lefkada-news

Η υποδοχή του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κερκυρα από τον Περιφερειάρχη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Θ. Γαλιατσάτος.

Ο περιφερειάρχης κατά την προσφώνηση του  χαρακτήρισε σημαντική  την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη την Κέρκυρα ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα αλλά και στις οικογένειες των Σύριων που πραγματοποιούν απεργία  πείνας στο Σύνταγμα.

Ο Θ. Γαλιατσάτος δεν παρέλειψε να  μιλήσει για και τον Ερημίτη,  υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του περιφερειάρχη την παρούσα στιγμή “ γιγαντώνει και πολλαπλασιάζει τη δύναμη της ψυχής των κατοίκων της Κέρκυρας να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος”.

Επίσημο  γεύμα της ΠΙΝ προς τιμήν του Πατριάρχη

Η περιφέρεια το μεσημέρι της Τετάρτης παρέθεσε γεύμα  προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Corfu Holiday Palace  όπου ο περιφερειάρχης  στην εκεί προσφώνηση του ευχήθηκε στον Πατριάρχη να συνεχίσει  την πορεία και τη δράση του για τους πολίτες που υποφέρουν και την ανθρωπότητα που κινδυνεύει. Παράλληλα έκανε αναφορά και στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Τέλος ο περιφερειάρχης δώρισε στον Πατριάρχη μια εικόνα των τριών πολυούχων Αγίων Σπυρίδωνος,  Γερασίμου και Διονυσίου καθώς και  ένα ιστορικό βιβλίο του Letterio Augliera  και το « Βιβλίο του ορθού λόγου»  το οποίο τυπώθηκε το 1627 στην Ι.Μ Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά.

Στην Αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης  επεσήμανε ότι  «η ορθόδοξος πίστις, η προσήλωσις εις τας παραδόσεις, οι κοινοί Άγιοι, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά και πλείστα άλλα στοιχεία, ιδιαιτέρως δε ο μεθαύριον εορταζόμενος θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων, είναι  αυτά που ενώνουν τον Επτανησιακόν λαόν μετά της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως» και προσέφερε  στον περιφερειάρχη ένα ασημένιο δισκάριο με το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Περιφερειάρχη

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Παναγιώτατε  Αρχιεπίσκοπε Κων/πόλεως. Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίε,
Με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη χαρά οι πολίτες των Ιονίων Νήσων σας υποδέχονται στη φιλόξενη Κέρκυρα.
Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή έχοντας την τιμή να σας προσφωνήσω σαν περιφερειάρχης Ιονίων.

Η επίσκεψή σας αυτή μετά από πάροδο πενήντα και πλέον χρόνων από την παρουσία στην Κέρκυρα του προκατόχου σας μακαριστού Αθηναγόρα είναι πολύ σημαντική.

Σημαντική από μόνη της αλλά και λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται.

Σας υποδεχόμαστε σαν Πατριάρχη της καταλλαγής, σαν γεφυροποιό της ειρήνης και της ενότητας όχι μόνο των χριστιανών αλλά και κάθε ανθρώπου παγκόσμια στη γη, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και γλώσσα.

Η εικόνα των δυστυχισμένων και βίαια ξενιτεμένων οικογενειών από τη Συρία που πραγματοποιούν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα διεκδικώντας απλά και μόνο το ιερό δικαίωμα στην ειρηνική ζωή, είναι η αψευδής μαρτυρία για την ανάγκη της ύπαρξης παγκόσμιων προσωπικοτήτων, όπως εσείς.

Σας υποδεχόμαστε σαν Πατριάρχη που η καθημερινή του αγωνία για τη δίκαιη κατανομή των αγαθών, τον περιορισμό της αδικίας και της καταπίεσης, τη στοργή για τους πάσχοντες, ευαισθητοποιεί, προβληματίζει και κινητοποιεί και τους πλέον αδιάφορους.

Η συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η περιοχή μας και η χώρα μας, συνέπεια της κοινωνικοοικονομικής συμπεριφοράς των ισχυρών, έχει ασφαλώς ανάγκη την αντιδιαστέλλουσα παρουσία σας με τον  αγαθοποιό σας λόγο και της ευεργετικής σας πράξης.

Υποδεχόμαστε τον «πράσινο» Πατριάρχη, ο οποίος με ανύσταχτη καθημερινή  προσπάθεια, με παραστάσεις και διαβήματα προς τους ισχυρούς της γης, φροντίζει για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του πλανήτη, ώστε να τα χαρούν και οι μελλοντικές γενεές.

Σήμερα που οι συμπολίτες, Κερκυραίοι και Κερκυραίες, δίνουν μια μεγάλη και άνιση μάχη για να μην τσιμεντοποιηθεί ο φυσικός παράδεισος της περιοχής του Ερημίτη, η παρουσία σας εδώ γιγαντώνει και πολλαπλασιάζει τη δύναμη της ψυχής τους για να συνεχίσουν.
Παναγιώτατε,

Αναγνωρίζουμε τη μοναδική στους αιώνες ιστορική ευθύνη την οποία φέρει φύσει και θέσει το Οικουμενικό  Πατριαρχείο έναντι του κόσμου, της ιστορίας και του ανθρώπου.

Αναλογιζόμενοι την πολυσήμαντη αυτή οικουμενική προσφορά, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Παναγιώτατε,

Με τις σκέψεις αυτές και με την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επίσημη επίσκεψη σας θα αποβεί γόνιμη, δημιουργική και τελεσφόρος για όλους μας,

Σας απευθύνω το «ως ευ παρέστητε»!

2014-12-11

 

>