Μπαράζ ψηφισμάτων από φορείς της Κέρκυρας που αντιτίθενται στο να λειτουργήσει το ΤΕΙ Ι.Ν ως τεχνολογικός βραχίονας του Πανεπιστημίου Ι.Ν
Μπαράζ ψηφισμάτων στήριξης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Αρκετοί είναι οι φορείς της Κέρκυρας που εξέδωσαν ψηφίσματα μέσα από τα οποία στηρίζουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με αφορμή το σχέδιο “Αθηνά”.
Αναλυτικά:
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας
To Επιμελητήριο Κέρκυρας παρακολουθεί με ανησυχία και σκεπτικισμό τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας και κοινοποιεί τα παρακάτω:
Κατ’ αρχάς θεωρεί ότι η διατήρηση και ενίσχυση τόσο του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι σε έναν γεωγραφικό χώρο, τα Επτάνησα, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στην πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η ανάπτυξη των δομών, των Τμημάτων και των ερευνητικών δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο συνεχίζει στην Κέρκυρα την ιστορική πορεία της Ιονίου Ακαδημίας. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σήμερα, παρά τις δυσκολίες, με τα έξι Τμήματά του βρίσκεται πλέον σε ανοδική πορεία με έντονη την παρουσία του στα πολιτιστικά, επιστημονικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Κέρκυρας και της Ελλάδας. Επιπλέον, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησής του.
Σήμερα, μέσα στις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, υπάρχει έντονος ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημίων. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι κινείται η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να εξετάσει τη δημιουργία «κοινοπραξίας» μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με ομοσπονδιακό τρόπο διοίκησης και μάλιστα μόνο στην περίπτωση των Επτανήσων. Η πρόθεση αυτή αντιβαίνει στο Σύνταγμα, στην κείμενη νομοθεσία και στα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια. Μια τέτοια εξέλιξη μας βρίσκει αντίθετους, μιας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καταργείται εκ των πραγμάτων συμμετέχοντας χωρίς να ερωτηθεί σε ένα ομόσπονδο, ανομοιογενές ως προς τα γνωστικά αντικείμενα και δύσκολο ως προς τη διοίκησή του μόρφωμα. Η διασπορά του μορφώματος αυτού ανάμεσα σε δύο περιφέρειες και έξι νομούς με πασίγνωστα προβλήματα συγκοινωνίας θα επιτείνει τη δυσλειτουργία του προωθούμενου σχήματος. Αυτή η μοναδική στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη μορφή μπορεί να εξυπηρετεί τους οικονομικούς και άλλους σχεδιασμούς του Υπουργείου, δεν έχει όμως καμία σχέση με τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ευαγγελίζεται το σχέδιο «Αθηνά». Το παραπάνω μόρφωμα δεν εξυπηρετεί, όμως, ούτε και τα όποια τοπικά συμφέροντα, μιας και είναι σαφές ότι τόσο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μέσα σε αυτό το ομόσπονδο μόρφωμα σύντομα θα απολέσουν τη δυναμική τους λόγω των οικονομικών δεδομένων και θα οδηγηθούν αμφότερα σε κλείσιμο. Κάτι τέτοιο διευκολύνεται ακριβώς μέσω του ομοσπονδιακού σχήματος που προωθείται.
Ελπίζουμε ότι το ελληνικό κράτος δεν θα θίξει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και δεν θα τα καταστήσει αντικείμενα επικίνδυνων και ανεφάρμοστων πειραματισμών και «πιλοτικών προγραμμάτων», εφαρμόζοντας σε αυτά ένα διοικητικό και οργανωτικό πρότυπο το οποίο, πέρα από τα νομικά, ακαδημαϊκά και πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί, οδηγεί στην κατάργησή τους.
Η Αναγνωστική Εταιρεία
Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας, με το βάρος και την ευθύνη δυο σχεδόν αιώνων λειτουργίας, όντας δημιούργημα και φορέας του επτανησιακού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης, και έχοντας διαρκές και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Επτάνησο, σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» και την προσφάτως προτεινόμενη δημιουργία ¨κοινοπραξίας¨(!) μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του επίσης προτεινόμενου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην προοπτική εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου.
Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν στηρίζονται σε ακαδημαϊκά δεδομένα και θα επιδεινώσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Τα προτεινόμενα μέτρα στηρίζονται μόνον στη λογική περιστολής των δαπανών και είναι λανθασμένα. Η μείωση των δαπανών δια της άρνησης παροχής σοβαρής εκπαίδευσης είναι ένας εύκολος αλλά όχι δόκιμος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Βελτίωση της εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά θα επιτευχθεί μόνον μετά από σοβαρή και ορθολογική αναδιοργάνωση του συστήματος, ώστε να μειωθούν τα έξοδα χωρίς να καταρρακωθεί η εκπαίδευση. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς εκπαίδευσης των Ιδρυμάτων αυτών. Οι ατεκμηρίωτες προχειρολογίες του σχεδίου Αθηνά θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, θεωρούμε ότι η διατήρηση και ενίσχυση τόσο του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τον Επτανησιακό χώρο για τη σημαντικότατη συμβολή του στην ελληνική εκπαίδευση. Άλλωστε, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συμβάλλει στη συνοχή και την ενίσχυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μιας περιφέρειας που, εκτός των άλλων, εξασφαλίζει τη διάσωση και ανάδειξη του επτανησιακού πολιτισμού.
