lefkada-news

Κοντά στους πλημμυροπαθείς της Άρτας ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Να μην σταματήσει να διεκδικεί σε κάθε επίπεδο τοπικό και κεντρικό, κάλεσε τον Αρτινό λαό ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που βρέθηκε το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, στο νομό, περιοδεύοντας στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη πλημμύρα.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε επίσης τον Αρτινό λαό, τόσο σε δηλώσεις του όσο και στην ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας, να μην «ξεγελαστεί, από το περιτύλιγμα», όπως είπε, «διότι μόνο αυτό θα αλλάξει καθώς όπως κι αν ονομαστεί η νέα συμφωνία που διεκδικείται σήμερα από την νέα κυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ θα είναι ένα νέο μνημόνιο».


Ο κ. Κουτσούμπας παρέμεινε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα στην Άρτα αφού η επίσκεψή του ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από τα χωριά της Άρτας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την πλημμύρα και ακολούθως είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Νικ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη αλλά και με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Άρτας Ιωάννη Κατέρη στο Δημαρχείο Άρτας. Αμέσως μετά παραβρέθηκε σε ανοιχτή διαδικασία σύσκεψης με φορείς του νομού για το ζήτημα των καταστροφών από τις πλημμύρες στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας, όπου μετά το σύνολο των τοποθετήσεων, πραγματοποίησε 25λεπτη ομιλία.

Προτεραιότητα σε τέσσερα μέτρα άμεσης ανακούφισης θα δώσει στην διεκδίκηση που από πλευράς του ΚΚΕ που θα προβάλει διαρκώς προς την Ελληνική Βουλή και την Ευρωβουλή, για τους πληγέντες από την πρόσφατη πλημμύρα στο νομό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας.
Συγκεκριμένα ως μέτρα άμεσης ανακούφισης αναφέρθηκαν το έκτακτο επίδομα πρώτων αναγκών ύψους 1.500 ευρώ προσαυξημένο κατά 500 ευρώ ανά παιδί και διπλασιασμό του ποσού αυτού για ΑμεΑ, Πολύτεκνους και Ανέργους.
Άμεση αποζημίωση των αγροτών στο 100% των ζημιών, άμεση αποζημίωση της οικοσκευής των σπιτιών τουλάχιστον στο επίπεδο των 2.000 ευρώ, αλλά και όλων των αγροτικών μηχανημάτων και των εργαλείων που είναι αναγκαία για την νέα καλλιεργητική περίοδο στους αγρότες.
Στο 100% αποζημίωση όχι μόνο για τα σπίτια αλλά και ζημιές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν. Να μην πληρώσει κανείς όχι μόνο ΕΝΦΙΑ αλλά κάθε είδους χρέη ή δάνεια. «Αυτά θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα για τους πληγέντες με νόμο ή με κυβερνητική εντολή και είναι ευθύνη το γεγονός ότι καθυστερούν όλα αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν αυτές τις ημέρες. Είναι βεβαίως σοβαρές οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες -δεν λέει κανείς ότι δεν είναι σημαντικό πράγμα - αλλά πρέπει να βλέπουμε και να ενδιαφερόμαστε εκεί που πονάει, εκεί που καταστρέφεται ο αγρότης, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο νέος και η νέα το λαϊκό νοικοκυριό δηλαδή». Ο ίδιος όμως στάθηκε και στο σημαντικό ζήτημα της άμεσης διεκδίκησης των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και των βιολογικών καθαρισμών, γιατί όπως τόνισε «Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη και δεν έχει φανεί ακόμη».

Θα τους «βομβαρδίσουμε»
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε ότι τη δύναμη των 15 βουλευτών του ΚΚΕ θα αξιοποιήσει στην Ελληνική Βουλή προς το συμφέρον των πλημμυροπαθών της Άρτας, αλλά και προς το συμφέρον όλων των πολιτών οποιουδήποτε αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ή άλλα προβλήματα, προσθέτοντας: «Έχουμε κάνει ήδη ερωτήσεις για το νομό της Άρτας και άλλους νομούς που είχαμε πλημμύρες, ενώ και οι ευρωβουλευτές μας προχθές κάνανε αντίστοιχα ερωτήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και θα συνεχίσουμε. Θα τους βομβαρδίσουμε, δεν θα τους αφήσουμε θα τους πιέσουμε και στα υπουργεία και μέσα στην Βουλή σε όλα τα επίπεδα και με επίκαιρες ερωτήσεις και με ερωτήσεις αλλά πλέον επειδή έχουμε αυξήσει την κοινοβουλευτική μας δύναμη μπορούμε να καταθέτουμε και προτάσεις νόμου μέσα στην Βουλή, οπότε ο καθένας μπροστά στο λαό να λέει αν ψηφίζει τον φιλολαϊκό νόμο ή δεν τον ψηφίζει ή αν «σφυρίζει κλέφτικα» και λέει άλλα καλυπτόμενος πίσω από έναν εκπρόσωπο που μιλάει στη Βουλή και αυτός απουσιάζει από την αίθουσα. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές όμως πρωτίστως θα συνεχίσουμε και θα επιμείνουμε στην οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας , μιας πλατειάς συμμαχίας του λαού, και την ενότητα του λαού, ώστε να διεκδικήσουμε να πιέσουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο που θα οδηγήσει στο να αποτελέσουν παρελθόν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και όλα όσα συμβαίνουν είτε από τα καιρικά φαινόμενα ή από τα πολιτικά φαινόμενα που είναι εξίσου τοξικά και επικίνδυνα....».

