lefkada-news

Τι αποφάσισαν στο Περιφερειακό για τουρισμό, διαθεσιμότητα, μαθητικές μεταφορές

Με κυριότερο θέμα αυτό της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και θέματα παιδείας και τουρισμού συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους
Στην απόφαση να μη γίνει καμία απόλυση προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε με διαθεσιμότητα είτε με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο κατέληξε το Περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση με την παρουσία πολλών δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στην Περιφέρεια, το Δήμο και στην εκπαίδευση.
Η σχετική εισήγηση έγινε από τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Καρύδη που τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι απολύσεις βαφτίζονται διαθεσιμότητα και κινητικότητα, ενώ το μειωμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό σηκώνει βάρη που δεν του αναλογούν.
Στην απόφασή του επίσης το Συμβούλιο ζητά να μην υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη καμία διαπιστωτική πράξη. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να επιστρέψει όλους τους  παρακρατηθέντες πόρους που δεν έχουν αποδοθεί στον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.
Ζητά τη μείωση των ανταποδοτικών ή άλλων τελών που συρρικνώνουν το λαϊκό  εισόδημα. Καμία ιδιωτικοποίηση κρατικών ή αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.
Ζητά να μην χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση ως πρόσχημα για απολύσεις και τέλος ζητά να διατηρηθούν οι μετακλητές θέσεις των δημοσιογράφων και των ειδικών συμβούλων – συνεργατών που καταργήθηκαν. Σημειώνουμε ότι από την ΠΙΝ χάνονται 5 θέσεις εργασίας, δηλαδή καταργούνται οι δύο θέσεις δημοσιογράφων από το γραφείο τύπου και 3 θέσεις ειδικών συνεργατών των θεματικών αντιπεριφερειαρχών.
Η απόφαση ελήφθη με 17 θετικές ψήφους από όλες τις παρατάξεις ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης Μπεριάτου, κ.κ. Γιώργος Καρύδης και Α. Βλάχος ψήφισαν δική τους πρόταση με παρόμοιο περιεχόμενο.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι από το χώρο της εκπαίδευσης όσο και από το Δήμο Κέρκυρας, ενώ στις δηλώσεις τους οι πρόεδροι της ΕΛΜΕ Νίκος Μεταλληνός και των δασκάλων Ελένη Μαλαχά, αλλά και το μέλος του δ.σ. των εργαζομένων στους ΟΤΑ Κέρκυρας Ελένη Μουζακίτη, επεσήμαναν τις δυσοίωνες προοπτικές που επιφέρει το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Κριτικοί απέναντι στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων στάθηκαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους.

