Έρευνα για κακοδιαχείριση στο Δ. Κέρκυρας
Η πλευρά της δημοτικής αρχής κάνει λόγο για «βιομηχανία καταγγελιών» που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν το έργο της δημοτικής αρχής εμφανίζοντας συνήθεις πρακτικές των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα, ως πράξεις πηγής αδιαφάνειας.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν βάσιμα στοιχεία» στις καταγγελίες που απασχολούν την Υπηρεσία Επίτροπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νομού Κέρκυρας και το Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού Ν. Κέρκυρας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Εκεί εξετάζεται και ηλεκτρονικό υλικό (CD), το οποίο επιχειρεί να στηρίξει καταγγελίες για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κέρκυρας, του δημάρχου Κέρκυρας και του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κέρκυρας, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Από την πληθώρα των καταγγελιών, εντύπωση πάντως προκαλούν, οι ισχυρισμοί ότι:
- Το 2011 αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης μόνο 9 υπόχρεων αιρετών σε σύνολο 39. Το 2012 δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου καμία δήλωση περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων. Για το 2013 δεν έχει ακόμα αναρτηθεί τίποτα.
- Στην ιστοσελίδα του Δήμου Κέρκυρας δεν αναρτώνται όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων όπως έπρεπε. α) σχετικά με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε σύνολο εξακοσίων δώδεκα (612) αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχουν αναρτηθεί μόνο πενήντα εννέα (59), β) σχετικά με την Οικονομική Επιτροπής σε σύνολο εξακοσίων δώδεκα (612) αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν αναρτηθεί μόνο είκοσι τρεις (23), γ) σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο σε σύνολο που υπερβαίνει τις χίλιες διακόσιες (1.200) αποφάσεις, έχουν αναρτηθεί μόνο διακόσιες δεκαπέντε (215).
- Δεν είναι αναρτημένες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Από την εξέταση των ημερήσιων διατάξεων προκύπτουν για το 2011 τριακόσιες τριάντα τρία (333) θέματα και για τον 2012 διακόσια εβδομήντα εννέα (279), ήτοι σύνολο εξακόσιες δώδεκα θέματα (612). Στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχουν αναρτηθεί συνολικά για τα έτη 2011-2012 μόνο εξήντα τέσσερεις (64) αποφάσεις (61 για το 2011 και 3 για το 2012).
- Για την διετία 2011-2012 έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (υπερβαίνουν, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες τις εκατόν 180) και από τις οποίες προκύπτει ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, το ύψος της οποίας υπερβαίνει το ποσόν των 3.350.000,00 ευρώ.
Θα έχει ενδιαφέρον, το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουν οι αρμόδιες αρχές.
aftodioikisi.gr