Μπροστά σε νέο μνημόνιο
«Επειδή βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, μακάρι να πέσουμε έξω, αλλά δυστυχώς - θα πω μακάρι να πέφταμε έξω κι απ` όλες τις προβλέψεις που είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια- οδηγούμαστε πάλι σε ένα νέο μνημόνιο. Δεν μας ξεγελάει και μην σας ξεγελάει τι όνομα θα πάρει. Μην σας ξεγελάει το γεγονός ότι ήδη έχουν αποφασίσει πως δεν θα το ονομάσουν μνημόνιο. Διότι μνημόνιο σημαίνει κάποιοι νόμοι που πρέπει να περάσουν. Τα μνημόνια αυτά που πέρασαν ήταν οι εφαρμοστικοί νόμοι ενάντια στο λαό. Αυτά που θα περάσουν τώρα, τα μέτρα, η «συμφωνία», το «πρόγραμμα», η «γέφυρα» που το λέει ο νέος υπουργός, «το «συμβόλαιο» που θα γίνει το καινούργιο, το οποίο το λένε γέφυρα αλλά δεν έχει σημασία, παράταση εξάμηνη είναι, θα είναι ένα νέο πρόγραμμα, νέο μνημόνιο, νέο συμβόλαιο που θα προβλέπει μέτρα. Το 70% θα είναι τα γνωστά προηγούμενα μνημονιακά μέτρα και το 30% θα είναι κάποια νέα που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και κάποιους άλλους τομείς ώστε να είναι κάπως πιο απαλά. Λένε τουλάχιστον διότι δεν τα έχουν πει ακόμη. Ας είμαστε όμως λίγο ψυλλιασμένοι διότι έχουν καλέσει τον ΟΟΣΑ και όπου πήγε έχει φέρει μέτρα αντιλαϊκά», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε ότι μέχρι στιγμής ισχύει ή και όσα άρχισαν να ισχύουν από την 1η Γενάρη, τονίζοντας ότι «Για αυτά δεν λέει κανείς τίποτε. Δεν βγάζει κανείς τσιμουδιά κι ενώ είχαν πει ότι θα καταργηθούν με ένα νόμο που θα έρθει στη Βουλή τελικά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτε. Και το λέω για να ξέρετε ότι η πρώτη πρόταση που θα φέρει το ΚΚΕ στην Βουλή θα είναι η κατάργηση των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου. Αυτή την πρόταση νόμου θα φέρουμε στη Βουλή η οποία πρέπει να ψηφιστεί για να υπάρχει μια αντιστοιχία για όσα λέγανε κάποια κόμματα προεκλογικά Ταυτόχρονα θα φέρουμε πρόταση νόμου για ανακούφιση των ανέργων και πιο πέρα για αποκατάσταση 13ου μισθού και 14 μισθού καθώς και 13η σύνταξη και 14η σύνταξη και από κει και πέρα θα δούμε ...πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, σε βάθος χρόνου και ποιες από τις φιλολαϊκές δυνάμεις μέσα στη Βουλή καταψηφίζει αυτά τα φιλολαϊκά νομοσχέδια».

Μαζί στον αγώνα
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε και στο Αρτινό ακροατήριο λέγοντας «Πρωταρχικά εμείς θα πιέσουμε με κάθε μέσο για να αποζημιωθούν οι Αρτινοί που επλήγησαν και που ακόμη δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση, αλλά θα πρέπει να πιέσετε κι εσείς και εδώ τοπικά τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους αλλά και στην Αθήνα, όλους μας ακόμη κι εμάς, με υπομνήματα, με υπενθύμιση, ώστε να παρεμβαίνουμε στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και παντού. Και στους δρόμους του αγώνα ώστε να γίνουν αυτά πράξη. Χωρίς αγώνα δεν κατακτείται τίποτα. Και ο ρόλος του εργατικού λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων και των επιτροπών, δεν είναι να γίνονται χειροκροτητές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να λύνουν προβλήματα και κρίνονται από τα αποτελέσματα της πολικής που θα ασκήσουν και από τη συνέπεια λόγων και έργων μετεκλογικά».

