lefkada-news

Πώς δεν θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από Πάργα και Παξούς

Μακριά από την Κέρκυρα, στο βόρειο Ιόνιο, θα περάσει τελικά ο αγωγός ΤΑΡ ο οποίος προκρίθηκε από τους Αζέρους για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη.

Ο πρώτος αγωγός που είχε προκριθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου ήταν ο ITGI – ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ο οποίος προέβλεπε την εγκατάσταση τμήματος του αγωγού στην περιοχή της Πάργας ή της Πέρδικας, με σταθμό αλλαγής πίεσης στο σημείο αυτό όπου θα υπήρχε βύθισή του για να συνεχίσει προς την Ιταλία. Μάλιστα, υποθαλάσσια, ο αγωγός επρόκειτο αρχικά να ποντιστεί στο θαλάσσιο χώρο νοτίως των Παξών, ωστόσο, η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (αλλά και σε μικρότερο βαθμό και στην Κέρκυρα) τα τελευταία 5 χρόνια απέτρεψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι αντιδράσεις είχαν φουντώσει από τις ανησυχίες των κατοίκων για μία επικίνδυνη εγκατάσταση η οποία θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους να τιναχθεί στον αέρα ο τουριστικός χαρακτήρας του Ιονίου, ιδιαίτερα σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι αντιδράσεις είχαν φουντώσει και από την έλλειψη ουσιαστικών αντισταθμιστικών ωφελειών για την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, καθώς είχε αποκλειστεί κατηγορηματικά να δημιουργηθεί υποσταθμός ο οποίος να έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει εγκατάσταση και δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στους περί τον αγωγό νομούς (είχε θεωρηθεί ότι το κόστος δημιουργίας σταθμού αποσυμπίεσης και επανασυμπίεσης του αερίου ήταν οικονομικά ασύμφορος).

Το 2011, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με προσκεκλημένους το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους βουλευτές της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων, ο (τότε υφυπουργός, σήμερα αρμόδιος υπουργός) Γ. Μανιάτης είχε ξεκαθαρίσει ότι για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός», αν και διαρροές έφεραν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί αέριο στην περιοχή).

Τελικά, το σχέδιο για τον ITGI με τους σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για την περιοχή αλλά και την δυνατότητα –υπό προϋποθέσεις και με μεγάλη διεκδίκηση- να δοθεί μέσω δικτύου φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή, μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δύο χρόνια μετά επελέγη τελικά η κοινοπραξία ΤΑΡ η οποία από τη βόρεια Ελλάδα θα συνεχίσει την κατασκευή μέσα από το έδαφος της Αλβανίας…

2013-06-30

corfupress.gr

>