Για τα ημιτελή έργα που απεντάσσονται από το Γ΄ ΚΠΣ
Το θέμα των ημιτελών έργων που απεντάσσονται από το Γ΄ ΚΠΣ έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτός ημερήσιας διάταξης, με το Θόδωρο Γουλή να ζητά ακριβείς πληροφορίες για τι έχει συμβεί με αυτά τα έργα και έρευνα για τις ευθύνες.
Πρόκειται για 36 έργα, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της ΠΙΝ, εκ των οποίων τα 28 ήταν του Δήμου Κέρκυρας, 3 της ΔΕΥΑΚ, 2 της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, 1 του Δήμου Ζακύνθου, 1 του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς και 1 του Υπουργείου Γεωργίας. Το συνολικό ποσόν που καλείται το Ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει στην ΕΕ ανέρχεται στα 13 εκ ευρώ.
Τι έχει συμβεί με τα έργα αυτά; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα της εισήγησης του Θόδωρου Γουλή, ο οποίος επίσης ζητά να πληροφορηθεί η κοινωνία «ποιο ποσόν έχει πληρωθεί για το κάθε ένα, πως πληρώθηκαν, όσα πληρώθηκαν χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές για κάθε έργο, ποιες υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τον έλεγχο, ποια είναι τα έργα που εξαφανίστηκαν, ποιους ελέγχους έκανε η διαχειριστική αρχή, και ποιος φορέας θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα.» Ο κος Γουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στην παλαιότερη ανακοίνωση της ΠΙΝ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ορισμένα έργα έχουν «εξαφανιστεί» ως έργα, όπως εκείνα που αφορούσαν παρεμβάσεις σε παραλίες. Τόνισε πολλές φορές ότι πρόκειται για έργα χρήσιμα όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, αγροτική οδοποιία, λιμάνια κλπ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα, για το οποίο υπογράμμισε ότι έγιναν κακοτεχνίες με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην είναι λειτουργικό για τα τουριστικά σκάφη.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι θα διερευνήσει ο ίδιος το θέμα, ωστόσο πρέπει να απαντήσει και ο Δήμος Κέρκυρας στον οποίο ανήκουν τα περισσότερα από αυτά. Αυτό πάντως που προέχει, κατά τον κ. Σπύρου, είναι να επιστραφούν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στην ΕΕ και για το λόγο αυτό τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Φορέων εκτέλεσης των έργων είναι να λυθούν οι εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν ορισμένα από αυτά.
Το θέμα ο κ. Γουλής ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία και να ληφθεί απόφαση για την έρευνα του. Πήρε 5 θετικές ψήφους, δηλαδή, των συμβούλων που ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή,  της Λαικής Συσπείρωσης, της Επτανησιακής Αναγέννησης και της Παράταξης Ιόνιο Αρχιπέλαγος. Η παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε αρνητικά, με την δήλωση του Περιφερειάρχη ότι θα προχωρήσει ο ίδιος σε έρευνα.

Στέγαση εκπαιδευτικών και μαθητικές μεταφορές
Το οξυμένο πρόβλημα  της  στέγασης και σίτισης αναπληρωτών,  πρωτοδιόριστων και άλλων αδυνατούντων να τα βγάλουν πέρα εκπαιδευτικών, όπως και αντίστοιχα μεγάλου αριθμού φοιτητών στα Ιόνια έθεσε με επερώτηση της η Λαϊκή Συσπείρωση και συγκεκριμένα ο Δ. Μαντζουράτος στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου το Σάββατο ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων.
Είναι ένα θέμα που άπτεται αποκλειστικά  των αρμοδιοτήτων του Υπ. Παιδείας  και  παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, ακόμα δεν έχει δοθεί στη πράξη λύση, απάντησε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου που παρέπεμψε σε  πίεση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σε άλλη επερώτησή της έθεσε το ζήτημα των μαθητικών μεταφορών, καθώς παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στο σύνολο των Ιονίων Νήσων, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην έχουν πρόσβαση στα σχολεία. Τέθηκε ακόμη το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλομένων στους μεταφορείς με τον Περιφερειάρχη να απαντά ότι έχει αποπληρωθεί ένα μέρος των οφειλών και ότι σταδιακά θα γίνει εξόφληση, ενώ τόνισε ότι οι Περιφέρειες θα ζητήσουν να αναλάβουν τις μεταφορές με προγραμματικές συμβάσεις και δεν επιθυμούν απλή εκχώρηση αρμοδιότητας από το Υπουργείο.