Δηλώσεις για τις πλημμύρες
Η δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα μετά την άμεση εικόνα την οποία είχε για τις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρα έχουν ως εξής:
«Εκφράστηκε η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων, γιατί όταν φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από ένα πρόβλημα, όπως ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες, εδώ στην περιοχή της Άρτας και ιδιαίτερα στα χωριά που επισκεφθήκαμε, σε συνέχεια οι κάτοικοι νιώθουν μόνοι απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αφού έχουν χάσει τις περιουσίες τους, τα σπίτια, το νοικοκυριό τους, έχουν πληγεί καλλιέργειες.
Και βεβαίως εμείς είμαστε εδώ για να επισημάνουμε ακριβώς αυτό, ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας, κάθε μέρα, πρώτα απ` όλα των ίδιων των εργαζομένων του νομού της Άρτας, των περιοχών εδώ, όλης της Ελλάδας και βεβαίως δικές μας παρεμβάσεις, του ΚΚΕ - εμείς αυτό υποσχεθήκαμε, γι` αυτό είμαστε εδώ - και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Θα βομβαρδίσουμε με ερωτήσεις, με επερωτήσεις, με επίκαιρες ερωτήσεις, με παρεμβάσεις και με προτάσεις νόμου και μέσα στη Βουλή. Κυρίως όμως θα στηρίξουμε τους κατοίκους σ` αυτόν τον αγώνα. Για να υπάρξουν και άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως είναι οι αποζημιώσεις που χρειάζονται, η γρήγορη καταγραφή όλων των ζημιών, η αποζημίωση των καλλιεργητών που επλήγησαν από τον ΕΛΓΑ. Αλλά κυρίως για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, γιατί τα φαινόμενα αυτά έχουν και βάθος. Για παράδειγμα η καταστροφή που έγινε στην αγροτική παραγωγή, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, θα φανεί πιο έντονη, διότι οι μεγάλες αυτές βροχοπτώσεις, το νερό έχει πλήξει τη φυτική παραγωγή, τα δέντρα θα έχουν επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια στην παραγωγή τους - και τα ακτινίδια και τα πορτοκάλια και η υπόλοιπη παραγωγή.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της αποκατάστασης των βιολογικών καθαρισμών, όπου τα λύματα πλέον πέφτουν όχι μόνο στο ποτάμι, αλλά και στον Αμβρακικό κόλπο κλπ. Τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, της περιοχής εδώ, είναι το κύριο ζητούμενο. Διότι κι αύριο θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές – δεν γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά έτσι είναι – εκτός από περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια και νοικοκυριά, που καταστράφηκαν. Άρα θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Άλλωστε τα αντιπλημμυρικά έργα ενισχύουν και αυτό που λέμε εξάλειψη της ανεργίας, σε ένα βαθμό, αύξηση της απασχόλησης. Κι εδώ επειδή τα ΕΣΠΑ, τα ΣΕΣ τώρα, δεν θεωρούν ότι αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να προβλεφθούν και να παίρνονται μέτρα, μένουν στην άκρη.
Εμείς και στο Ευρωκοινοβούλιο - ήδη οι ευρωβουλευτές μας έκαναν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πιέσουν σ` αυτή την κατεύθυνση - και στη Βουλή θα συνεχίσουμε την προώθηση αυτών των ζητημάτων. Άρα, λοιπόν, είμαστε εδώ για να σημάνουμε συναγερμό ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο τόπος σ` αυτή την κατάσταση, ότι πρέπει άμεσα να επιλυθούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα και με άμεσες ανάσες ανακούφισης, αλλά κυρίως να παλέψουμε για να χαραχθεί ένας νέος δρόμος ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα, έτσι ώστε να υπηρετεί πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα, τις λαϊκές ανάγκες».

το Δημαρχείο Άρτας
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συζήτησε για περίπου μισή ώρα στο Δημαρχείο της Άρτας με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Άρτας Ιωάννη Κατέρη, ενώ παρόντες επίσης στην συνάντηση αυτή ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Τράμπας, οι αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΚΚΕ Κώστας Παπαϊωάννου, ο περιφερειακός σύμβουλος με την ίδια παράταξη Βασίλης Ζιώβας, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημ. Βαρέλης και ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΕ Άρτας Ντίνος Παπαδημητρίου, Αναστασία Σίμου, η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τζένη Κοίλια Ταπραντζή, και άλλοι.
Από τον δήμαρχο Αρταίων, επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά ότι ο Δήμος Αρταίων θα κινηθεί νομικά εναντίον της ΔΕΗ για τον τρόπο που λειτούργησαν τα θυροφράγματα και ότι η ΔΕΗ πρέπει επιτέλους να δώσει τα ελάχιστα που οφείλει στην τοπική κοινωνία. Βεβαίως, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση του Δήμου Αρταίων να χαρακτηριστεί το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ του Πουρναρίου με απόφαση ως Έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι ώστε όλοι οι δημότες μας να μπορούν να έχουν δωρεάν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε επίσης την προσπάθεια πού ήδη έχει ξεκινήσει από τον Δήμο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσα από την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ελιές, κοτόπουλα, τυροκομικά, αλιεύματα κ.α.), καθώς και την προσπάθεια στήριξης των νέων αγροτών και την παροχή ευκαιριών για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

