίδια κατέθεσε μήνυση στην Αστυνομία της Άρτας ενώ ακολούθως μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο του νομού προκειμένου να ελεγχθεί για πιθανές βλάβες από τον ξυλοδαρμό του. Ακολούθησε η αυτόφωρη διαδικασία με τη σύλληψη του δασκάλου στο χώρο του σχολείου άμεσα από την Αστυνομία Άρτας και την κράτησή του, μέχρι την επόμενη ημέρα όταν και μεταφέρθηκε στην Εισαγγελία, όπου έγινε απόδοση κατηγοριών και δυο ημέρες μετά ορίστηκε δικάσιμος. Ωστόσο από τον δικηγόρο υπεράσπισης του κατηγορούμενου είχε τότε ζητηθεί αναβολή λόγω ορισμού και άλλου δικηγόρου στην Δίκη, που αντιμετώπιζε κόλλημα παράστασης, από την ταυτόχρονη υπεράσπιση σε άλλη υπόθεση στα δικαστήρια Ιωαννίνων. Έτσι κι έγινε οπότε ορίστηκε δικάσιμος για τις 27 Φεβρουαρίου.

Χωρίς συμπαραστάτες

Η εκδίκαση χωρίς να αιτηθεί κανείς άλλης αναβολής, διεξήχθη κανονικά χθες από τις 9 το πρωί έως λίγο πριν τη μια το μεσημέρι. Στο χώρο των δικαστηρίων της Άρτας η εικόνα δεν έμοιαζε καθόλου με εκείνη της προηγούμενης φοράς, όταν με απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών είχε κηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας και πλήθος συναδέλφων του κατηγορούμενου είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια Άρτας προς υπεράσπισή του.

Στην αίθουσα του Δικαστηρίου η υπόθεση με βάση την εξιστόρηση των γεγονότων επαναλήφθηκε και το ακροατήριο ιδιαιτέρως σιωπηλό παρακολουθούσε τις αναφορές τις μίας και της άλλης πλευράς. Η δικαστής ζήτησε αρχικά από τις δυο πλευρές να ορίσουν αρχικά από δυο μάρτυρες. Η πλευρά των κατηγορών όρισε μητέρα μαθητή του σχολείου που συμμετείχε στο επεισόδιο, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τον γιο της ο δάσκαλος στη διάρκεια του επεισοδίου έλεγε «και λίγες έφαγες». Ακολούθως ως μάρτυρας ορίστηκε και ο σύντροφος της μητέρας αναφερόμενος σε συνάντηση ενημέρωσης, στην οποία συμμετείχε για όσα συνέβησαν στην οποία κλήθηκε από τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου.

Η μητέρα του 8χρονου μίλησε εξιστορώντας όσα συνέβησαν, ενώ σε πολλές στιγμές δεν κρατούσε τα δάκρυά της, κυρίως από την ψυχολογική πίεση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το παιδί εξακολουθεί να έχει ψυχολογικά τραύματα από το γεγονός, ξυπνώντας τη νύχτα και βεβαιώνει ότι τα παιδιά πήραν εντολές από το δάσκαλο να το χτυπήσουν.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Από την πλευρά της υπεράσπισης ως μάρτυρας ορίστηκε ο υποδιευθυντής του σχολείου, που ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπέπεσε τίποτα στην αντίληψή του, αλλά ούτε και τις επόμενες ημέρες ασχολήθηκε με το θέμα καθότι είδε το παιδί να παίζει στην αυλή και θεώρησε ότι δεν έχει πράγματι συμβεί κάτι, ενώ δεύτερη μάρτυς υπεράσπισης ήταν μητέρα μαθήτριας που μετέφερε πως η κόρη της δεν της μετέφερε κανένα επεισόδιο εντός της αίθουσας του σχολείου να έχει συμβεί.

Ο κατηγορούμενος μιλώντας τελευταίος υποστήριξε πως έθεσε παιδιά ως επιμελητές για να μην βγει κανείς έξω και εκεί ενδεχόμενα όταν ο μαθητής θέλησε να βγει από την αίθουσα υπήρξε αψιμαχία μεταξύ τους.

Φύλαξη από μαθητές

Η υπεράσπιση στηρίχθηκε και σε σχετική διάταξη του ’30 σύμφωνα με την οποία ο δάσκαλος μπορεί να αναθέτει την ευθύνη φύλαξης της αίθουσας σε μαθητές. Ωστόσο φάνηκε πως το δικαστήριο δεν πείστηκε και ανακοινώθηκε η ποινή των δυο χρόνων με αναστολή. Όπως αναφέρθηκε στην αίθουσα η υπεράσπιση εμφανίζεται αποφασισμένη να ασκήσει το δικαίωμα της έφεσης, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει για την υπόθεση αυτή δικαστική συνέχεια.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι την υπόθεση αυτή ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας έχει αποστείλει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μερικές μόνο μέρες μετά την υποβολή της μήνυσης και τον ορισμό εκδίκασης της υπόθεσης δηλαδή πριν ένα μήνα. Οπότε από εκείνη τη στιγμή ο δάσκαλος έχει τεθεί και σε προσωρινή αργία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα δηλαδή με την ποινική εκδίκαση έχει ξεκινήσει και η αντίστοιχη πειθαρχική διαδικασία.

2014-02-28

ixotisartas.gr

 

>