lefkada-news

Κερκυραϊκή ΑΟΖ

Η πιθανή επιλογή του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (ΤΑP) να είναι αυτός που θα φέρει το φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα Shah Deniz Stage 2 στη δυτική Ευρώπη, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή μας. Κι ενώ οι καλοκαιρινές ζέστες ωθούν σε παραμυθένια δειλινά (και) σε μαγικά νησιά κλπ, ο ανταγωνισμός των τριών κοινοπραξιών που ερίζουν για την κατασκευή και λειτουργία του ενός και μόνου αγωγού στο νότιο ενεργειακό διάδρομο Ανατολής - Δύσης κορυφώνεται. Πρόκειται για τους ΤΑP, ελβετικών συμφερόντων, Nabucco West, δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων και τον περισσότερο γνωστό μας ITGI, μιας ελληνο-τουρκικό-ιταλικής κοινοπραξίας.

Στις ελληνικές καλένδες το εσωτερικό δίκτυο Ηπείρου-Κερκύρας

Το κερκυραϊκό και θεσπρωτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χάραξη του ITGI εφόσον αυτός από τη Μακεδονία και μετά θα έπαιρνε την άγουσα προς τις θεσπρωτικές ακτές κι από ‘κει ανάμεσα σε Κέρκυρα και Παξούς επρόκειτο ν` ανηφορίσει για τις ιταλικές ακτές. Όμως η περαιτέρω αξιολόγησή του από την κοινοπραξία των συμφερόντων, που εκμεταλλεύονται το αζέρικο κοίτασμα φυσικού αερίου, έχει σταματήσει από τις αρχές του χρόνου, με την πιθανότητα να μην γίνει ποτέ το έργο αυτό!
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί ν` ανακουφίζει τους κατοίκους της θεσπρωτικής Πέρδικας, που ως γνωστόν εναντιώθηκαν σφόδρα στην προοπτική κατασκευής τερματικού σταθμού στις ακτές της, γενικότερα όμως αδυνατίζει την στρατηγική, ελληνική επιδίωξη μεγαλύτερου ρόλου στο νότιο, ενεργειακό διάδρομο προς τις χώρες της Ε.Ε. Παραλλήλως, και παρά το γεγονός ότι ο ITGI είναι αγωγός transit μεταφοράς αερίου, η ακύρωση του έργου απομακρύνει χρονικώς (και) την πιθανότητα δημιουργίας εσωτερικών δικτύων στην Ήπειρο, τη δυτική Ελλάδα, βεβαίως και την Κέρκυρα.

Από την Αλβανία η «έξοδος»

Η χάραξη του ΤΑΡ είναι τέτοια ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό η υποθαλάσσια αλλά και η συνολική διαδρομή του, παράγοντας κύριος και ευθέως ανάλογος του κόστους του έργου, κι έτσι από τη δυτική Μακεδονία ο αγωγός «μπαίνει» στην Αλβανία, στην ευρύτερη περιοχή της Κορυτσάς και «βγαίνει» στην Αδριατική ανάμεσα από τον Αυλώνα και το Δυρράχιο.
Η τελική απόφαση για το ποιος είναι εκείνος ο αγωγός που θα ανταγωνιστεί τον Nabucco West ώστε να επικρατήσει και να υλοποιηθεί τελικώς ένα σχέδιο αναμένεται να ληφθεί στα μέσα του 2013. Οι σχετικές ανακοινώσεις πάντως τόσο της BP, που μαζί με τη νορβηγική Statoil έχουν το 51% της ιδιοκτησίας του κοιτάσματος, δεν αναφέρονται πια στον ITGI κι ας εξακολουθεί να φιγουράρει αυτός στον ιστοτόπο της δικής μας της ΔΕΠΑ ως δρώσα-ζώσα διαδικασία εκτέλεσης.

Ο Τύπος... φλέγεται!