«Για μας τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν όπλο για ανάπτυξη, μα δυστυχώς μας λείπει το αγροτικό μάρκετινγκ, να γίνουν δηλαδή οι αγρότες πιο επιχειρηματίες ώστε να μπορούν να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν μια σημαντική θέση στην αγορά συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας». Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε επίσης στα αρδευτικά έργα που υλοποιούνται στον κάμπο της Άρτας και που θα συμβάλουν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, τα οποία δυστυχώς γίνονται σπασμωδικά, κομμάτι-κομμάτι, καθυστερώντας έτσι τον πολυπόθητη ανάπτυξη στον κάμπο. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι στα πλαίσια της ανάπτυξης της περιοχής μας, στόχος του Δήμου είναι να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ ενεργειακά έργα και βιολογικούς καθαρισμούς.

Μικρό καλάθι
Ο κ. Κουτσούμπας άκουσε όσα ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε σχετικά με τις διεκδικήσεις του Δήμου Αρταίων για αποζημίωσης και επιπλέον τα βασικά αιτήματα που μεταφέρθηκαν αναφορικά με την διεκδίκηση οριοθέτησης και διευθέτησης κοίτης Αράχθου, αλλά και με το μεγάλο έργο των εγγειοβελτιωτικών, όπως και την απόφαση του Δήμου Αρταίων να κινηθεί νομικά εναντίον της ΔΕΗ για την μεγάλη πλημμύρα που προκλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου, απαντώντας ότι το σχετικό ψήφισμα με τα 36 συνολικά σημεία των διεκδικήσεων το γνωρίζει ήδη από το πρωί. Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Κατέρη από μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, από τον οποίο δόθηκε με βάση τα στοιχεία των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός της ζώνης πλημμύρων αλλά και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μια εικόνα για το μέγεθος της ζημίας.
Με προσοχή άκουσε ο κ. Κουτσούμπας και όσα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας ανέφερε σχετικά με την νομική προσφυγή του Δήμου Αρταίων εναντίον της ΔΕΗ, αντιτείνοντας ωστόσο προς τον κ. Τράμπας, ότι «Το 51% της ΔΕΗ ανήκει στο δημόσιο και το υπόλοιπο 49% σε ιδιώτες που ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρονται για το αν υπήρξαν και τι ζημιές, αλλά θεωρώ ότι τελικά η προσφυγή αυτή θα πέσει στο κενό! Διότι θα αναζητούνται ευθύνες από υπουργείο σε υπουργείο και τελικά δεν θα βγει κανένα αποτέλεσμα. Να την κάνετε αλλά να κρατάτε μικρό καλάθι...», είπε χαρακτηριστικά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Κουτσούμπας άκουσε και την αναφορά του κ. Βαρέλη αμέσως μετά, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχουν περάσει ήδη 15 ημέρες αλλά δεν έχει ακόμη κηρυχθεί ο νομός ως πλημμυροπαθείς οπότε δεν έχει δοθεί ούτε μισό ευρώ ως αποζημίωση στον κόσμο που έχει πάθει ολική καταστροφή στις εστίες του.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι για το λόγο αυτό εμείς ως ΚΚΕ ερχόμαστε σήμερα στην περιοχή, γιατί η πείρα μας έχει δείξει πως μόλις σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας οι πρώτες υποσχέσεις ξεχνιούνται και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές που ακόμη δεν έχουν πάρει οι άνθρωποι αποζημιώσεις».
«Αυτή είναι η ιστορική γέφυρα της Άρτας που άντεξε», είπε ο κ. Κουτσούμπας όταν από τον δήμαρχο του προσφέρθηκε ως αναμνηστικό της παρουσίας του στην Άρτα πλακέτα με το Γεφύρι της Άρτας, ενώ πριν αναχωρήσει πήρε και μια ακόμη σημαντική γεύση Άρτας, από το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που τον κέρασε ο Δήμος Άρτας.

ixotisartas.gr

2015-02-17

 

>