lefkada-news

Επίλογος στην μεγάλη επιχείρηση για τον Αλβανό δραπέτη… Αυλαία στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Βαίνει προς το τέλος της η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Ήπειρο, η οποία ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου, όταν δύο από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων πέρασαν το μπλόκο της Άρτας.

Ο επίλογος φαίνεται να γράφεται τις τελευταίες ώρες, σε χωριό κοντά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας, εκεί όπου η αστυνομία εντόπισε ένα σπίτι να έχει διαρρηχθεί.

Ο άγνωστος είχε κάνει τη διάρρηξη με πανομοιότυπο τρόπο με αυτόν που είχε ακολουθηθεί στο Άνω Ζάλογγο και στο Πολύδροσο.

Και τα ευρήματα των αστυνομικών είναι σχεδόν ίδια. Πρόχειρο φαγητό, κονσέρβες ανοιγμένες...

Η ταυτοποίηση των δαχτυλικών αποτυπωμάτων αναμένεται εντός της ημέρας, ωστόσο οι αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για το τελευταίο χτύπημα του Ιλίρ Κούπα, πριν εισέλθει στην Αλβανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σπίτι απέχει πεντακόσια περίπου μέτρα από τα σύνορα, απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος σε δέκα λεπτά περίπου.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί το πέρασμα του Κούπα από το συγκεκριμένο σημείο, αυτό θα σημάνει το τέλος μιας μεγάλης, επίπονης, δύσκολης και επικίνδυνης επιχείρησης που αναπτύχθηκε επί 25 μέρες στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Ηπείρου.

Μιας επιχείρησης που είχε ως βασικό στόχο τον εντοπισμό του πλέον επικίνδυνου από την ομάδα των δραπετών, του Μάριαν Κόλα... Και ο αρχηγός της ομάδας ήταν αυτός που έπεσε νεκρός κατά τη συμπλοκή με τις δυνάμεις της Αστυνομίας στη Βροσύνα.

Η Αστυνομία στην Ήπειρο έδειξε την ετοιμότητά της από την πρώτη στιγμή, από την ώρα που οι δύο εντοπίστηκαν στο μπλόκο της Άρτας και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα σήμα από την Δυτική Ελλάδα όπου υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε ασφυκτικό κλοιό.
Παρότι κινήθηκαν ανορθόδοξα έπεσαν και πάλι πάνω στο μπλόκο της Γλυκής. Κι ύστερα έμειναν κρυμμένοι για είκοσι περίπου ημέρες με τους αστυνομικούς να μην υπολογίζουν χρόνο, κούραση και επικινδυνότητα και να είναι παρόντες στην μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή.

Παράλληλα ήταν επί ποδός το σύνολο των αξιωματικών, ειδικά από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν περιορίστηκαν μόνο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αλλά συχνά ήταν παρόντες στα μπλόκα και τις περιπολίες, μέρα και νύχτα.

Εν τέλει η Αστυνομία στην Ήπειρο έγραψε τον επίλογο μιας οδυνηρής περιπέτειας που ζει η χώρα επί τέσσερις μήνες. Με τεράστια υπομονή και με αυταπάρνηση.

Με βάση το αρχικό σχέδιο οι κινήσεις του Κούπα… Λήγει η επιχείρηση, συνεχίζεται η έρευνα

Με βάση το αρχικό σχέδιο διαφυγής το οποίο είχε καταστρώσει μαζί με τον Μάριαν Κόλα φαίνεται ότι κινήθηκε ο Ιλίρ Κούπα και κατάφερε να περάσει μέσα από τον ασφυκτικό κλοιό που είχε δημιουργήσει η Αστυνομία.

Έτσι μετά την ολιγόωρη παραμονή του στο Πολύδροσο, στο σπίτι όπου βρήκε καταφύγιο μετά την ένοπλη συμπλοκή στη Βροσύνα, ο δραπέτης των φυλακών Τρικάλων εκτιμάται ότι κινήθηκε παράλληλα με τον Καλαμά προς την πλευρά και πάλι της Βροσύνας.

Πέρασε το ποτάμι στο ύψος της Λεπτοκαρυάς και έτσι είχε γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα. Από κει κινήθηκε προς την περιοχή της Κεραμίτσας, κατευθύνθηκε στο Μαυρονέρι και στο Κερασοχώρι, όπου εντοπίστηκε το τελευταίο του καταφύγιο.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ζουν μόνιμα στην Αθήνα και μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη βρίσκονταν στο χωριό.

Θεωρείται πολύ πιθανό ο Ιλίρ Κούπα να έφτασε στην περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τις κινήσεις του διευκόλυνε το γεγονός ότι σε τρία γειτονικά χωριά γίνονταν πανηγύρια, ο κόσμος που κινιόταν ήταν πολύς κι έτσι κι αν ακόμη γίνονταν αντιληπτός από ανθρώπινο μάτι δεν θα κινούσε άμεσα υποψίες.

Φτάνοντας στο Κερασοχώρι τα πράγματα γίνονταν πλέον πολύ απλά για έναν άνθρωπο που φαίνεται ότι γνώριζε και τα μονοπάτια και τα κατατόπια.

Χρειάζονταν δέκα λεπτά για να βρεθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων. Κι ο χρόνος ήταν πλέον με το μέρος του.

Ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί στην άλλη πλευρά της Μουργκάνας, στα αλβανικά χωριά.

Η Αστυνομία της Ηπείρου, έδωσε επί ένα μήνα σχεδόν, τον καλύτερό της εαυτό. Βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη και χωρίς να έχει δεχθεί ούτε ένα τυπικό σήμα στην πιο δύσκολη θέση από όλους. Να κυνηγά δύο επικίνδυνους και βαριά οπλισμένους κακοποιούς μια ανάσα από τα σύνορα.

Κι έδωσε την επιχείρηση αυτή με συνέπεια, με απίστευτη υπομονή και με αυταπάρνηση.

Το άρτιο οργανωμένο σχέδιο αποδείχθηκε τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, όταν οι δύο κακοποιοί εντοπίστηκαν στη Βροσύνα, ακολούθησε μία πραγματική μάχη με αποτέλεσμα τον θάνατο του Μάριαν Κόλα και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού των ΕΚΑΜ.

Το σύνολο των δυνάμεων, αστυνομικών κι αξιωματικών υπερέβαλλε εαυτόν κι είναι από τις φορές όπου η προσπάθεια μετράει όσο και το αποτέλεσμα.

Η αυλαία της μεγάλης επιχείρησης πέφτει όχι όμως και της έρευνας. Κι αυτό γιατί η Αστυνομία έχει βάσιμες ενδείξεις στα χέρια της ότι τόσο κατά το διάστημα όπου Μάριαν Κόλα και Ιλίρ Κούπα κινιόντουσαν μαζί όσο και τις ημέρες όπου ο δεύτερος είχε μείνει μόνος, υπήρξε βοήθεια.

Κάποιοι δηλαδή βοήθησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή... Και προς την κατεύθυνση αυτή η έρευνα θα συνεχιστεί με αξιοποίηση όλων των στοιχείων που προκύπτουν.

2013-07-30

epiruspost.gr

>