Περίεργη στάση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τις ΕΔΕ
Του Βαγγέλη Τριάντη
Συμπτώσεις, γραφειοκρατική αντιμετώπιση του θέματος ή μήπως κάτι άλλο; Τα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με πρωταγωνιστές τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, υπαλλήλους του δημοσίου και τοπικό μεγαλοεργολάβο προκαλούν πολλά ερωτηματικά.
Η ιστορία μετρά εδώ και μια δεκαετία. Το 2002 ο υπάλληλος της Περιφέρειας με ειδικότητα μηχανικού Παύλος Μεταλληνός, αναλαμβάνει την επίβλεψη της «Αγροτικής οδοποιίας Αγ. Γεωργίου».
Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία ΔΟΜΟΚΑΤ, συμφερόντων ενός από τους μεγαλύτερους εργολάβους στην περιοχή του κ. Αντωνίου Ασωνίτη. Ο κ . Μεταλληνός διατυπώνει αντιρρήσεις για την υλοποίηση του έργου. Έκτοτε άρχισε ο προσωπικός του Γολγοθάς. Στις 7/06/2002 απαλλάσσεται των καθηκόντων του με την απόφαση με Αρ. Πρωτ. 4316/2002. Το έργο όμως εκτελέστηκε και αποπληρώθηκε κανονικά.
Τα χρόνια πέρασαν και το Σεπτέμβριο του 2010 ο κ. Μεταλληνός γίνεται προϊστάμενος ΔΕΚΕ Ιονίων Νήσων και επιβλέπων του έργου «Παράκαμψη Αυλιωτών». Η εταιρεία όμως αντιδρά. Με επιστολή της στις 07/12/2010 προς τον τότε Περιφερειάρχη απαίτησε την απομάκρυνση του κ. Μεταλληνού από την επίβλεψη του εν λόγω έργου.
Ο τότε Περιφερειάρχης αποφάσισε να κάνει το χατίρι των εργολάβων. Με την υπ. Αριθμ 24275/ 23-12-2010 απόφασή του απάλλαξε τον κ. Παύλο Μεταλληνό από την ευθύνη άσκησης των καθηκόντων του. Λίγο μετά ο τότε Περιφερειάρχης, θα αλλάξει γνώμη. Με την υπ. Αριθμ. . 24821 / 30-12-2010) ανακάλεσε την προηγούμενη και επανέφερε στα καθήκοντά του τον Π. Μεταλληνό.
Η εταιρεία ωστόσο είχε διαφορετική γνώμη. Αρχικά κατέθεσε ένσταση κατά της αναίρεσης της απόφασης η οποία και απορρίφθηκε. Στη συνέχεια απέστειλε επιστολή με την οποία ζήτησε να γίνει ΕΔΕ κατά του κ. Μεταλληνού, με την κατηγορία ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος απόσπασε παράνομα ως αποζημίωση για 6 ημέρες εκτός έδρας το εκπληκτικό ποσό των 84 Ευρώ.
Διατάσσονται ΕΔΕ κατά υπαλλήλων
Στις 8-4-20110 κατατέθηκε ερώτηση Βουλή, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π-Δ.Ε.-Ι.Ν. κ. Αποστολόπουλος να διατάξει δύο Ε.Δ.Ε. Η πρώτη, με αριθ. 16/19-04-2011 αφορούσε το έργο «Παράκαμψη Αυλιωτών» και η δεύτερη με ΕΜΠ 18/ 02-05-2011 αφορούσε την δυσμενή μεταχείριση υπαλλήλου.
Ωστόσο τα αποτελέσματα και των δύο ΕΔΕ παραμένουν μέχρι στιγμής επτασφράγιστο μυστικό. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του κ. Μεταλληνού να λάβει τα αποτελέσματα των ΕΔΕ, Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου αρνείται πεισματικά με το αιτιολογικό ότι και οι δύο ΕΔΕ βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι φάκελοι όμως και των δύο ΕΔΕ εστάλησαν τον Αύγουστο του 2011 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνοδευόμενοι από τα πορίσματά τους. Το γεγονός ότι τα πορίσματα διαβιβάστηκαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη, διαβεβαιώνει και έγγραφο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, με αριθμό πρωτοκόλου 41831/30-9-2011.
