lefkada-news

Πανστρατιά Ηπειρωτών για το Ζάππειο…

 Σχεδιάζουν να το «χαρίσουν» σε ιδιώτες!


 Νόμοι και διατάξεις των μνημονιακών χρόνων αλλά και ισχυρά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα οδηγούν στα δικαστήρια την τύχη του Ζαππείου και του περιβάλλοντος χώρου, που κοσμεί την πρωτεύουσα κρατώντας ζωντανή την ιστορία που δημιούργησαν οι Ηπειρώτες ευεργέτες. Το Ζάππειο Μέγαρο και κατ’ επέκταση το Κληροδότημα του Ζάππα το διεκδικεί εκ νέου ιδιωτική εμπορική εταιρία με το πρόσχημα της δημιουργίας μουσείου. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν. Τώρα επανήλθαν πατώντας πάνω σε νέα νομικά επιχειρήματα που απορρέουν από νομοθετική ρύθμιση του 2018.. Ήδη στην Πανηπειρωτική έχει σημάνει συναγερμός και η Συνομοσπονδία ετοιμάζεται να κάνει παράσταση στο Εφετείο, την ερχόμενη Τρίτη.

Η διοίκηση της Πανηπειρωτικής έχοντας πλήρη γνώση του φακέλου που έχει κατατεθεί και με το οποίο διεκδικείται ένα κομμάτι της ιστορίας, θεωρεί ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Στις 23 Οκτωβρίου προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι κι άλλοι Ηπειρώτες προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα και να δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο που θα εμποδίσει την εκποίηση του Ζαππείου.

«Το Ζάππειο δεν ιδιωτικοποιείται» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μάκης Κιάμος και συμπληρώνει πως «είναι αδύνατο να φανταστούμε την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα. Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν την εθνική ηπειρώτικη ψυχή, αφού εκτός των άλλων διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα».

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα επιδιώξει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις των Ηπειρωτών με έναν στόχο: Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του Ζαππείου, να μην μετατραπεί σε εμπόριο η ιστορία των ευεργετών.

«Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών που αριθμεί στις τάξεις της πάνω από τετρακόσια Σωματεία Ηπειρωτών, είναι ο θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής.

πηγή  13/10/2019 08.40

>