lefkada-news

Για 225 χλμ Ιόνιο

Η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο εγείρει τις επιφυλάξεις

πολιτικών και ΜΜΕ των Τιράνων, ιδιαιτέρως εκείνων που φαίνεται να διέπονται απ` ότι βαρύτερο υπήρξε κατά το παρελθόν στην ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ετσι τις τελευταίες μέρες επανήλθαν σε ένταση αλλά και έκταση τα δημοσιεύματα με διάφορες αφορμές, δηλώσεων πολιτικών παραγόντων κυρίως, οι εικασίες που αναφέρονται ακόμα και σε ελληνικό Δούρειο Ιππο στη θάλασσα του Ιονίου. Αυτή τη φορά οι αναπόδεικτοι ελληνικοί εκβιασμοί συνδέονται όχι με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη αλλά με την τύχη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

Τα αλβανικά ΜΜΕ

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές των εφημερίδων, καναλιών και ιστοτόπων: Shqiptarja.com δημοσιεύει συνέντευξη του καθηγητή Μισλίμ Πάσαϊ (19.8) «η Συμφωνία είναι έτοιμη και είναι ίδια με αυτή του 2009»! Η Shqip σε άρθρο της δημοσιογράφου Φατιόνα Μεϊντάνι (20.8) με τον τίτλο: Η Ελλάδα ζητά τη θάλασσα ως αντάλλαγμα για το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Η Γκαζέτα Σκιπτάρε και άλλες αναφέρονται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος Αρμπέν Μάλαϊ στην τηλεόραση του Ora News (21/8), είπε: «... η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίζει επανειλημμένως τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Η Σέκουλι την ίδια μέρα δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην διπλωμάτη, Ντριτάν Χίλα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει τις διαδικασίες που ακολουθεί το αλβανικό ΥΠΕΞ σχετικά με τη Συμφωνία Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Συνόρων με την Ελλάδα, ενώ δηλώνει ότι οι Έλληνες προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να υπογράψει την νέα συμφωνία. Σύμφωνα με τον Χίλα, ο Μπερίσα βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο από τις ελληνικές πιέσεις που απειλούν την αλβανική κυβέρνηση». Η Shqip σε άρθρο γνώμης του Αντρέα Στεφάνι (22/8) υπογραμμίζει: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το αρχαίο τέχνασμα των Ελλήνων με τον Δούρειο Ίππο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην εξωτερική πολιτική ή την διπλωματία ενός μέλους της ΕΕ, όπως σήμερα της Ελλάδας». Μέσω του λογαριασμού του στο facebook, ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Διμίτερ Μπουσάτι δήλωσε «Το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να παρουσιάσει το στρατηγικό του όραμα για το πώς θα φτάσει σε μια δίκαιη επίλυση και όχι να παραμένει αδρανές με αντιφατικό μάλιστα τρόπο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα». Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος Αρτάν Γκάτσι δήλωνε ότι στην επέτειο των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας, η αλβανική κυβέρνηση προδίδει το αλβανικό κράτος μέσω μυστικών συμφωνιών με την Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός και η νέα διαπραγμάτευση

Στην πραγματικότητα αυτό που μέχρι ώρας γίνεται είναι η προετοιμασία των δυο μερών ώστε να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει νέα συμφωνία εφόσον εκείνη του 2009 ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Σ. Μπερίσα δεν έλαβε ποτέ την έγκριση ούτε της αλβανικής αλλά ούτε της ελληνικής πλευράς (κύρωση από τα κοινοβούλια). Αντιθέτως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων, που έκανε δεκτή προσφυγή του αρχηγού του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ε. Ράμα με ενστάσεις επί της ακολουθηθείσας διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον αλβανό ΥΠΕΞ Εντμόντ Παναρίτι σε συνέντευξη του στο κανάλι Vizion Plus, οι διαπραγματεύσεις από αλβανικής πλευράς θα βασιστούν στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών τότε η διεθνής διαιτησία δεν αποκλείεται να είναι το επόμενο βήμα. «Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ή θα ακολουθήσουμε άλλες επιλογές», είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Glee Turdiu, περιέγραψε την διαδικασία δηλώνοντας ότι μια ομάδα εργασίας ασχολείται με το ζήτημα αυτό. Η ομάδα εργασίας βρίσκεται υπό την προεδρία του Υπουργείου Εξωτερικών και η σύνθεση της αποτελείται από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γεωργίας, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, της Ακαδημίας Επιστημών, από την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών πόρων, και του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Γεωγραφίας.
«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τον τελικό χάρτη των συνόρων. Σήμερα μιλάμε για την ανάλυση της κατάστασης και την εξέταση των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Αλβανίας από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες", δήλωσε στην τηλεόραση του Κλαν.

Η ελληνική πλευρά

Υπενθυμίζεται το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλου στη Ρώμη για συζητήσεις με τον ομόλογό του σχετικά με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την ελληνική και την αλβανική Επικράτεια, προκειμένου να φτάσει στις ιταλικές ακτές. Μερικές ώρες μετά η ΒΡ, που έχει τον πρώτο λόγο στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση του κοιτάσματος στην Κασπία και προέβαλε μέχρι τότε την ανάγκη ικανοποίησης των πολιτικών προϋποθέσεων για την τελική επιλογή της χάραξης του αγωγού, ανακοίνωνε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει τον ΤΑΡ αγωγό, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επιλογή του να είναι αυτός και όχι ο μικρός ή δυτικός Ναμπούκο ή ο ITGI εκείνος που θα κουβαλάει τράνζιτ τα 16 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το δεύτερο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στην κατανάλωση της δυτικής Ευρώπης. Από μια ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις 13 Αυγούστου φαίνεται ότι σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Παναρίτι σχετικά με το ταξίδι του στη Ρώμη και όχι μόνο ενώ τον προσκάλεσε το συντομότερο δυνατό να έρθει στην Αθήνα...

Ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσαΐτη στην Καθημερινή Ενημέρωση της Παρασκευής 24 Αυγούστου 2012

2012-08-24

enimerosi.com

>