To www.koutipandoras.gr είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του Περιφερειάρχη. Συνεργάτες του κ. Σπύρου μας είχαν ενημερώσει ότι οι ΕΔΕ βρίσκονται σε εξέλιξη και γι’ αυτό δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Καταρχήν μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι δύο ΕΔΕ, καθώς δύο χρόνια μετά την εντολή του κ. Αποστολόπουλου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Στη Βουλή από 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ ο κ. Σπύρου, όπως αναφέρει η διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας κ. Χ. Νάϊντου (161/12, 21-08-12), έδωσε εντολή για τη συνέχιση των ΕΔΕ. Κάτι που όμως δημιούργησε σύγχυση σχετικά με το ποια υπηρεσία ήταν αρμόδια-η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αρχικά κρίθηκε ως αρμόδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Με τον τρόπο αυτό όμως, ενώ τα πορίσματα υπάρχουν κρίθηκαν ως «προσωρινά», με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμεί γνωμοδότηση για τη συνέχιση των ΕΔΕ. Ή πιο απλά εμφανίζεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόθεση που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε με το υπ’ αρ. πρωτ. Οικ. 45197/29-11-2012 έγγραφο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στοιχεία για την υπόθεση των δύο ΕΔΕ. Δίχως όμως να κοινοποιηθεί καμία απάντηση.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή 22 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους στη Βουλή, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα
Διαβάστε αναλυτικά τα ερωτήματα των 22 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ποια Υπηρεσία ή Συμβούλιο είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των ΕΔΕ και πότε η όλη πειθαρχική διαδικασία θεωρείται λήξασα;
2. Πώς είναι δυνατό, ο κ. Περιφερειάρχης από τη στιγμή που είναι ο ίδιος εγκαλούμενος, να γνωμοδοτεί και να κρίνει τα πορίσματα ως “προσωρινά” και να δίνει εντολή συνέχισης των ΕΔΕ; Πως με άλλα λόγια, ο εγκαλούμενος, διενεργεί τον πειθαρχικό έλεγχο του εαυτού του;
3. Γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχτηκε τη διαδικασία συνέχισης των ΕΔΕ, πόσω δε μάλλον, γνωρίζοντας ότι υπάρχει νομοθετικό πρόβλημα ως προς την αρμοδιότητα της περαιτέρω διεξαγωγής των ΕΔΕ;
4. Από ποιον αρμόδιο διοικητικό ή δικαστικό φορέα εκκρεμεί γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της συνέχισης των ΕΔΕ και για ποιο λόγο αυτός δεν έχει έως τώρα αποφανθεί;
5. Πώς κρίθηκαν σύννομες, οι παρελθούσες εις βάρος του εγκαλούντος αποφάσεις περί απαλλαγής ή αντικατάστασής του, από τη στιγμή που δεν φέρουν αριθμό ΑΔΑ, κατά πως ορίζει ο ν. 3861/10;
6. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης των δυο ΕΔΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ;
Παρακαλούνται οι κύριοι Υπουργοί να καταθέσουν στο σώμα:
1. Τα πορίσματα (02-08-2011 αριθ. ΕΠ 140 και 141) των ΕΔΕ (ΕΜΠ 16/19-04-2011 και ΕΜΠ 18/ 02-05-2011), που παρέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
2. Κάθε σχετικό έγγραφο του κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, που αιτιολογεί τη μη κοινοποίηση των πορισμάτων των δυο ΕΔΕ, που δικαιολογεί την απόφαση συνέχισης των ΕΔΕ και αποδεικνύει την ορθότητα των πράξεών του ως προς τη διαδικασία.
3. Κάθε σχετικό έγγραφο του κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, που δηλώνει τη φάση στην οποία βρίσκονται οι εν εξελίξει – όπως διαβεβαιώνει – ΕΔΕ.
2013-03-14
koutipandoras.gr