Οι πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του Kjeitl Tungland, εκ των κορυφαίων διευθυντών του ΤΑΡ, για την ισχυρή πιθανότητα να είναι αυτός που θα μεταφέρει τα περίπου 16 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως προς την ενεργοβόρα δυτική Ευρώπη μέσω Αλβανίας, συνέτειναν ώστε ν` ανοίξει μια «ξεχασμένη» συζήτηση για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων (ζώνες ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα (Κέρκυρα) και Αλβανία.
Αρχικώς ελληνικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφέρθηκαν σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Σαμαρά και Μπερίσα ώστε να ξεπαγώσει η συμφωνία του 2009 μεταξύ των Καραμανλή και Μπερίσα στα Τίρανα, την οποία ως γνωστό απέρριψε λίγους μήνες μετά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων από τον Αλβανό πρωθυπουργό! Πολλοί τότε «είδαν» τουρκικό δάκτυλο, πεποίθηση που επιβεβαίωσε αργότερα η Ντόρα Μπακογιάννη (τότε υπΕξ) σε ερώτησή μας κατά την πιο πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα.
Τώρα με μοναδικό απτό τεκμήριο την σχετική αποστροφή στο λόγο του υπΕξ, Δ. Αβραμόπουλου κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ότι δηλ. η ελληνική πλευρά επιθυμεί την εκ νέου ρύθμιση του θέματος, η συζήτηση άναψε στον αλβανικό Τύπο. Είπε επί λέξει ο Έλληνας υπΕξ «Στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει παγώσει σε συνέχεια της γνωστής απόφασης του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Διαψεύδει το αλβανικό υπΕξ

Αναπαράγοντας τα ελληνικά κείμενα, δίχως κάποια τεκμηρίωση είν` αλήθεια, περί μυστικών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Σαμαρά - Μπερίσα για το ξεπάγωμα της συμφωνίας του 2009, αλβανικές εφημερίδες, κανάλια και ιστοτόποι συναγωνίζονται σε ιστορίες μυστικής διπλωματίας, που περιστρέφονται γύρω από την «απαίτηση» της Ελλάδας να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, προκειμένου να συναινέσει στη διέλευση του ΤΑΡ από τα αλβανικά εδάφη.
Μόλις χθες πηγές από το αλβανικό υπΕξ, όπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σέκουλι, επισήμαναν ότι κανένα νέο βήμα δεν έχει γίνει ως προς την κατάρτιση νέας συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. «Στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας με την Ελλάδα στην τεχνική πτυχή του θέματος», δήλωσαν επίσημες πηγές του αλβανικού ΥΠΕΞ, «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη που αξίζει να σημειωθεί».
Στο μεταξύ ανεπίσημοι κύκλοι, εξακολουθούν σύμφωνα με την εφημερίδα να μιλούν για μια μυστική Συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος για «την αθόρυβη αλλαγή των συνόρων»!

Στη Ρώμη

Κι ενώ κανείς δεν αναφέρεται στο προφανές ότι δηλ. εκτός της ελληνικής ΑΟΖ και της σημασίας της για την Αθήνα (και την Κέρκυρα), η υποθαλάσσια διέλευση του ΤΑΡ από την Αλβανία στην Απουλία αφορά στην αλβανική και την ιταλική ΑΟΖ, ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοινώνει την αποδοχή ξαφνικής πρόσκλησης του Ιταλού ομολόγου του Giulio Terzi και μεταβαίνει την Τρίτη στη Ρώμη, συνοδευόμενος όχι μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες και διπλωμάτες αλλά από τον αρμόδιο για τα ενεργειακά δίκτυα Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου! Οι δηλώσεις του τελευταίου από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ενίσχυσαν τη γενικότερη φιλολογία για τη δραματική επικαιροποίηση της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή!

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΪΤΗ από την Καθημερινή Ενημέρωση του Σαββάτου 4/8/12

2012-08-06

enimerosi.com

 

>