lefkada-news

Επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Σε «πολιορκία» το Περιφερειακό Συμβούλιο από το κίνημα κατά των Εξορύξεων στα Ιόνια Νησιά

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στην Κεφαλονιά.


Μαχητικό παρόν έδωσαν σήμερα Σάββατο πρωί δεκάδες Κεφαλονίτες στο χώρο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Τραυλιάτα,  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της   Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων

Μετά τις ομιλίες των οργανωτών έξω από την αίθουσα οι ακτιβιστές κατά τον Εξορύξεων εισήλθαν στο χώρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου απαιτώντας να συζητηθεί το θέμα της διακοπής των εξορύξεων από τα Ιόνια νησιά και όλη την Ελλάδα.


Υπήρξε για αρκετή ώρα διαβούλευση μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων για το εάν το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σήμερα ή να πάει για ειδική συνεδρίαση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιθανότατα στην Σάμη, ώστε να αποφευχθούν και … ψηφοθηρικές τοποθετήσεις από τους συμβούλους.

Τελικά με ψήφους 14-7 πέρασε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και δη του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα για να γίνει συμβούλιο αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 



Αυτό φυσικά δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους, που αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι. Σύμφωνα με σχόλιο της Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει το θέμα στην.. επόμενη θητεία του μετά τον Σεπτέμβρη, γεγονός που καταγγέλθηκε ως «ντροπή» από τους ακτιβιστές.


Αλ. Μπαλού: Πρώτος ο Θ. Γαλιατσάτος έλεγε «όχι» στις εξορύξεις – Σήμερα δηλώνουν όλοι… «περήφανοι»

«Η κρίσιμη μάχη που δίνουμε συνεχώς είναι για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντίστασης.»


Επίθεση στον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο με αφορμή τις εξορύξεις στο Ιόνιο, αλλά και στην Ρόδη Κράτσα και τον Αλέξανδρο Αλεξάκη, εξαπέλυσε η υποψήφια περιφερειάρχης με την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, Αλεξάνδρα Μπαλού.

Μιλώντας μπροστά σε πλήθος κόσμου, που γέμισε το Εργατικό Κέντρο, σε εκδήλωση παρουσίασης ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η κ. Μπαλού δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από το Ιόνιο. «Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τεράστια παραδείγματα για τις πιθανότητες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και γιατί ορυκτός πλούτος, με τη σύμβαση που υπέγραψαν, παραδίδεται ολόκληρος στα ντόπια και ξένα μονοπώλια», είπε και επιτέθηκε στον νυν περιφερειάρχη προσθέτοντας τα εξής:

Είναι πρόκληση αυτοί όλοι που μέχρι πρότινος διαφωνούσαν, με πρώτο και… αρχηγό τον κ. Γαλιατσάτο, ότι δεν πρέπει να γίνει η εξόρυξη, ότι δεν πρέπει να πουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας… Σήμερα όλοι είναι υπερήφανοι και υπογράφουν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου. Ο λόγος είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων και κλάδων εκεί που εκείνοι θέλουν να επενδύσουν για να κερδοφορήσουν».

Και συνέχισε: «Γιατί η περιοχή μας είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Ακόμη και αν όλοι οι όροι τηρούνταν μπορεί και θα έπρεπε σε αυτή την περιοχή να μην γινόταν αυτή η εξόρυξη γιατί θα κινδύνευε από επιδράσεις και συνέπειες λόγω της σεισμικότητας.

Η πώληση της περιουσίας του λαού δεν θα σημάνει τίποτα για την τσέπη μας. Ούτε το πετρέλαιο θα φθηνήνει ούτε τίποτα».

Πληροφορίες από inkefalonia.gr    kefaloniapress.gr και kefalonitkanea.gr    

 

13/4/2019  18.35

>