Οικονομικά της ΠΙΝ
Δραματική είναι η κατάσταση πλέον του β΄βαθμού αυτοδιοίκησης εξαιτίας της μείωσης των ΚΑΠ (Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) κατά 16% από την αρχή της χρονιάς και τη μη απόδοση από το κράτος των υπολοίπων, σε μεγάλο βαθμό.(Στο σύνολο, έχει αποδοθεί μόνο το 21%).  Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τις επενδύσεις, όπου έχει αποδοθεί μόνο το 5,5% αλλά και στον τομέα της μεταφοράς των μαθητών όπου έχει αποδοθεί μόνο το 26%.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αντίθεση του με την πολιτική αυτή και τόνισε ότι η ΠΙΝ εξακολουθεί να εγγράφει στον προϋπολογισμό της τα ποσά που είναι προγραμματισμένα να λάβει από την κεντρική κυβέρνηση, διότι αρνείται να δεχθεί ότι δεν θα αποδοθούν. Μάλιστα, ο κος Σκούρτης, αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, είπε χαρακτηριστικά, ότι στον τομέα των μαθητικών μεταφορών, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο χρόνου, που θα δώσουν οι μεταφορείς, δηλαδή όσο αντέξουν να εκτελούν το μεταφορικό έργο αναμένοντας να πληρωθούν, μετά δεν ξέρει τι να κάνει. 
Ο Περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Φόρτες, υπογράμμισε ότι δεν ψήφισε την έκθεση των αποτελεσμάτων, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, παρότι εκτιμά ότι είναι λογιστικά πλήρης, από τις υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά εξαιτίας της εγκατάλειψης του θεσμού από την κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε πολιτικά τραγική. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχει «βάλει λουκέτο», μόνο, εξαιτίας του ταμιακού υπόλοιπου προηγούμενων ετών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι αυτό οφείλεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατήγγειλε την πολιτική των κυβερνήσεων που στερούν με προκλητικό τρόπο τα χρήματα από το λαό των Επτανήσων για βασικές υπηρεσίες που τις έχουν ανάγκη.
Η έκθεση του 3ου τριμήνου ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία, ο κος Φόρτες ψήφισε παρών και η Λαϊκή Συσπείρωση αρνητικά.

Διαμαρτυρία των εφοριακών
Επιστολή των εφοριακών των νησιωτικών περιοχών που διαμαρτύρονται για το λουκέτο σε 127 ΔΟΥ της χώρας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε νησιά, ανέγνωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο η περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαρία Καταβάτη.

Τουριστική προβολή
Την σκοπιμότητα υποβολής πρότασης Έγκριση της Π.Ι.Ν για ένταξή στο ΕΣΠΑ της « Τουριστικής Προβολής Π.Ι.Ν για το έτος 2013» ενέκρινε το Σάββατο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά το ποσόν που εγγράφεται στο τεχνικό δελτίο είναι αυξημένο και ανέρχεται στις 800.000 ευρώ έναντι των 500 χιλιάδων που ήταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Μέρος από τα χρήματα αυτά η Περιφερειακή αρχή πρότεινε να δίνονται στην ΕΤΙΝ, 70.000 το χρόνο, με τη μέθοδο του πρόχειρου διαγωνισμού, για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης  και τα υπόλοιπα να καταναλωθούν στην προβολή μέσω τουριστικών εκθέσεων, φιλοξενίας δημοσιογράφων, καταχωρήσεων στον ξένο τύπο κλπ.
Το ποσόν των 800 χιλιάδων κρίθηκε ικανοποιητικό από τους 4 αντιπεριφερειάρχες, αλλά ζήτησαν τη δυνατότητα τροποποιήσεων και μεταφορά κονδυλίων από τη δράση των τουριστικών εκθέσεων κυρίως στις δράσεις της φιλοξενίας ξένων δημοσιογράφων. Από την παράταξη της Επτανησιακής αναγέννησης οι κ.κ. Καλούδης και Φόρτες εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πρόχειρος και απαρχαιωμένος ο τρόπος με τον οποίο  γίνεται η τουριστική προβολή, χωρίς μελέτη, και υστερεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες. Ο κος Φόρτες διατύπωσε έντονα το ερώτημα γιατί η Ενδιάμεση διαχειριστική αρχή, συστήνει, αυτή τη φορά να γίνει  πρόχειρος διαγωνισμός και όχι ανάθεση έργου, προς την ΕΤΙΝ,  όπως γινόταν παλαιότερα.
Η Λαϊκή συσπείρωση υπογράμμισε ότι απαιτείται πιο καλή οργάνωση της τουριστικής προβολής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που αφαιρούν το δικαίωμα του εργαζόμενου να κάνει διακοπές.
Η πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία με 12 ψήφους, η πρόταση του Γεράσιμου Φόρτε για αναβολή του θέματος και καλύτερη προετοιμασία του ψηφίστηκε από 5 συμβούλους.

>