lefkada-news

Σ.Γαλιατσάτος:«Βρέθηκε κακοδιαχείριση στην ΕΤΙΝ»-Τέρμα οι εκθέσεις από το 2016;

Συνέντευξη:Σάκης Βούτος


Και τα 4 αεροδρόμια του Ιονίου έκλεισαν την σεζόν με αύξηση στις
αφίξεις. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος. Η συνολική αύξηση στα αεροδρόμια του Ιονίου ανήλθε στο 3,7% ενώ «κράτησε» και ο εσωτερικό τουρισμός, λαμβάνοντας υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας, κ.λπ.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις ευκαιρίες που δίνει το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα μικρά καταλύματα, με χρηματοδότηση που φτάνει το 40% ή και το 50% εάν συνοδεύεται από αύξηση των θέσεων εργασίας.

Υπήρξε κακοδιαχείριση στην ΕΤΙΝ

Μεγάλο πρόβλημα κακοδιαχείρισης φαίνεται πώς έχει βρεθεί στην ΕΤΙΝ (Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων), σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, ο οποίος ανέφερε για το θέμα: «Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ορκωτούς λογιστές (την πλήρη έκθεση θα την έχουμε στις 15 του μηνός), υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην εταιρεία, το οποίο προέρχεται από κακοδιαχείριση». «Όμως αυτό», υποστήριξε ο κ. Γαλιατσάτος «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εάν ερευνηθεί η υπόθεση θα βγούνε κι άλλα...». Στην ερώτηση σχετικά με το ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, απάντησε ευθέως ότι «ευθύνονται οι εκάστοτε πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, αφού δεν υπήρχαν ούτε πρακτικά διοικητικού συμβουλίου». Και συνέχισε: «εμείς θα παρουσιάσουμε την κατάσταση στους μετόχους και οι μέτοχοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους».
Θα χρειαστούν κρεβάτια
Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τον τουρισμό το 2016, ο κ. Γαλιατσάτος επανέλαβε ότι παρατηρείται διψήφια αύξηση στις προκρατήσεις για τα Ιόνια Νησιά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Με αυτές τις αυξήσεις θα χρειαστούν κρεβάτια, αλλά όχι κρεβάτια ό,τι κι ό,τι. Δεν μπορώ εγώ σήμερα να έχω το κρεβάτι που ξεκίνησα... π.χ. το 1981, και να περιμένω ότι θα έρθει τουρίστας και θα με πληρώσει».



Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις;

Ο Σάκης Βούτος ρώτησε τον αντιπεριφερειάρχη ότι, αφού υπάρχει ζήτηση για περισσότερες κλίνες από όσες διαθέτει η Κεφαλονιά, γιατί δεν υπάρχουν επενδύσεις; Εκείνος απάντησε ότι από την εποχή ακόμη των... «παχιών αγελάδων» μέχρι και σήμερα, τα προβλήματα είναι α) η διαφθορά στο Δημόσιο, β) το ασταθές φορολογικό σύστημα και γ) η γραφειοκρατία. Σήμερα, μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού σχεδόν δεν ξέρουμε τι ισχύει, με τις τόσες αλλαγές που γίνονται διαρκώς στην φορολογική νομοθεσία, αλλά και στον τουρισμό.

«Περιμένω από το κράτος να με προστατεύσει»
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά και στους παράνομους... «επαγγελματίες» του τουρισμού αλλά και στο κράτος που, ενώ εισπράττει τους φόρους, δεν προστατεύει αυτούς που τους πληρώνουν. «Εγώ πληρώνω με ευχαρίστηση τους φόρους μου, γιατί αν δεν υπάρχει το κράτος δεν υπάρχουμε κι εμείς, αλλά περιμένω από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να με προστατεύσει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Όταν ο άλλος είναι εντελώς παράνομος, δεν έχει καν άδεια λειτουργίας καταλύματος, φοροδιαφεύγει... ή όταν ο ΣΕΤΕ πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομικών ολόκληρη βάση δεδομένων παρανόμων και το υπουργείο την πετάει στην άκρη. Και από την άλλη ο ανύπαρκτος και πεθαμένος ΕΟΤ, που δεν έχει Α4 να δεχτεί ένα φαξ, σου στέλνει επιθεωρητές να... διυλίσουν παραγωγική επένδυση ή μας κάνουν τον μπαμπούλα ότι αλίμονο αν δεν καταταγούμε σε αστέρια με το νέο σύστημα μέχρι το 2017, από εκεί και πέρα... να πάνε να κόψουν το σβέρκο τους... Να τους δώσουμε τα σήματα εμείς. Τότε χάθηκε η μπάλα, όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από όποια άλλη κυβέρνηση και να έρθει».

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, την επονομαζόμενη και "sharing economy" την οποία θεσμοθέτησε η Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο κ. Γαλιατσάτος έθεσε ευθέως θέματα φοροδιαφυγής, ποιοτικού ελέγχου αλλά και ασφάλειας, πράγματα που όπως άφησε να εννοηθεί είναι ανύπαρκτα ή δεν ελέγχονται σε αυτόν τον νέο τουριστικό τομέα.

Από το 2016 κόβονται οι εκθέσεις;
Το θέμα της παρουσίας της Περιφέρειας στις διεθνείς εκθέσεις συζήτησε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι από το 2016 δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για τέτοιου είδους παρουσία, ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από άλλους πόρους, και η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι για καινοτόμα ηλεκτρονική προβολή. «Θα πρέπει λοιπόν να κάτσουμε όλοι οι φορείς σε ένα τραπέζι (δήμοι, Περιφέρεια, επαγγελματίες) και να δούμε πώς θα κινηθούμε με βάση αυτά τα νέα δεδομένα».

Γιατί δεν μεγαλώνει η σεζόν;

Αποκαλυπτικός ήταν επίσης και για το θέμα της διαρκούς συρρίκνωσης της τουριστικής σεζόν, πρόβλημα που έχουν εντοπίσει όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών, είπε ότι βρέθηκαν ρωσικοί tour operators οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν κόσμο σε all inclusive 5άστερα ξενοδοχεία με 25-35 ευρώ, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, μήνες δηλαδή που η ελληνική αγορά βλέπει τους τουρίστες με το... κιάλι. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι τουρίστες που θα έρθουν θέλουν να υπάρχει ζωή και εκτός ξενοδοχείου, πράγμα που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ανέφικτο αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης δεν λειτουργούν πλέον εκείνη την περίοδο.

voutospress.gr

13:12:54

2015-12-07

>