Επιπλέον, εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η ανάπτυξη των δομών, των Τμημάτων και των ερευνητικών δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο συνεχίζει στην Κέρκυρα την ιστορική πορεία της Ιονίου Ακαδημίας, του αρχαιότερου τριτοβάθμιου εκπαιδευτηρίου της πατρίδας μας.
Η πίκρα για το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας, αμέσως μετά την Ένωση, δεν έπαψε να κατέχει τον κόσμο της Κέρκυρας και της Επτανήσου, ενώ η ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε ως ικανοποίηση στο πάγιο αίτημα του κερκυραϊκού και επτανησιακού λαού για την επανίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σήμερα, παρά τις όποιες δυσκολίες, με τα έξι του Τμήματα, το καθένα μοναδικό στο είδος του, βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με έντονη την παρουσία του στα πνευματικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, ενώ η ακτινοβολία του και η επιστημονική προσφορά του ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Επίσης, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στα άλλα νησιά της Επτανήσου, επιτελεί σημαντικό έργο.
Με βάση τα παραπάνω, πεποίθησή μας είναι ότι τα δύο αυτά ιδρύματα θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ανεξάρτητα σε διοικητικό επίπεδο, να μην θιγεί ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας τους, διότι μια τέτοια φημολογούμενη εφαρμογή ενός πιλοτικού ομοσπονδιακού μορφώματος(!), όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη Βουλή, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, πολύ περισσότερα απ’ όσα πιθανόν επιθυμεί να λύσει.
Το σχέδιο «Αθηνά», στηλιτεύει, μεταξύ άλλων, τη σημερινή «…χωρική διασπορά των Τμημάτων … την ανακολουθία ή την ανυπαρξία συγγενών γνωστικών αντικειμένων…, …την ποσοτική ανεπάρκεια και την χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών…» και ευαγγελίζεται «…συγχωνεύσεις συγγενών ως προς το γνωστικό αντικείμενο Τμημάτων με χωρική συνοχή…».
Είναι απορίας άξιο πώς θα εξυπηρετηθούν αυτές οι θεμελιώδεις αρχές του σχεδίου «Αθηνά», όταν προτείνεται η διοικητική συνένωση των θεωρητικών Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου όπως το Ιστορίας, το Ξένων Γλωσσών, το Αρχειονομίας με Τμήματα ΤΕΙ αμιγώς πρακτικής φύσεως, όπως, μεταξύ άλλων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Υδραυλικών έργων, Λογιστικής, Φυσικοθεραπείας Γεωπονίας, Αλιείας…
Επιπλέον, δεν κατανοούμε ποια χωρική συνοχή μπορεί να εξυπηρετήσει η ομοσπονδιοποίηση, άρα η ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική εξάρτηση Τμημάτων διάσπαρτων στην Πάτρα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, τη Ζάκυνθο, το Ληξούρι και την Κέρκυρα.
Πέραν όλων των άλλων, οι δυσκολίες διοίκησης του προτεινόμενου μορφώματος θα είναι ανυπέρβλητες, διότι τα Τμήματα θα είναι διασκορπισμένα σε δύο Περιφέρειες και έξι νομούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι νησιά, με έντονα προβλήματα στη μεταξύ τους συγκοινωνία…
Έτσι όμως, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όχι απλώς αποδυναμώνεται, αλλά εκ των πραγμάτων καταργείται. Αυτή η μοναδική στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη μορφή μπορεί να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμους οικονομικούς ή άλλους σχεδιασμούς του Υπουργείου, δεν έχει όμως καμία σχέση με τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ευαγγελίζεται το σχέδιο «Αθηνά». Το παραπάνω μόρφωμα δεν εξυπηρετεί, όμως, ούτε και τα όποια τοπικά συμφέροντα, μιας και είναι σαφές ότι τόσο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σύντομα θα απολέσουν τη δυναμική τους, λόγω των αρνητικών οικονομικών δεδομένων, και θα οδηγηθούν αμφότερα, αρχικά σε σταδιακό μαρασμό και αργότερα σε κλείσιμο, προοπτική που διευκολύνεται από τη συμμετοχή τους στο προωθούμενο ομόσπονδο σχήμα, το οποίο θα καταστεί δυσλειτουργικό και ασύμφορο.
Το κράτος θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσει να ενισχύσει τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέσα από την οποία μπορούν και πρέπει να ενδυναμωθούν οι απαραίτητες δομές και προοπτικές των δύο ανεξάρτητων πνευματικών Ιδρυμάτων.
