lefkada-news

Αιχμές Νικολούζου στην ομιλία για την επέτειο της Ένωσης

Αιχμές για τη -διαχρονική-  στάση της Πολιτείας  απέναντι στα Επτάνησα άφησε στην ομιλία του στο επίσημο γεύμα του Δήμου Κέρκυρας για την 21η Μαΐου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «παρότι στα 151 χρόνια, λοιπόν,  που τα Επτάνησα αποτελούν τμήμα του Ελλαδικού χώρου, έχουν συμβάλει ουσιαστικά: στην ενδυνάμωση της χώρας, στην ανάπτυξη   του πολιτισμού και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, αυτή η μεγάλη προσφορά  δε βρήκε  την πρέπουσα αναγνώριση στα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ οι προσδοκίες  που καλλιεργήθηκαν για ενίσχυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έμειναν προσδοκίες».

Στην ομιλία του ο δήμαρχος έκανε αναφορά και στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή αρχή εστιάζοντας στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ύδρευση, στις  υποδομές και στο  δημόσιο χώρο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η σημερινή εκτελεστική εξουσία του Δήμου «βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτά τα προβλήματα, έχοντας  μια  αποδεκατισμένη δημοτική μηχανή (από την δραματική μείωση του προσωπικού)  αλλά και   ελάχιστους οικονομικούς πόρους και έτσι, είναι δύσκολο να δώσει άμεσες λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες της Κέρκυρας εδώ και αρκετά χρόνια».

Απέτυχε ο Καλλικράτης

Σε αναφορά του στο αυτοδιοικητικό μοντέλο του Καλλικράτη, ο κ. Νικολούζος σημείωσε ότι όπως αποδείχτηκε, «είναι ένα σύστημα άκρως συγκεντρωτικό  που στραγγαλίζει τις τοπικές κοινωνίες  και βάζει φραγμούς στην αποκέντρωση και στην ανάπτυξη. Μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση, έναν κατεξοχήν θεσμό  άμεσης δημοκρατικής λειτουργίας,  σε «διοικητή» τοπικών υποθέσεων και διαμεσολαβητή της κεντρικής κυβέρνησης».


Ανέφερε δε ότι, στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από τη νέα κυβέρνηση προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε, βεβαίως,  τις δυσκολίες  που περνά η χώρα και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω απ` αυτό το οικονομικό περιβάλλον. Χρειάζονται αλλαγές, των οποίων η καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος όλων»

Μεγάλη γραφειοκρατία

Όπως ακόμα  τόνισε ο δήμαρχος πέρα  από τη δραματική μείωση των πόρων,  το πρόβλημα της γραφειοκρατίας   και του ασφυκτικού ελέγχου δημιουργεί ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στη λύση σημαντικών καθημερινών προβλημάτων και εξέφρασε την ευχή ότι τα θεσμικά εμπόδια  γρήγορα θα αρθούν από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και ότι σύντομα η κυβέρνηση   θα κάνει πράξη το πρόγραμμα της για την αυτοδιοίκηση

Δημόσιος χώρος -UNESCO

Ο κ. Νικολούζος ανέφερε ακόμη ότι, «ένα άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο ο δήμος βάζει τις δικές του κόκκινες γραμμές είναι ο δημόσιος χώρος» και τόνισε ότι, ο δήμος έχει ξεκινήσει βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης   ύστερα από διαβούλευση με τους δημότες,  ώστε να μπει μια τάξη στο δημόσιο χώρο, για το καλό του συνόλου της κοινωνίας.

«Είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στο ζήτημα της υπεράσπισης της Δημόσιας περιουσίας.Πραγματικά μνημεία της φύσης, μοναδικού κάλους, στα οποία οφείλει την μοναδικότητά της και την αξία της η Κέρκυρα δεν παραδίδονται στην οποιαδήποτε αμφίβολη ανάπτυξη.

Οι στρατηγικές υποδομές του τόπου, τα λιμάνια, το αεροδρόμιο , ούτε πωλούνται ούτε παραδίδονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για την UNESCO, σημείωσε ότι, «αναζητούνται οι   καλύτερες λύσεις για την ανάδειξη και τη συντήρηση αυτού του μοναδικού μνημείου χωρίς εκπτώσεις στην αισθητική και την ποιότητα και ότι βρίσκεται στην τελική φάση ψήφισης και εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας της παλιάς πόλης».

Για την επέτειο

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των αδελφοποιημένων με το Δήμο Πόλεων και με αφορμή την 151η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Η «Ένωση»,  αγαπητοί φίλοι, δε μας χαρίστηκε. Μπορεί  οι συνθήκες της εποχής να ευνοούσαν την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής  και η αγγλική διπλωματία να ήθελε να στηρίξει τα συμφέροντα της  στην ευρύτερη περιοχή,  οι Επτανήσιοι  όμως, ποτέ δε δέχτηκαν παθητικά την ξένη κατοχή.

Η «Ένωση» υπήρξε αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων στους οποίους πρωτοστάτησε το Κόμμα των Ριζοσπαστών. Οι ριζοσπάστες  δεν εναντιώθηκαν μόνο στον ξένο κατακτητή.  Εναντιώθηκαν και  στην  άρχουσα τάξη των ντόπιων ευγενών και εκείνων που πλαισίωναν τις διοικήσεις της εκάστοτε ξένης κατοχής.  Μια μειοψηφία, οικονομικά και πολιτικά ισχυρή, που δεν επιθυμούσε πολιτειακές και κοινωνικές μεταβολές,  για να μη βάλει σε κίνδυνο  τα οικονομικά της συμφέροντα.

Τα κηρύγματα των ριζοσπαστών για κοινωνική αλλαγή είναι, λοιπόν, περισσότερο επίκαιρα από ποτέ...

Δεν υπάρχουν πια «κεκτημένα». Τα αμφισβητούν οι εκφραστές του σύγχρονου  παγκόσμιου οικονομικού πολέμου. Μετά από αιματηρούς αγώνες και κατακτήσεις δεκαετιών πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά αυτά που θεωρούνταν κατοχυρωμένα: εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, δωρεάν υγεία και παιδεία,  συγκοινωνίες και επικοινωνίες, παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και σεβασμό στον άνθρωπο».

13:53:40

2015-05-24

>