Επιδότηση 50% για επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις των Επτανήσων: Ποιες, πως
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη –για τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Επτανήσων- σύσκεψη στο Υπ. Ανάπτυξης όπου θα καθοριστούν οι όροι διανομής των 22,5 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα «τρέξει» μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες και για το οποίο την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των περιφερειαρχών ώστε να καθοριστούν οι όροι με τους οποίους θα υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα.
Σήμερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στις έδρες και των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων: στην Κέρκυρα υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, στους άλλους νομούς υπό τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων (Επιμελητήρια, σύλλογοι εμπόρων, ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, τουριστικοί επαγγελματικοί φορείς κλπ.) προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και «απαιτήσεις» εν όψει της διαβούλευσης της Τρίτης στο Υπουργείο.
Τα στοιχεία του προγράμματος
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διατεθούν 22,5 εκ ευρώ, όσα και σε κάθε μία από τις τρεις περιφέρειες της γεωγραφικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα). Στην περιοχή μας, οι μικρές επιχειρήσεις επιδοτούνται με το 50% του συνολικού κόστους του έργου και οι μεσαίες με το 40%, ενώ το 80% των κονδυλίων θα διατεθούν για υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% για τη δημιουργία νέων.
Η προκήρυξη θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή των προτάσεων και άλλοι δύο μήνες για την αξιολόγησή τους. Εκτιμάται ότι οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2013.
Η προκήρυξη και η επιλογή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν θα γίνει κεντρικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι Περιφέρειες θα αναλάβουν ρόλο στον προσδιορισμό των κλάδων που θα είναι επιλέξιμοι προς ενίσχυση, καθώς και στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων σε δεύτερο βαθμό και στην παρακολούθηση της υλοποίησής τους.
Τα ποσά της επένδυσης ανά επιχείρηση
Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) κάθε πρότασης, μπορεί να κυμαίνεται:
- Από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τους τομείς Μεταποίησης και Τουρισμού.
- Από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τον τομέα Εμπόριο- Υπηρεσίες.
Η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό ή με συνδυασμό των δύο. Στην περίπτωση του τραπεζικού δανεισμού οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας που διατίθενται μέσω των Τραπεζών. Μπορούν, δηλαδή, να ζητήσουν την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ για δάνεια ή εγγυητικές επιστολές, ή την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιχορήγηση
Οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου- Υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρ. Σκούρτης υπογράμμισε ότι από την αρχική πρόσκληση, παραλείπονται σημαντικοί κλάδοι, όπως τα εστιατόρια, κάτι που τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το Υπουργείο να συμπεριληφθούν.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού- μηχανημάτων- συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας- συστημάτων αυτοματοποίησης, δαπάνες πιστοποίησης εφαρμογής συστημάτων ποιότητας διασφάλισης ποιότητας, δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δαπάνες προβολής προώθησης, δαπάνες λογισμικού, λειτουργικές δαπάνες κλπ.
Τα επιμέρους επαγγέλματα που θα είναι επιλέξιμα για ενίσχυση, θα ομαδοποιηθούν από τις ίδιες τις Περιφέρειες σε τρεις κατηγορίες: υψηλής, μέσης και χαμηλής προτεραιότητας νώ έμφαση θα δοθεί στον τομέα της καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες είναι οι εξής:
Α Κατηγορία: Θα περιλαμβάνει κλάδους υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια, με βάση στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις άλλες. Βασικός κορμός σε αυτή την κατηγορία είναι ο Τουρισμός και οι κλάδοι που σχετίζονται με αυτόν.
Β Κατηγορία: Θα περιλαμβάνει κλάδους με έμφαση στην παραγωγή, καινοτόμες ιδέες και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και αφορά, κυρίως, στη μεταποίηση.
Γ Κατηγορία: Θα συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες προτεινόμενες δράσεις.
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αιμιλία Μόσχου και Αλίκη Λούβρου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου, καθώς και τα στελέχη Θανάσης Σπίγγος και Λίνα Ρούσου, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Νικήτας Καραλής, η Δ/τρια Ανάπτυξης, Λία Παπικινού, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Καλούσης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από τη μεριά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Κώστας Κιτσάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Καταλυμάτων, Κώστας Μπρετάνος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Δημήτρης Χαρίτος και εκ μέρους του Συλλόγου Εστιατόρων ο κ. Ρουβάς.
Ο Σπ. Σπύρου
Σε δήλωσή του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δυνατότητα που δίνεται, μέσω του προγράμματος, στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από τις δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες είναι σημαντική: «Οι επιχειρήσεις θα έχουν ευκαιρία να ενισχυθούν, να αναπτυχθούν και να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες παραγωγής, με στόχο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
2013-01-05
corfupress.gr