Ελπίζουμε πως, έστω και την τελευταία στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας θα συναισθανθεί την κρισιμότητα της καταστάσεως και δεν θα επαναλάβει το έγκλημα κατά της εκπαίδευσης στην Επτάνησο, 150 χρόνια μετά το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας και 30 χρόνια μετά την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα επιτρέψει και στα δυο ιδρύματα να αναπτυχθούν παράλληλα αλλά ανεξάρτητα και όχι εξαρτημένα και παγιδευμένα σε «πιλοτικά προγράμματα» που όχι μόνον δεν εξυπηρετούν αλλά υποσκάπτουν την εκπαίδευση στον τόπο μας.
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Διοικητική Επιτροπή του ιστορικού ιδρύματος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, εκφράζοντας την ομόφωνη γνώμη των τριακοσίων ευυπολήπτων Κερκυραίων πολιτών-θεμελιωτών της, επιθυμεί να διατυπώσει τα ακόλουθα, ύστερα από σημερινή πληροφόρηση ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δημιουργήσει ένα «ομόσπονδο» μόρφωμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά:
Αισθανόμαστε την ανάγκη μίας έντονης διαμαρτυρίας αντιλαμβανόμενοι ότι η απόφαση αυτή, αν ληφθεί, θα οδηγήσει μοιραίως στην απαξίωση, τον μαρασμό και τελικά την κατάργηση του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου την παρουσία στην Κέρκυρα με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε πριν από τριάντα χρόνια ο κερκυραϊκός λαός, εκτιμώντας ότι αυτό αποτέλεσε εξόφληση χρέους του Κράτους προς την Κέρκυρα, στην οποία λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, η ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ.
Είναι χαρακτηριστικά άδικο, την ώρα που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία σε επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο, και έχει έντονη παρουσία στις πνευματικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Κέρκυρας και διαγράφει λόγω της επιστημονικής προσφοράς επιτελείου εκλεκτών επιστημόνων-διδασκόντων μια εμφανώς ανοδική πορεία, μια λανθασμένη εκτίμηση-απόφαση να οδηγήσει σε ματαίωση της όποιας προσδοκόμενης περαιτέρω προόδου, σε πλήρη απογοήτευση Διοίκησης και Διδασκόντων, και μοιραία σε απαξίωση και μαρασμό.
Το προγραμματιζόμενο «ομόσπονδο σχήμα» θα έχει τεράστια προβλήματα, ο καθένας το αντιλαμβάνεται, στην άσκηση διοίκησης και στην εκτέλεση του όποιου προϋπολογισμού. Γι’αυτό το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να παραμείνει
ανεξάρτητο, ως έχει, διοικητικά και οικονομικά, όπως επίσης και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο επιτελεί και αυτό σημαντικό έργο.
Εθεωρήσαμε σωστό να διατυπώσομε τα ανωτέρω. Θα ήταν καλό, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, να μη συνδέσετε το όνομά σας με μια πράξη διαρκούς πικρίας των Κερκυραίων και των Επτανησίων γενικότερα.
Η Χορωδία Κέρκυρας
Η Χορωδία Κέρκυρας επιθυμεί να εκφράσει την ανησυχία της για τις εξελίξεις που αφορούν το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ μέσα από το σχέδιο << ΑΘΗΝΑ>>.
Το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ , που αποτελεί εξόφληση χρέους της Πολιτείας προς την Κέρκυρα, στην οποία λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, η ΙΟΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, πρέπει να υποστηριχθεί πολύπλευρα από τους κυβερνώντες.
Η συνέχιση και αναβάθμιση της επιστημονικής , πολιτιστικής πνευματικής και καλλιτεχνικής του προσφοράς στην Κέρκυρα , στην Ελλάδα αλλά και έξω από την χώρα μας, είναι υπόθεση αδιαπραγμάτευτη για τους Κερκυραίους και Επτανησίους πολίτες.
Όπως αδιαπραγμάτευτη και η προσπάθεια της διαφαινόμενης υποβάθμισης και τελικά διάλυσης του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.
* ΚΑΤΩ λοιπόν τα χέρια από τα πνευματικά ιδρύματά μας.
* ΚΑΤΩ τα χέρια από τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ που τόσα προσέφεραν στην χώρα μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αφήσουν οι κρατούντες των Αθηνών τα πνευματικά ιδρύματα του τόπου μας να πορευτούν στο μέχρι τώρα έργο τους και να ενισχυθούν περαιτέρω αφήνοντας στην άκρη σκοπιμότητες που έφεραν την χώρα μας στη σημερινή κατάσταση.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους πολίτες και τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας για αντίδραση στις λανθασμένες αλλά και ύποπτες λειτουργίες των κυβερνώντων των Αθηνών.
Είναι ώρα να αισθανθούν ότι γνωρίζουμε και να μαχόμαστε αλλά και να σεβόμαστε την ιστορία μας.
2013-03-12
corfupress.gr